Ugrás a tartalomra

Toroczkai Puzsérnak: a magyar nép lenézése, amiről beszélt

atv.hu
Utoljára módosítva
2022. november 28. hétfő 11:24
A Kelet és a Nyugat közötti törésvonalról, valamint az orosz-ukrán háborúról vitatkozott a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában Puzsér Róbert publicista és Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke. 
Fotó: atv.hu

Az lenne a legjobb, ha nem kellene választani Kelet és Nyugat között és Magyarországnak elsősorban egyensúlyozni kellene – erről beszélt a Harcosok klubjában Toroczkai László, aki számára a legjobb az lenne, ha a Kelet és Nyugat közötti törésvonalat fel lehetne számolni. A Mi Hazánk elnöke úgy véli, egy mesterséges és természetellenes törésvonal, ami régóta a Kelet és a Nyugat közé lett rajzolva. A többpólusú világrend ezzel a nagyon megerősített kelet-nyugati törésvonallal kezd kirajzolódni, amit problémának tart. Toroczkai szerint egyensúlyoznunk kellene a kettő között, de a realitás az, hogy most mélyül el ez a törésvonal. Úgy gondolja: a nyugati oldalon az lenne a feladat, hogy demokratikusan kivívják azt, hogy egy nemzetnek lehessen más álláspontja, mint amit például a Biden-kormány szeretne. 

Puzsér Róbert nem értett egyet a műsorban Toroczkai Lászlóval abban, hogy ez egy mesterséges törésvonal lenne Kelet és Nyugat közt, ez a Római Birodalom kettéválásával már megtörtént. A törésvonalat identitáskérdésnek tartja, ami nem lehet spekuláció tárgya. A publicista szerint nem fogjuk felszámolni a Kelet és Nyugat közötti törésvonalat, azok civilizációs törésvonalak. Szerinte nem el kell döntenünk, hogy hol állunk, hanem vagy vagyunk valakik, akiket Géza fejedelem és István király a Nyugathoz térített meg, nem Kelethez. 

Orosz-ukrán háború

Toroczkai szerint jelenleg egy új világrend kialakítása zajlik. A pártelnök hangsúlyozta, hogy Ukrajna egy korrupt rendszer nagyon régóta, ettől függetlenül volt egy megválasztott, legitim kormánya Ukrajnának, amely úgy döntött, nem akarja támogatni az EU-s és a NATO-integrációt, erre jött egy puccs, ezek után lépett Putyin. Toroczkai arról beszélt, a magyar érdekeket kell nézni és meg kell próbálni kimaradni, mert ennyire közel a II. világháború óta nem álltunk egy nukleáris háborúhoz. Hozzátette, nekünk csillapítani kell a konfliktust, és nem gondolja, hogy az lenne a csillapítás, hogy mindenki amerikai nyomásra beszállnak a háborúba. 

Puzsér Róbert a műsorban elmondta: akkor találkozott Toroczkai László nevével, mikor 2006-ban a Szabadság téri szovjet hősi emlékművet akarta lebontani, azóta úgy látja: minden megváltozott. Majd azt kérdezte a pártelnöktől: mi volt a baj 2006-ban, azzal a Szabadság téri emlékművel. Toroczkai szerint az volt a probléma az emlékművel, hogy az nem katonai sír, hanem egy elnyomó rendszer emlékműve. 

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi Oroszország nem a régi Szovjetunió és nem a régi Szovjetunió bolsevik, kommunista rendszer örököse. Megjegyezte, hogy a jelenlegi putyini Oroszország közelebb áll a cári Oroszország örökséghez, elismerte, hogy van egy birodalmi gondolkodás, de 1945-ben és 1956-ban Magyarországot a Vörös Hadsereg szállta meg és nem Oroszország – mondta. 

Puzsér szerint azt, hogy Putyin milyen mértékben resztalinizálja Oroszországot azt jól mutatja az a felmérés, ami szerint eléri a 70 százalékot azoknak az aránya, akik a Sztálin történelmi szerepét összességében pozitívan látják, azoknak az aránya viszont a 20 százalékot sem éri el, akik negatívan látják. „Ez az Oroszország. Ez a Vlagyimir Putyin, aki, ha időutazást tehetne, megakadályozná a Szovjetunió felbomlását” – fogalmazott. Toroczkai hozzátette, hogy Putyin a beszédében kijelentette, hogy nem akarja visszaállítani a Szovjetuniót. Puzsér szerint Sztálin megítélésében a putyini rendszernek nagyon erős, meghatározó szerepe van, hozzátette, hogy ma az oroszoknak nem a terror jut az eszébe Sztálinról, hanem a nagyhatalmiság. 

Mit kaptunk Kelettől és mit a Nyugattól?

A Mi Hazánk elnöke vérlázítónak nevezte, hogy lerombolták a Turul-szobrot a Munkácsy-vár fokáról, a helyére pedig az ukrán állami címert rakták ki, ezeket magyarellenes támadásnak gondolja, aminek az a célja, hogy Kárpátaljáról eltüntessék a magyarokat és a magyarok emlékét, ami után szerinte nehéz lenne egy magyarnak támogatni az ukrán nemzetállamot. 

Az 1848-49-es, az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtásáért Oroszország felel, valamint Szent István ünneplése arra a politikára kötelez minket, ami az istváni út, az identitás – válaszolt Puzsér Róbert, aki szerint lehet azt mondani, hogy egy másik Oroszország volt, ami leverte a forradalmat, de ez a periféria – amit hívhatunk Oroszországnak, Szovjetuniónak, előtte Oszmán Birodalomnak - évszázadonként megszáll minket és megfoszt minket a szuverenitásunktól. Toroczkai László úgy válaszolt: mindhárom eset csúsztatás, a legközelebb talán még a cári Oroszország 1848-49-es beavatkozása áll az igazsághoz. A Mi Hazánk elnöke hangsúlyozta, hogy a vérbe fojtást a császári osztrák csapatoknak, hatalomnak köszönheti a magyarság. Hozzátette, hogy a világosi fegyverletételnél a magyar szabadság és forradalom vezetői az oroszok előtt akarták letenni a fegyvert, mert nem az oroszokat, hanem az osztrákokat tartották főellenségnek. Megjegyezte, hogy Kelet és Nyugat-párti is egyben. 

Orosz-ukrán háború

Puzsér Róbert nem hisz abban, hogy létezik sajátos magyar érdek, ami az identitástól megkülönböztethető. Identitáskrízisnek nevezte azt, hogy kalkulálnak azzal, hogyan tudunk a legjobban kijönni ebből a helyzetből. „Magyarország a nyugati civilizáció szégyene ezzel az oroszbarátsággal. Értem, hogy közben mi a nyugati szövetségrendszerhez tartozunk katonailag, gazdaságilag és politikailag, de eközben csak a vak nem látja, hogy a magyar társadalom érzelmi áthangolása már megtörtént, és azt, ahogyan a magyar jobboldal a nyílt oroszdrukkolást műveli” – fogalmazott a publicista. 

Toroczkai szerint a magyarság és a magyar nép lenézése volt, amit Puzsér kifejtett, pont fordítva látja: a Fidesz a saját politikáját a nép akaratához igazítja, ezért jöttek át a liberális oldalról egy radikális oldalra. 

Puzsér szerint nem kellett volna Putyinnak ratifikálnia egy független állam szuverenitását, majd lerohannia azt. Vannak szerződések, amelyeket Oroszország megszeg, a szószegőnek nem szabad hinni, mert a jelenlegi ígérete is hazugság, ez a történelmi tapasztalat – mondta a műsorban. Toroczkai kiegészítette azzal, hogy rengeteg nemzetközi szerződés volt, amit felrúgták az I. világháborúban, ugyanezt végig lehetne venni a történelemben, ezt nem tartja jó megközelítésnek. 

Magyarország és a nyugati integráció

Fontosnak nevezte Toroczkai, hogy az európai belső határok átjárhatók legyenek, valamint az is, hogy ha szeretne, tudjon külföldön munkát vállalni egy magyar. Messze nem tudott Magyarország úgy megerősödni az uniós csatlakozás óta, mint ahogy azt ígérték – fűzte hozzá. 

Puzsér úgy gondolja, Orbán Viktornak és a magyaroknak is fontos az EU-s tagságunk, ugyanis az uniós és a NATO tagságunk biztosítja, hogy ez a szabadságharc, amit Orbán Viktor folytat Brüsszel, Washington és a Nyugat ellen, az egy modellezett térben maradjon. Arról is beszélt, fenyegeti Magyarországot az, hogy elszabadult populizmus kisodorja az Európai Unióból, ami az Orbán-rendszert is fenyegeti. Megjegyezte, hogy Fricz Tamás és Volner János már elkezdték szoktatni a magyarokat a Huxithoz. „A Nemzeti Együttműködés Rendszere már a populizmus ezen húrjain, amelyek Nagy-Britanniát kiszervezték az EU-ból, elkezdett játszani. Ezeken a húrokon való nemtelen játék életveszélyes. Meg lehet nézni a brit konzervatív pártot, hogyan vergődik, döglődik a Brexit óta” – fejtette ki. Úgy látja, tényleg vannak problémák a Nyugattal, de Orbán Viktor nem arra használja ezeket, hogy a félreértésekkel szemben nyugatos választ fogalmazzon meg, hanem ezekre hivatkozza kiárulhassa a nyugati érdekeket Oroszországnak és Kínának, a Nyugat ellenségeinek. „Ez hitszegés” – jelentette ki.

Toroczkai szerint az Európai Unióról forintosítva kellene beszélni. „A Brexit óta elképesztően megnövekedett az az összeg, amit Magyarország befizet Brüsszelnek. Soha nem hallunk erről, mindig arról hallunk, hogy mennyi pénzt kapunk” – mondta a műsorban. A Mi Hazánk elfogadhatatlannak tartja, hogy az EU „megfojtja a magyar népet” azzal, hogy visszatartják az uniós pénzeket. Toroczkai szerint az Európai Unió egy globális vállalatok által irányított birodalom. 

A teljes vitát itt nézheti vissza:

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!