Ugrás a tartalomra

Történelmi sorsközösségünk megkérdőjelezhetetlen – emléktáblát avattak Kassán

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 08. szerda 14:45
Május 7-e Kassa város napja, hatszázötven évvel ezelőtt kapta adománylevelét a felvidéki város. Ezt ünnepelték kedden egy emléktábla felavatásával. Az ünnepség díszvendége Miskolc város polgármestere, Kriza Ákos volt.

A szökőkút egy órai harangjátéka után nem sokkal Kassa főterén, a régi városháza bejáratánál dobszó hirdette az ünnepség kezdetét. A kapu melletti falon fehér lepel díszelgett, egy emléktáblát rejtve. Ennek felavatása volt az első program az egyhetes rendezvénysorozaton, ahol Kassa város napját ünneplik a helyiek. 

Kassa polgármestere, Jaroslav Polaček ünnepi beszédében emlékeztetett a hatszázötven évvel ezelőtt történtekre. – 1369-ben, május 7-én Nagy Lajos király Diósgyőr várában adott adománylevelet Kassa városának, ezzel a szabad királyi város privilégiumaival ruházva fel városunkat. Ez az emléktábla, remélem, nemcsak esztétikai élményt nyújt majd a kassaiaknak, hanem tartalmában is felkelti érdeklődésüket a város múltja iránt – mondta a helyi polgármester, aki emlékeztette az ünneplőket arra, hogy a város napjához kapcsolódó ünnepségsorozaton, megnézhetik a Nagy Lajosról szóló darabot. 

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere ünnepi beszédében elmondta, Miskolc és Kassa testvérváros. – Történelmi sorsközösségünk megkérdőjelezhetetlen. Kitüntetett nap a mai az Önök számára, mi, miskolciak pedig büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk ennek. Nagy Lajos oklevele kiváltságot adott Kassa város polgárainak. Az évszázadok nem múltak el nyomtalanul, ha városaink között keresünk kapcsolódásokat. Kapcsolódási pont az egymásba fonódó történelem és kultúra. Ebben a városban kiáltották ki II. Rákóczi Ferencet fejedelemmé, a Magyar Múzeum itt jelent meg, Márai Sándornak pedig ez a város adott otthont. Ezek a példák csupán apró mozaikok a város történetében. De a közös jövő alapja, amit csak mi tudunk megélni. A történelmi emlékhelyek igazodási pontok a mai ember számára. Kassa pedig egy fontos emlékhely – fogalmazott a polgármester, aki mint mondta, több közös projekt fut most is a két város között, utalva ezzel a levéltárak és az állatkertek együttműködésére, a hamarosan elinduló Kassa-Miskolc Ultramaratonra és a két város közötti gyorsforgalmi út megépülésére. – A távolság most sem leküzdhetetlen, de az út elkészültével még közelebb kerülünk egymáshoz.

Végh Csaba képgalériája!

Az emléktábla felavatása után Jaroslav Polaček felolvasta az adománylevelet. Az ünnepség külföldi vendége volt még a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend Egyesület.

 

További hírek

Olvasnivaló