Ugrás a tartalomra

Tovább, tovább... - ballagás 2019.

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 03. péntek 17:42
Pénteken már elkezdődtek és még szombaton is folytatódnak a ballagások. A Miskolci Tankerület iskoláiban idén több mint 590-en búcsúznak a középiskolától. A ballagás hagyománya a 18. századra nyúlik vissza.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

Tarisznyával és virággal járták végig iskolájukat a Ferenczi Szakgimnázium végzősei. A ballagók azt mondták: a mai nap még az ünneplésé, de a hétvégén, még előveszik a könyvet és készülnek a jövő heti megmérettetésre. Bordás Bence úgy nyilatkozott, hétfőtől kezdődik az érettségi és erre fog készülni a hétvégén mindenféleképpen.

Öt osztályból csaknem százhúsz diák ballagott a Miskolci Szakképzési Centrumhoz tartozó egészségügyi szakgimnáziumban. A ballagók négy éven át tanultak az iskolában, de ősztől még egy évig folytathatják tanulmányaikat, hogy szakmai bizonyítványukkal az egészségügyben elhelyezkedhessenek.

Zsúdel Antónia Orsolya tagintézmény-vezető elmondta, bízik abban, hogy nem lesz ez a búcsú végleges. - A végzős diákok körülbelül hetven százaléka nálunk folytatja tovább tanulmányait szakképző osztályokban. Természetesen vannak olyan diákjaink is, akik egyetemekre, illetve főiskolákra mennek majd továbbtanulni.

A Miskolci Tankerületi Központhoz tartozó középfokú intézményekben 591-en ballagnak ezen a hétvégén.

László István tankerületi igazgató számadatokat is közölt. - A Miskolci Tankerületi Központhoz öt gimnázium tartozik: az Avasi Gimnázium, a Földes Ferenc Gimnázium, a Herman Ottó Gimnázium, a Zrínyi Ilona Gimnázium és a Diósgyőri Gimnázium, valamint a hatodik középfokú intézményünk a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium. Érdekességképpen megemlíthető, hogy a két nagy gimnáziumból, a Földes és a Herman gimnáziumból több mint 270-en ballagnak.

Magyarországon a ballagás hagyománya a 18. századra nyúlik vissza. A selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia diákjai búcsúztak először így iskolájuktól. Kezdetben csak virág volt az ajándék, ma már egyes családtagok értékes tárgyakkal és ünnepi ebéddel lepik meg a végzős diákot.

További hírek

Olvasnivaló