Ugrás a tartalomra

Új befektetések és új munkahelyek a célkeresztben

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 05. szombat 09:18
Új üzemcsarnokok létesítése kapcsán beszélgettünk befektetésekről, együttműködésekről és a fűkaszálásról Veres Pál polgármesterrel.

- Mielőtt még rátérnénk a befektetések témájára, egy gyors kérdést: sikerült úrrá lenni a miskolci kaszálás nehézségein?

- Igen, de nem erre a pár hétre leszek a legbüszkébb a polgármesterségemből, ezt már most kijelenthetem. Mindenekelőtt meg szeretném követni a miskolciakat a kaszálás csúszása miatt, és meg szeretném köszönni a türelmüket. Városvezetőként ez a mi felelősségünk, akkor is, ha számos probléma szerencsétlen együttállása vezetett ehhez a helyzethez. Az elmúlt hónapokban közel harminc ember távozott a Városgazda Kft.-től, akik kieső munkáját nem tudtuk időben pótolni, ráadásul igyekeztünk takarékosak lenni az igen szűkös forrásaink mellett. Az esős időszakkal együtt ez elég volt arra, hogy a fű olyan legyen, amilyen lett. Szóval elnézést kérünk Miskolctól, de szerencsére már jól halad a munka, aki meg azt állítja, hogy sosem hibázik, az nem mond igazat. Emberek vagyunk, hibázunk, csak ezt be is kell tudni ismerni. Az égig érő fű pedig csak maradjon meg a filmben.

- Nézzünk akkor egy sikeresebb területet. Csütörtökön jelentős beruházás aláírására került sor. Mit lehet erről tudni?

- Tízmilliárdos befektetésről és az ehhez szükséges ingatlanértékesítésről szóló megállapodást írtuk alá. Logisztikai és üzemcsarnokok épülnek a déli ipari parkban, ahová a befektető és a város közösen hoz majd újabb és újabb betelepülő vállalkozásokat, cégeket. A beruházó Xanga Investment and Development Group Debrecenben az egyik legnagyobb befektető, reményeik szerint fejlesztéseik itt is vonzani fogják a letelepülni szándékozó vállalatokat. A Xanga beruházásainak volt köszönhető Debrecen iparűzési adójának közel kétharmada az elmúlt években, vagyis egy igen tapasztalt és nagyon komoly partnert találtunk a személyükben.

- Hogyan zajlik ez pontosan?

- A Xanga csoport egyik tagvállalata vásárolt meg egy hathektáros területet Miskolc déli határában, és ott üzleti infrastruktúrát alakít majd ki 25-30 ezer négyzetméteren, hogy magas hozzáadott értéket képviselő, termelő és logisztikai cégeket telepíthessünk oda. A cég és a vezérigazgató, Herdon István személye egyet jelent a sikerrel, hiszen cégcsoportja húsz éve fejleszt ipari infrastruktúrát, gyárakat, logisztikai központokat. A teljes beruházás összértéke meghaladja a 10 milliárd forintot, az építkezés akár már nyáron el is kezdődhet. Hosszú távra tervezünk, az ingatlaneladásból származó bevételeinket befektetésösztönzésre fordítjuk – ez eddig nem volt megszokott, korábban a város felélte a bevételeit, mi a jövőbe fektetjük.

A miskolci Déli Ipari Park madártávlatból

- Mit tud tenni Miskolc a befektetések idevonzása érdekében? Az a közmeggyőződés, hogy ezt intézi a kormány, a városok pedig vagy kapnak belőle, vagy nem.

- Hát ennyire azért nem egyszerű a kérdés. Miskolcon jelenleg is komoly szakapparátus dolgozik a városházán és a Holdingban a befektetésösztönzésen, hiszen ez összetett feladat. Ha úgy tetszik, ez egy igen sziszifuszi munka, és egyáltalán nem látványos, de amikor megérkeznek az eredmények, azt mindenki látja majd. Sok ember összehangolt munkájára van szükség, kezdeményezőnek kell lennünk a befektetők felé és mindenekelőtt gyorsnak – gyorsan kell dönteni, gyorsan kell lépni, és úgy általában mindig képben kell lenni. Sokszor apróságok döntenek, ezért figyelni kell a részletekre. Ez sok munkát és odafigyelést kíván, de ahogy a mellékelt példa is mutatja, megéri. Tavaly év végén például húszmilliárd forintból létrejött egy iparfejlesztési alap, amely kifejezetten a város és a városkörnyék ipari, gazdasági fejlesztéseinek finanszírozására való.

- Konkrét termelőberuházások várhatók? Lesznek új munkahelyek?

- Rövidesen várhatók még olyan új befektetések, amelyekről ma még sajnos nem beszélhetek a nyilvánosság előtt, de nagyon fontosak lesznek a város és a környék számára, és mi gőzerővel dolgozunk ezen. Remélem rövidesen többet is mondhatok – mi ezen dolgozunk.

- Ki segít a városnak ebben? Kikkel dolgozik együtt Miskolc a fejlesztéseken?

- Ahogyan mondtam, komoly saját apparátusunk dolgozik ezen a területen, és jó munkát végeznek, ahogy a fenti példák is mutatják. Együtt dolgozunk a mindenkori kormányzattal, Magyarország befektetésösztönző cégével, a HIPA-val, de fontos szövetségeseink ebben a munkában a partnertelepülések, a környező települések polgármesterei. A Nagy-Miskolc programunk alapján a térségi együttműködés kialakítása nemcsak politikailag fontos, hanem a Miskolc2030 fejlesztési program sikerének egyik záloga is egyben.
 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!