Ugrás a tartalomra

Új felfedezésekkel várja a látogatókat a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 01. péntek 20:03
Március 9-10-én harminchetedik alkalommal rendezik meg a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált az egyetemen. Mindkét nap folyamán érdekes, interaktív programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Olyan felfedezéseket is megtekinthetnek a látogatók, amelyeket most először állítanak ki a világon.

Sajtótájékoztató keretében jelentették be pénteken, hogy a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, a Herman Ottó Múzeum Ásványtára és a University Sportmarketing szervezésében idén 37. alkalommal rendezik meg a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált a Miskolci Egyetemen, ami Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválja.

 

Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum megbízott vezetője elmondta: a rendezvényen több mint száz hazai és külföldi kiállító 300 asztalon mutatja be a természet élettelen csodáit: ásványokat, drágaköveket és ősmaradványokat. Emellett feldolgozott formában is számos asztalnál láthatunk majd szebbnél szebb ásványokat és kőzeteket, ékszerekben és dísztárgyakban. 

Mádai Ferenc, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának intézetigazgatója elmondta, az esemény jelentőségét nemcsak a kiállítók 100 feletti és a látogatók 6-7 ezres létszáma jelzi, hanem az a tény is, hogy évenként más és más rendezvényeket társítanak a börzéhez. Ezek között mindig vannak reprezentatív, tematikus kiállítások, illetve tudományos és népszerűsítő előadások, esetenként előadóülések. – A kezdetektől az a cél vezérelt bennünket, hogy mindenki, aki valamilyen módon kötődik az ásványokhoz (érdeklődő, gyűjtő, kereskedő, szakember) találjon magának tetszőt a kínálatban. Legyen ez egy stabil találkozópont számukra. Rendezvényünk ma is, akárcsak a kezdetekben, elsősorban a közép-európai országok kiállítóira és látogatóira épít, de egyfajta hídszerepet is betölt a nyugat- és kelet-európai országokból érkező ásványgyűjtők között. Nem utolsó sorban az is szerepel a célok között, hogy gyarapítsuk az ásványok, tágabb értelemben a földtudományok iránt érdeklődők számát, akik között remélhetően lesznek olyanok, akik felsőfokú tanulmányaikat a Miskolci Egyetemen fogják folytatni – hangoztatta.

 

A Herman Ottó Múzeum Földtörténeti és Természetrajzi Tára őrzi Cserpák Ferenc ajándékát is, egy 200 millió éves pozitív lenyomatot a mecseki dinoszaurusz lábnyomáról. – Az ásványfesztiválon az érdeklődők egy erről készített másolatot vehetnek közelebbről szemügyre, és egy interaktív, játékos nyomozás keretében próbálhatnak meg minél többet kideríteni a nyomokat hátrahagyó állatokról, és egykori környezetükről – mondta Vata Veronika, a múzeum informatikusa. – Vajon mi mindent tudhatunk meg egyetlen lábnyomból? Nézzük meg a méretét! Hány ujját tudjuk összeszámlálni? Hogyan járhatott az állat? Hogyan nézhetett ki? Kik lehettek a rokonai? A sikeres nyomozás feltétele a minél aprólékosabb megfigyelés! Milyen részleteket fedezünk fel a kövületen? Hogyan gondolkodnak a paleontológusok, amikor újabb és újabb előbukkanó leleteket kell „életre kelteniük”? Mit mutat nekünk egy teljes nyomsor ábrája? Hogyan számolhatjuk ki az állat sebességét? Honnan tudjuk, hogy mikor élt? Mit tudunk elmondani a környezetéről? Egyáltalán hogyan maradhatnak fenn az ilyen leletek mintegy 200 millió év távlatából? A vállalkozó kedvűek a nyomozás után egy kvíz segítségével próbára tehetik tudásukat. A legügyesebb kitöltők nyereményre is számíthatnak. 

Fehér Béla, a múzeumi ásványtár vezetője ismertette, külön előadáson mutatják be a Pécs-Vasason felfedezett és a csupán néhány napja elfogadott új ásványt, ami Koller Gábor ásványgyűjtőről, az ásvány felfedezőjéről, az ásványfesztivál rendszeres kiállítójáról  a kolerit nevet kapta. – Ezt a kristályszerkezeti és kémiai szempontból unikális ammónium-vas-szulfit ásványt hazai és osztrák kutatók együttes munkájával sikerült igazolni, és közöttük vezető szerepet játszottak a múzeum és az egyetem munkatársai is. Ennek egy példányát fénymikroszkóp alatt bárki megtekintheti a rendezvényen – részletezte. 

 

Vasárnap ingyenes ásvány és drágakő meghatározást vehetnek igénybe az érdeklődők. Ennek során nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek határozzák meg a látogatók által bemutatott ásványokat, kőzeteket és drágaköveket. Tehát érdemes mindenkinek elhozni otthon őrzött, ismeretlen vagy bizonytalanul meghatározott ásványait, drágaköveit.

asvanyfesztival_180303_ja_2.jpg
Ásványfesztivál korábban a Miskolci Egyetemen

 

az ásványfesztiválhoz kapcsolódó Kiállítások

GALENIT – az Év Ásványa (válogatás a Miskolci Egyetem és a Herman Ottó Múzeum gyűjteményeiből) - a Magyarhoni Földtani Társulat programsorozata keretében

Az Év ásványa 2019 verseny nyertese a galenit lett. A verseny történetében ez az első ércásvány, ennek kristályszerkezete egyébként megegyezik a vele együtt versenyzett kősó. Úgy látszik, hogy az ásvány sötétszürke színe nem rémisztette el a szavazókat, valószínűleg mert erőteljes csillogása, erős fémfénye ellensúlyozza egyszínűségét. Kristályain többnyire a kocka forma uralkodik, ritkábban pedig az oktaéder. A galenit az ólom legfontosabb forrása az ember számára évezredek óta. Gyakori ércásvány, mely más szulfidokkal együtt, - mint a kalkopirit, szfalerit, tetraedrit - olyan érctelepeket alkot, amelyek gazdaságosan bányászhatók. Magyarországon korábban a Mátrában és a Velencei-hegységben bányászták, de a Kárpátok koszorújában még sokkal több ércesedésben volt meghatározó szulfidásvány. Ezüsttartalma miatt is komoly értéket képviselhet.  

 

KOMLOSAURUS – az Év Ősmaradványa - a Magyarhoni Földtani Társulat programsorozata keretében

Az Év ősmaradványa 2019 nyertese a Komlosaurus, egy olyan dinoszaurusz, amelynek mindössze a lábnyomát ismerjük, abból viszont rengeteget, több százat. Csontjai a mai napig nem kerültek elő. Ennek ellenére a lábnyomok méretéből, egymáshoz viszonyított távolságából, a karmok jelenlétéből és más nyomokból ma már egészen sok mindent kiderítettek a paleontológusok arról az állatról, amely a nyomokat hátrahagyta. A feltehetően ragadozó életmódot folytató, két hátsó lábán járó dinoszaurusz mintegy 200 millió évvel ezelőtt egy tengerparti fövenyen sétálva, szaladgálva hagyta hátra az utókor számára csoportos nyomait. A legfontosabb őslénytani üzenete ennek a nyomfosszíliának, hogy pusztán lenyomatokból mennyi mindenre következtethetünk egy-egy élőlényről. 

 

FOTÓKIÁLLÍTÁS AZ ÉV ÁSVÁNYA ÉS ŐSMARADVÁNYA TÉMÁBAN - a Magyarhoni Földtani Társulat programsorozata keretében


Program

 

2019. március 9. (szombat)

9.00-10.00 Szakmai bemutató

10.00-18.00 Kiállítás és börze

10.00-17.00 Földtudományi játszóház

11.00-17.00 Mit mesélhet nekünk a mecseki dinoszaurusz, a Komlosaurus carbonis lábnyoma? Oknyomozó bemutató a Herman Ottó Múzeum Földtörténeti és Természetrajzi Tár munkatársaival

12.00 Megnyitóünnepség. Az ásványfesztivált megnyitja: Prof. Dr. Torma András, egyetemi tanár, a Miskolci Egyetem rektora

13.30-15.00 Vetítettképes előadások:

GALENIT – Az Év Ásványa (dr. Szakáll Sándor, Miskolci Egyetem)

KOMLOSAURUS – Az Év Ősmaradványa (Watah Veronika, Herman Ottó Múzeum)

KOLLERIT – egy tudományra új ásvány Magyarországról (Fehér Béla, Herman Ottó Múzeum)

11.00; 12.30; 14.00; 15.30:  3D ismeretterjesztő előadások külföldi barlangokról a világ különböző karsztvidékeiről Ausztráliától Európán át Amerikáig  (III. előadó)

 

2019. március 10. (vasárnap)

9.00-17.00 Kiállítás és börze

9.00-16.00 Földtudományi játszóház

11.00-16.00 Mit mesélhet nekünk a mecseki dinoszaurusz, a Komlosaurus carbonis lábnyoma? Oknyomozó bemutató a Herman Ottó Múzeum Földtörténeti és Természetrajzi Tár munkatársaival

10.00-16.00 Ásványhatározás: dr. Szakáll Sándor (Miskolci Egyetem)

10.00-16.00 Drágakő-meghatározás: dr. Takács József (V-Pearl Oktatási Központ, Budapest)

11.00; 12.30; 14.00; 15.30:  3D ismeretterjesztő előadások külföldi barlangokról a világ különböző karsztvidékeiről Ausztráliától Európán át Amerikáig  (III. előadó)
17.00 Fesztiválzárás

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Művészetek Háza