Ugrás a tartalomra

Újjáéled Herman Ottó idilli kertje

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 14. kedd 14:09
A számos hétvégi program közül azok sem unatkozhattak, akik egy kis kertészkedésre vágytak. Erről gondoskodtak a Herman Ottó Múzeum munkatársai, akik Lillafüredre, a múzeum névadójának egykori nyaralójába invitálták az érdeklődőket azzal a nemes céllal, hogy korabeli leírások és fotók alapján visszaállítsák a kert 19. század végi állapotát.

A múzeum idén nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Herman Ottó Emlékház minden eddiginél jobban megidézze a híres polihisztor korát. Így a közösségek hete, valamint a madarak és fák napja kiváló apropót szolgáltatott arra, hogy egy közösségi program keretében ne csak a múzeum munkatársai, hanem minden kertészkedni vágyó részt vehessen Herman Ottó egykori, lélegzetelállító kertjének rekonstruálásában – mondta el Nagy Attila muzeológus, az esemény egyik szervezője.

Érdeklődőkből pedig nem volt is hiány. A munkából diákok és idősebbek is kivették a részüket a kellemes, napsütéses időben.

– Mint múzeum, szakmai kötelességünk ügyelni a korhűségre, így a felhívásban közzétettük azokat a növényeket, amelyek a rendelkezésre álló források alapján minden bizonnyal helyet kaphattak Herman Ottó egykori kertjében – ismertette Rónyai Krisztina, a Herman Ottó Emlékház vezetője. – Ezek leginkább árnyék- és nedvességtűrő fajok voltak, amik zömmel természetes növényzete Bükknek. Egyaránt ültettünk cserjéket, facsemetéket és dísznövényeket, de kialakítottunk egy gyógy- és fűszernövényes parcellát is. Körülbelül 15-20 különböző fajtájú növényt sikerült elültetni.

A szervezők egy-egy emléklappal köszönték meg a jelenlévőknek a munkájukat, de az emlékház munkatársai további programokat is terveznek.

– Ezzel a programmal nyitottuk meg az idei szezont, ezúton is szeretném megköszönni minden résztvevőnek, hogy segítettek az emlékház kertjének szó szerinti felvirágoztatásában – tette hozzá Nagy Attila. – Az elkövetkezendő hónapokban további, minél szélesebb tematikájú rendezvényekkel szeretnénk kedveskedni az érdeklődőknek. Ezen rendezvények közös kapcsolódási pontja Herman Ottó széleskörű tevékenysége lesz, de – Lillafüred adottságait is kihasználva – kisebb-nagyobb túrákkal és sportprogramokkal is készülünk a jövőben.

A lillafüredi Herman Ottó Emlékház további programjairól ITT tájékozódhat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!