Ugrás a tartalomra

Videóra vettük a videóst

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2019. május 22. szerda 19:39
Jánosik Gergővel beszélgettünk, akit még a rendőrség is felkeresett, hogy együtt készítsenek videót saját csatornájára. Hogyan is kezdődött? Miért? Mik a legnézettebb témák? Ki lehet-e fogyni az ötletekből? Ezekre a kérdésekre is válaszolt a videós.
Készítette: Parai Roland

Vannak olyan, főként fiatalok, akik videókat készítenek, ezeket a kész termékeket felteszik az internetre, és onnantól kezdve az nézi meg, aki akarja. Őket hívjuk videósoknak, vloggereknek, youtube-ereknek, ha a youtube.com-ot használják videóik tárolására, valamint nevezhetjük őket influencereknek. Ilyen videósok Pamkutyáék és Dancsó Péter egymillió feliratkozóval, Zsdav, Nessaj vagy akár Jánosik Gergő.

Jánosik Gergő Miskolcon él, eleve és megint. Ez azt jelenti, miskolci család sarja, édesapja nem is akárki, mint az a Jánosik, akinek számos autóját szerte a városban látni lehet mindenütt saját nevének feliratával. A vállalkozó kiváló kapcsolatot ápol fiával, akinek így megadatott, hogy belekóstoljon a vállalkozói létbe. – Saját vállalkozásom van, amit viszek a videózás mellett. Van köze Apa cégéhez – erről csak ennyit árult el a vlogger.

Gergő Miskolcon él – megint. Ez pedig azt jelenti, hogy a Móra Ferenc Általános Iskola és a Diósgyőri Gimnázium után Londonban járt egyetemre, de hazajött. Miért is? – Mert az eredeti célom is az volt, hogy külföldön tanuljak, de vissza is jöjjek. Én az ellenkezőjét vallom annak, amit mások tartanak életcéljuknak: itthon tanulnak, majd kimennek külföldre. Én már alig vártam, hogy hazajöhessek, annak ellenére is, hogy imádtam a londoni nyüzsgést. Miskolc viszont szép, nincsenek annyira sokan, és akárhogy nézzük, itt születtem, ez pedig nekem mérvadó – jelentette ki a huszonhárom éves videós, aki elárulta magáról, nagyon szeret utazni, imádja a természetet, és egy éve költözött össze a barátnőjével. – Nagyon családközpontú vagyok, így nekem mindig is az volt az első, hogy a családomhoz közel legyek majd, ha már megállapodok az életemben.

Fotó: Parai Roland

Mikor tehát Londonban volt, a családja szerette volna tudni, hogy mit csinál kint, milyen körülmények között él. – Akkor találtam ki, hogy elkezdek készíteni egy napi blogsorozatot, ahol azt mutatom be, hogy mit csináltam ma, milyen volt a suli, Londonban hova mentem el, milyen érdekes helyekre, stb. A videóimat a youtube-ra töltöttem fel. Eleinte tizenhárman nézték, aminek én nagyon örültem, mert tudtam, annak a fele a családom volt, a másik fele én, mikor visszanézegettem. Aztán jöttek azok a felvételek, amikor különböző édességeket kóstoltam meg. Az első befutott videóm a Japán édességek névre hallgatott. Konkrétan emlékszem, hogy ekkor tizenegy feliratkozóm volt, ezt a felvételt azonban harminckétezren nézték meg. Hoppá, gondoltam, itt valamit eltaláltam – emlékezett vissza az első sikerére Gergő, akinek azóta több mint kétszázezer feliratkozója van. Abban az időben alakította ki első híres sorozatát Együnk címmel, amiben elmeséli, hogyan szerezte be az adott ételt vagy italt, a nézők pedig láthatják arcán a kóstolás utáni reakciót. Így egy kicsit a néző is úgy érzi, mintha részese lenne ennek a kóstolásnak. – Ők mondták meg, hogy holnap egyél indiait, és akkor én sokféle indiai kaját rendeltem, amik mindegyikét a kamera előtt kóstoltam meg.

A youtube-er azt mondta, nagyon nehéz megmondani, hogy mire kapnak rá az emberek és mire nem. – Amikor én azt gondolom, hogy egy videó zseniális lett, akkor rendszerint csak szimplán tetszik a nézőknek, viszont amire azt mondom, hogy nem biztos, hogy ez a legjobb videóm, na, az szokott nagyot robbanni. Az étkezős után jött a Teszt sorozat, amikor az internetről rendeltem meg olyan dolgokat, amiket a nézőim ajánlottak. Ezt mindig nagyon várják. És van egy Slime nevű sorozatom, amikor megveszem a boltban a hozzávalókat, majd otthon kikutyulom, összekeverem azokat.

Gergő két éve mindennap tölt fel egy videót a csatornájára, amit este 6 órától lehet látni. – Az én célcsoportom a fiatalok és a fiatal felnőttek, húsz-huszonöt éves korig. Szülők szokták jelezni nekem, hogy a gyermeke jobban várja, mint ő maga a kedvenc sorozatát. Így tehát egy olyan, kifejezetten ennek a korosztálynak szóló videócsatornát alakítottam ki, ami olyan, mintha egy tévéadás lenne. Ez teher is amellett, hogy nagyon készülök rá, és nagyon élvezem. Teher, hiszen nekem így nincsen szünet, nincs olyan nap, amikor kihagyhatnám ezt a munkát. Munkát? – nevetett fel. – Ez nekem hobbi. Kívánom, hogy mindenkinek ilyen munkája legyen. Olyan, amit lelkesedéssel végez és szívesen csinál, mint egy hobbit.

– Egy nap akár tíz videót is tudnék készíteni, olyan sok ötletem van. Ezek főleg saját kútfőből jönnek, de írnak a nézők is a kommentszekcióban, így például az étkezési témakörhöz az ő kérésükre készítettem egy olyan videót, amiben elmondom, hogy Londonban hogyan működik egy ételrendelés, vagy egy olyat, amiben az egyetememet mutatom be.

– Nincs rossz téma, akár a kertből is csinálhatunk jó videót, úgyis az a lényeg, hogy én hogyan dolgozom fel azt a témát, vagyis mi az a plusz, amit hozzáteszek. Ezentúl imádok tesztelgetni különböző eszközöket, amiket megveszek, kipróbálok, majd bemutatok nekik, hogy megéri-e megvenni. De ugyanígy játékokat is, bár ehhez hozzátartozik, hogy a nézőim közül nagyon sokan nem is szeretnek játszani. Ők inkább csak azt szeretik nézni, ahogyan mi kommenteljük ezeket. Mi, kommentelők ugyanis kitalálunk karaktereket, neveket, történeteket a játékon belül, és így sokkal érdekesebb lesz maga a játék.  

Mint azt már említettük, Jánosik Gergő nagyon szeret utazni. – Utazási célpontjaim közül csak ázsiai városok maradtak ki. Minden évben megpróbálok máshova eljutni, idén nyáron Jamaicát néztem ki magamnak, ahonnan biztosan töltök majd fel videót. Véleményem szerint minél több helyen jár az ember, annál több tapasztalatot szerez a világról.

A rendőrség sajtószóvivője, Dobi Tamás tavaly kereste fel Jánosik Gergőt, hogy készítsen két olyan videót, amiben felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes beállni az állomány soraiba. – Igazából Dobi Tamás gyerekei ismertek engem, mert ők nézik a videóimat, tudták azt is, hogy miskolci vagyok, így ők vetették fel az ötletet, a témát már az apuka találta ki. Azért lettünk mindketten lelkesek, mert ilyet a rendőrség még nem csinált, pedig pont azt a korosztályt szólítom meg, akiket ők maguk is fel szeretnének keresni. Teljesen szabadkezet kaptam, így a kommandósokat kértem a háttérbe. Ilyen sem volt még, hogy egy kommandós csapat azt csinálja, amit mondok – mesélte nevetve a youtube-er. Az első videójuk az iskolai erőszakról szólt, a második pedig arról, hogy a virtuális lét nem összekeverendő a valósággal. – Azért állt közel hozzám az első téma, mert engem is szekáltak az iskolában, hol a hajam miatt, hol az öltözködésem miatt, mindegy volt, úgyis találtak rajtam valami kivetni valót. Ráadásul nekem nem voltak igazából barátaim addig, amíg nem kezdtem el videózni. Most viszont olyan „kolléga” barátságát tudhatom magaménak, mint Zsdav, akivel számos videót készítettünk már együtt.

A rendőrségi videó kapcsán Jánosik Gergő számos köszönő levelet kapott, vagy akár élőben is megállították az utcán szülők, hogy a felvétel megtekintése után a gyerekük megnyílt nekik, és segítséget kért tőlük. – Nagyon örülök, ha akár húsz embernek tudtunk segíteni, mert akkor célba értünk. Jó a youtube-ban, hogy vissza lehet keresni ezeket.  

– Tisztában vagyok azzal, hogy óriási a felelősségünk, hiszen a fiatalok véleményét alakíthatjuk, meghatározhatjuk. Éppen ezért vigyázok arra, hogy milyen ember vagyok. Tehát még véletlenül sem a látszatra, hanem arra, hogy amit nyújtok nekik, az értékes legyen, és eleve belőlem fakadjon. A videóimban például nem káromkodom. Alapvetően sem szoktam trágárul beszélni. Ha mégis véletlenül kicsúszik a számon, akkor azt kivágom a felvételből. Nem viszek bele politikát vagy negatív témákat, nekem ez nagyon fontos. Ezt a munkát nem ajánlom olyanoknak, akik nem bírják a negatív kritikát, mert nagyon sok mocskolódó kommentet is kapnak majd, ez óhatatlan. De meg kell tanulni a kétszáz dislike mellett a kilencvenezer like-ra koncentrálni – nyilatkozta optimistán Jánosik Gergő.

További hírek

Olvasnivaló