Ugrás a tartalomra

Ülést tartott a Miskolci Települési Értéktár Bizottság

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 31. péntek 16:01
2012 óta ülésezik évente négy alkalommal a Miskolci Települési Értéktár Bizottság, hogy a sokszor civil kezdeményezésből származó ötleteket megvitassák tagjai. Arról tanácskoztak, bekerülhet-e az értéktárba a hárskúti Turista Emlékpark és a Szinvavölgyi Néptáncműhely tehetséggondozó programja.
Miskolci_Települési_Értéktár_Bizottság
Fotó: Juhász Ákos

Két új javaslat érkezett a Miskolci Települési Értéktár Bizottsághoz az elmúlt negyedévben. Török István, a Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület elnöke tette az elsőt, mely szerint a Bükkben, Közép-Garadnán a Hárskút területén található Turista Emlékpark kerüljön be a helyi értéktárba. Ez a létesítmény ugyanis a magyarországi turizmus alapítóinak, szervezőinek hivatott emléket állítani az országban egyedülálló módon. Ezt a javaslatot támogatta az Északerdő Zrt.

Miskolci_Települési_Értéktár_Bizottság

A másik felvetés az volt, hogy a Szinvavölgyi Néptáncműhely és utánpótlás csoportjai kerüljenek be az értéktárba. A társaságot és annak elődjét, a Szinvavölgyi együttest alapítása óta ugyanaz cél motiválta: a táncok hiteles és magas szintű bemutatása, valamint megtanítása felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Ezt a javaslatot az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület támogatta.

Miskolci_Települési_Értéktár_Bizottság

Varga Andrea szerint nem kérdés, hogy mindkettő értéket jelent Miskolcon. – Évtizedekkel ezelőtt alakítottak ki egy turista parkot, ami emléket állít azoknak az embereknek, akik a turizmus és a természetjárás területén fontos eredményeket értek el. A szinvavölgyisek pedig évtizedek óta foglalkoznak tehetséggondozással – mondta az alpolgármester, aki hozzátette, emellett egy módosító indítványt is megfogalmaztak, hiszen az értéktárban már meglévő CineFest nevét kellett megváltoztatni. – A Jameson mint legfőbb szponzor nemzetközi szinten is kivonult a filmkultúra támogatásából.

– Ahhoz, hogy az értéktárból ne maradjon ki semmi, az kell, hogy a város lakossága nyitott szemmel járjon. Ez a társadalmi bázis adja az ötleteket mindig újabb és újabb érték bekerüléséhez. Miskolc egy hatalmas város nagyon sok fontos és hasznos tevékenységgel és számos olyan emberrel, akik komoly munkát tesznek le az asztalra. Várunk minden javaslatot – hangsúlyozta Varga Andrea.

Borkúti_László

Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok úgy fogalmazott, Miskolcon több mint ezer olyan civil szervezet van, ami értékeket állít elő vagy közvetít. – Megpróbáljuk összegyűjteni a helyi kincseket, a bizottság ezt a célt szolgálja. A választások óta most van az első találkozónk, ez tehát nem egy kezdeményezés, hanem egy jogfolytonosság – összegzett a tanácsnok.

További hírek

Olvasnivaló