Ugrás a tartalomra

Az HBO sorozatának köszönhetően özönlenek a turisták Csernobilba

player.hu
Utoljára módosítva
2019. június 13. csütörtök 13:03
A sorozat sikere nem merül ki abban, hogy a kritikusok és a nézők egymást túllicitálva szórják a szuperlatívuszokat, a felhajtásnak köszönhetően ugyanis a csernobili atomerőmű, az erőmű dolgozóinak felépített, majd az atomkatasztrófa utáni napokban kiürített Pripjaty és ezek környéke a jelek szerint 2019 egyik top desztinációja lehet.
Forrás: player.hu

A SoloEast Travel már jó ideje szervez túrákat ezekre a területekre, és a cég igazgatója, Szergej Ivancsuk a player.hu-nak elmondta, idén májusban harminc százalékkal többen foglaltak jegyet a Csernobil-túrára, mint tavaly májusban, a következő hónapokban pedig ez a szám exponenciálisan megugrott.

Ugyanilyen mértékű emelkedésről számolt be a CHERNOBYLwel.com nevű oldal is, mely szintén ide kínál vezetett túrákat. Az emelkedés egyébként már a sorozat bemutatása előtt is megindult. 2016-ban a SoloEast Travel öszesen 7500 embert vitt el a területre, 2017-ben pedig már 11 ezret.

A túrák általában Pripjatyban kezdődnek, majd a látogatók megtekinthetik a környező erdők egy részét is, végül pedig az erőműben fejezik be a napot. Bár a radioaktív sugárzás szintje a látogatás alatt állítólag nem haladja meg a biztonságos értéket, a turisták mégiscsak olyan helyeken mászkálnak, melyekre a mai napig nem mehettek vissza az egykoron ott lakók és leszármazottaik.

Ráadásként néhány utazási iroda már elkezdte meglovagolni a széria sikerét. Ők simán hivatkoznak a sorozatra, használják annak képeit, és úgy reklámozzák az utakat, mint olyan kirándulásokat, melyeken a látogatók megtekinthetik a sorozat eseményeinek valódi helyszíneit. Lemehetnek például a bunkerba, ahol az illetékesek eldöntötték, hogy titokban tartják a robbanás valódi veszélyeit, de beülhetnek egy olyan páncélozott járműbe is, mellyel '86-ban a likvidátorok a sugárzás erősségét mérték a 4-es blokk körül.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!