Ugrás a tartalomra

Az összetartás szimbólumának szánták a leleplezett alkotást

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. október 22. csütörtök 21:10
Csütörtök délután felavatták a világfát felidéző szobrot.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

A magyar nép egységét szimbolizálja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Nemzeti Összetartozás Emlékmű, aminek alapkövét június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján helyezték le a Megyeháza udvarán. A 2020-as esztendőt a nemzeti összetartozás évének nyilvánították. Ebből az alkalomból készült a szobor, ami a mindenkori nemzeti egységet és a megye lakosságának magyarság iránti elkötelezettségét hivatott jelképezni.
- Magyarország spirituális egységessége, melyet az elmúlt évszázadok alatt kivívtunk magunknak, mára nemzetünk identitásának egyik alapköve – fogalmazott köszöntőjében Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke.

Tanulni a múltból

Riz Gábor miniszteri biztos avatóbeszédében hangsúlyozta, fontos, hogy emlékezzünk a nagy nemzeti tragédiáinkra.
- Lényeges hogy tiszteletünket fejezzük ki azok felé, akik áldozatai, elszenvedői voltak a sorscsapásnak: ők a nemzet lelkiismerete, a boldogabb magyar jövő záloga. Áldozatuk nem lehet hiábavaló, példájukból, sorsukból kell újrafogalmaznunk nemzetünk eljövendő napjait. Ilyen volt 1956 ismert és névtelen hőseinek krónikája is.
Bánné dr. Gál Boglárka, Riz Gábor és az emlékművet készítő Ekker Róbert szobrászművész együtt leplezték le az alkotást. Ezután a történelmi egyházak képviselői megáldották a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Nemzeti Összetartozás Emlékművet.

További hírek

Olvasnivaló