Ugrás a tartalomra

Bemutatták a Herman új digitális tábláját

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. szeptember 20. szerda 16:28
A Rotary Club Miskolc-Tapolca info-kommunikációs eszközöket adományoz az intézménynek közel nyolcszázezer forint értékben.
A Rotary tagjai átnyújtották az adományozást hitelesítő oklevelet az iskola igazgatójának. Fotók: Mocsári László

Az informatika megkerülhetetlen szereplője életünknek, ezért a megfelelő eszközök megléte vagy hiánya az oktatásban mind nagyobb előnyt, illetve hátrányt jelent. A Herman Ottó Gimnázium vezetése idejében felismerte, hogy a kor követelményéhez igazodva lényeges a digitális kultúra hatékony alkalmazása az oktatásban.

- Iskolánk ismert a magas színvonalú oktatási tevékenységéről. Azok a modern eszközök, amik ennek a minőségnek a technikai feltételeit biztosítják, hagynak maguk után kivetni valót. Általában pályázati kereteken belül vagy külső segítség révén érkezik hozzánk a modern oktatástechnikai eszközök – ismerteti a Herman Ottó Gimnázium helyzetét Madarász Péter igazgató, aki elmondta azt is, hogy kiemelkedően jó viszonyt ápolnak a Rotary Club Miskolc-Tapolcával, aminek tagjai közül többen is hermanos diákok szülei.

- Korábban is adományoztak az iskolának, tavaly pedig ismét megkerestek, szerették volna újfent támogatni az intézményünket. Mi választottuk ezt az interaktív oktatássegítő eszközt, ami jelenleg a bilológia szaktanteremben kapott helyet – első sorban a természettudományok tanításában jelent majd előrelépést számunkra.

Sok a lelkes oktató

Megkérdeztük, hogy elvárás lesz a tanárok felé, hogy ezt a technikát tudják kezelni. Madarász Péter szerint ezt a jövő fogja eldönteni.

- Jelen pillanatban az a megállapodás él, ha a biológia szaktanteremben nem fogják használni, akkor más helyet találunk neki, ahol nagyobb hasznát veszik majd az oktatóink. Nem szeretnénk egyelőre kötelezővé tenni az info-kommunikációs eszközön történő munkát, de akad több olyan lelkes kolléga is, aki nyitott a technika megismerésére. Úgy vélem a tábla kihasználtsága, és az adott terem befogadóképessége adja azt a keresztmetszetet, ami megmutatja majd, hol lehet leginkább bevonni a táblát az oktatásba.

Zsúdel Tamás a Rotary Club Miskolc-Tapolca soros elnöke is beszélt az adományozásról.
- Ez már a harmadik támogatásunk. A Rotary-n belül működik egy pályázati rendszer, minden évben ezer dollár adományozási összeget kapnak a befizető klubok a központi keretből. Ezt mi kiegészítettük, így vásároltuk meg az eszközt 799.973 Ft értékben – számolt be az adományról Zsúdel Tamás, aki kifejtette, a Rotary Club Miskolc-Tapolca küldetésének alappillérei az oktatás és a tehetséggondozás támogatása: megalakulásától kezdve igyekszik segítő kezet nyújtani az oktatás területén.

Árban és tudásban is jó

Az eszközt már korábban beüzemelték az iskolában, most, a hivatalos sajtóeseményen azonban az iskola oktatói tartottak egy rövid bemutatót is. Kiderült, a vásárolt eszköz egy magyar cég terméke, ami a nagy gyártók interaktív kijelzőivel szemben olcsóbb, de hasonló tudású. A bemutató során megmutatták, hogyan használható egy tanórán a tábla: tükrözhető rá tablet és laptop monitorképe is, kompatibilis a gyakran használt rendszerekkel, lehet rá írni speciális táblatollal és kézzel is. Ismertették, milyen előnyei vannak az interaktív kijelzőnek egy sima projektorral szemben, és milyen hasznos funkciókkal bír az eszköz, amiket kiaknázhatnak majd az órákon a tanárok.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!