Ugrás a tartalomra

Borlovagok és bordámák Miskolcon

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. február 12. vasárnap 20:48
Szenvedélyük a bor és a hagyomány, küldetésük az értékteremtés és a jótékonykodás.
Fotó: Horváth Csongor

Magyarországon a nyugat-európai példák alapján 1976-ban alakult meg az első borrend, 1988-ban létrejött a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége, amelynek mára több, mint negyven tagja van. Közöttük az egyik a miskolci István Nádor Borlovagrend, amely egyre jelentősebb szerepet játszik a város életében.

Czupper András borász, a borlovagrend elnöke és nagymestere lapunk kérdésére elmondta, hogy az ötlet a lillafüredi Palotaszálló 1999-es felújításakor fogalmazódott meg benne, a szálló alatti pincerendszer renoválásakor. Létre is hozták a Bortársaság Klub Lillafüred társaságot, amely azonnal aktív munkába kezdett. Amikor 2022-ben az országos szövetség meghívta őket tagjai sorába, nevüket István Nádor Borlovagrendre változtatták. 

„Ez a név utalás a történelmi múltra, amelynek része az is, hogy meg kell fogalmaznunk a saját történetünket, a saját legendánkat. Egy borlovagrendhez mindez szükséges, ahogy az egységes öltözék és a medál is. A mi talárunk királykék, Anjou liliommal díszítve” – tudtuk meg a nagymestertől, aki elmondta azt is, hogy István nádor idejében a város környékén már komoly szőlőtermesztés folyt, amely az idők folyamán változott. Mára a legtöbb ültetvény már eltűnt, de a szőlőtermesztő és borász hagyományokat őrizzük, és ebben úttörő munkát vállalt a borlovagrend.

A bükki borvidék Magyarország egyik legjobb borvidéke, amelyről méltatlanul keveset tudnak az emberek, pedig Villánnyal van egy szinten minőségben. Czupper András szerint van remény arra, hogy ez a helyzet megváltozzon. Ma egyre több fiatal érdeklődik a borászat iránt. Küldetésük a borvidék és a helyi borok ismertségének növelése, ugyanakkor a bor tiszteletének, kultuszának ápolása, amely egy kulturális és hagyományőrző cél is. Ezeken túl karitatív tevékenységet végeznek, többek között a gyermekkórházban ápolt kis betegeket támogatják, de élelmiszer adományt küldtek Ukrajnába is és nagycsaládokat is segítenek.

A borlovagrend munkáját számos díjjal is elismerték, 2022-ben, elsőként a borlovagrendek közül, megkapták a Pro Vino Hungarico díjat. És legalább ilyen büszkék a Miskolc Város Nívódíja elismerésre is, amelyet egy évvel korábban érdemeltek ki. A tagok külön is több rangos díjjal büszkélkedhetnek. 

A nagymester felhívta a figyelmünket az általa alapított Lovagok lovagja címre, amelyet évente ítélnek oda a kiemelt munkát végzett borlovagoknak vagy bordámáknak. Közülük egy lesz adott évben a megtisztelő cím birtokosa, amelyet a Lillafüreden megrendezett jótékonysági gálavacsorán adnak át.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!