Ugrás a tartalomra

Bridzs-tanfolyamot indít a MEAFC, „Gyere zsugázni!” mottóval

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 28. szerda 16:18
A tizenkét alkalmas tanfolyam márciusban indul – tájékoztatta szerkesztőségünket a klub.
Fotó: sportagvalaszto

A MEAFC Bridzs Szakosztálya 2024. márciusában, „Gyere zsugázni!” mottóval indít tanfolyamot, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a sportággá avanzsált kártyajáték alapjait. 

A 12 alkalmas, mintegy 3 hónapig tartó foglalkozás-sorozat végére mindenki eljut odáig, hogy gyakorolhatja a bridzset a miskolci klubban. Ezért persze tenni kell, mert a bridzs a legkülönb kártyajáték, nem lehet autodidakta módon, könyvből elsajátítani, írják a közleményben.
Bozsvai Marianna, MEAFC bridzs szakosztályának vezetője úgy véli: a mai világban egyre több dolog történik on-line, még a mai ember is kisgyermek korában azért valós játékokat játszott. Mindenki szeretett a családdal társasozni, sakkozni és kártyázni. Az emberek zömének mondanak valamit azok a kártyajátékok, hogy römi, kanaszta, 66, unó, makaó, lórum, snapszer és társaik. Akik komoly családi kártyás háttérrel rendelkeznek, azoknak az ulti, tarokk és bridzs is ismerős lehet. Viszont egészen biztos, hogy akárhonnan is jött az ember, a póker neve ismerősen cseng. Gyermekként szerettük mindet, kedvenc időtöltésünk volt, de kinőttünk belőle. Komolyabbak lettünk. Bonyolultabb dolgokkal kezdtünk el foglalkozni. Már-már felnőttünk, de az egészséges felnőttben mindig ott van a gyerek. Játszani is szeretünk, de sokszor csak az on-line tér marad, ahol újból játékokkal töltjük az időt. 

A jó hír viszont az – mint írják –, hogy a bridzs nem csak egy laza kártyajáték, hanem egy komoly, hivatalosan is elismert sportág. Nemzetközi szervezetei vannak. Rengeteg versenyt szerveznek nemzeti és nemzetközi szinten. Szakirodalma van. Sőt, bármilyen hihetetlen, sok ember él belőle, nem is olyan rosszul. A bridzs az egyetlen kártyajáték, ami nem szerencsejáték. Ugyanazokat a lapokat játsszák a játékosok és az nyer, aki adott lapokból a legjobb eredményt tudja elérni. Ha neked rossz lapod van, a másik játékosnak is az lesz. Ha neked jó lapod van, a másiknak is jó lapjai vannak. Egyenlő, tiszta szellemi küzdelem. A bridzs persze mindenekelőtt játék. Fejleszti a memóriát és a logikai gondolkodást. 

Sokféle társadalmi rétegből kerülnek ki bridzsezők. Magyarországon is játsszák diákok, tanárok, orvosok, igazgatók, milliárdos vállalkozók, tudósok, egyszerű munkások és nyugdíjas nénikék is. Ebbe a körbe bekerülve hatalmas kapcsolati tőkére is szert lehet tenni. Ja, és még egy jó hír. Bridzsezni is lehet on-line, akár mobiltelefonon játszani robotok, vagy valós emberek ellen. 

A „Gyere zsugázni!” mottót viselő, március 26-án, kedden induló bridzs-tanfolyamon a sportág és a játék rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket. A tanfolyamot Dr. Jezsó Károly vezeti. A foglalkozások minden kedden, 17 órakor kezdődnek a Tudomány és Technika Házában. Jelentkezni lehet Szabó Eszternél, a szimesz11@gmail.com e-mail címen, vagy a 30/955-0605-ös telefonszámon. Bővebb információ a www.admatis.com.bridzs oldalon.

További hírek

Olvasnivaló