Ugrás a tartalomra

Családbarát szülészet Miskolcon: vonzóvá tenni a gyermekvállalást

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 17. hétfő 14:58
Olyan családbarát környezetet igyekszik kialakítani a megyei központi kórház, ami vonzóvá teszi a fiatal párok számára a gyermekvállalást. Mintegy 360 millió forintból helyiségeket újítanak fel, modernebbre cserélik az eszközöket – és az aktualitásokról konferenciát is tartottak nővérek és szakorvosok számára hétfőn az egészségügyi intézményben.

A védőnő hivatása fókuszában az általa gondozott családok egészségvédelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll. A magyar védőnők magasfokúan képzettek, feladataik ugyanakkor igen széleskörűek: egyebek mellett segítik a felkészülést az anyaságra, majd gondozzák a várandós és gyermekágyas anyákat, aztán a gyermekeket – családgondozási tevékenységük komplex.

Fotó: Juhász Ákos

– A tudomány nagyon gyorsan fejlődik, frissülnek, bővülnek az ismeretek, ezeket követnie kell mind a védőnőknek, mind a szakorvosoknak. A szakmai konferencia éppen ezt a célt szolgálja – mondta el érdeklődésünkre Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének az elnöke. – Fontos aztán persze, hogy a tudományos, elméleti tudást a gyakorlatba, a mindennapi munkába is be tudják építeni.

A konferencián megtudhattuk, hogy napjaink egyik legfontosabb és legégetőbb kihívása ezen a területen a koraszülések egyre magasabb száma. Megyénkben ráadásul az országos átlagnál rosszabbak a mutatók, csaknem minden tízedik gyermek így születik (9,2 százalék, az országos átlag: 7,8 százalék). A csecsemőhalandóság pedig továbbra is jellemző. Pozitívum ugyanakkor, hogy stagnál, illetve időszakonként emelkedik a szülések száma Borsodban.

– A Családbarát szülészet program éppen azt segíti, hogy a fiatal párok pozitív élményként éljék meg az első gyermek születését, hogy ne legyen semmilyen visszatartó erő az újabb gyermekvállalásnál – fogalmazott Nagy Gábor orvosigazgató, a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa. – Ez egy komplex program, amiben erősödik a hotelszolgáltatás-jelleg, vagyis azt szeretnénk elérni, hogy minél több egyágyas szülő- és gyermekágyas szobánk legyen. Maximálisan együtt akarjuk tudni a családokat, ahol édesanya-gyermek-édesapa együtt lehet már az első pillanatoktól.

Révész Jánostól, a megyei központi kórház főigazgatójától megtudhattuk azt is, hogy erre a programra egy pályázat keretében 360 millió forintot nyert el az egészségügyi intézmény. Ebből az összegből 120 milliót építészeti átalakításra fordítanak, hogy az anyukák minél kulturáltabb körülmények között tudják viselni a várandóságukat, tudjanak szülni, lehetőség szerint úgy, hogy a születésnél az édesapa is ott tudjon lenni. A fennmaradó 240 millió forintból pedig eszközöket vásárol a kórház, többek között ultramodern szülőágyakat is beszereznek.

Június 13-án ünnepeljük egyébként a Védőnők napját. Stefánia belga hercegnő védnökségével 1915. június 13-án alakult meg Budapesten az Országos Stefánia Szövetség, amelynek célja az anya- és csecsemővédelem országos hálózatának megszervezése volt. A múlt század első évtizedeiben a védőnőknek fontos feladata volt a tudatlanság és a babona elleni küzdelem, az anyák meggyőzése a megfelelő csecsemőtáplálásról, a fertőző betegségek megelőzéséről, a gyermekek megfelelő gondozásáról. A védőnői szolgálat országos hálózata a II. világháború után alakult ki, és ma is egyedülálló Európában.

 

A családbarát szülészeti ellátás jegyében szervezte meg a védőnők számára interaktív szakmaközi konferenciáját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya. Egyebek mellett olyan témákról esett szó az előadások során, mint a védőnői várandósgondozás helyzete a megyében, a szülészeti genetikai szűrés napjainkban, vagy a családközpontú szülészeti ellátás.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!