Ugrás a tartalomra

Dekára pontosan közéleti témákról

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. február 28. hétfő 10:59
Március elsejétől új, közélettel foglalkozó rendezvénysorozat indul Miskolcon.

A Demokratikus Közéleti Akadémia 2022 (DEKA 2022) célja a szervezői szerint nem a politikai hadszíntér bővítése, hanem a közéleti tényezők szakmai vizsgálata.

– Ezt a kezdeményezést a barátaimmal közösen találtuk ki – mesél az előzményekről Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok. – Nem pártpolitikai alapon folyik majd a beszélgetés, hanem olyan kérdések megvitatása mentén, ami az embereket érdekli. Ide tartozik például, hogy milyen jövőt képzelünk el magunknak, vagy épp unokáinknak ebben a városban.

A sorozat első részének meghívott vendége Boros Tamás politológus, az Egyensúly Intézet igazgatója. Ez a szervezet nemzetközi összehasonlításokkal, trendek felismerésével, azokat tények alapján dokumentálva alapozza meg szakszerű véleményét különböző kérdések kapcsán.

– A Magyarország 2030 - Jövőkép a magyaroknak című könyvében több olyan gondolatot fogalmazott meg Boros Tamás, amit Miskolcon is jól lehetne szerintem hasznosítani – fogalmazott Borkuti László. A rendezvénysorozat több „munkacímet” is kapott a tervezési fázisban. – Szerettük volna pontosan kifejezni, mi is a célunk az egésszel. Ennek tükrében felmerült a Világos vízió elnevezés is, ám végül a Demokratikus Közéleti Akadémia 2022-t éreztük pontosabbnak.

A sorozat első részének meghívott vendége Boros Tamás politológus

A beszélgetésekben Fazekas Csaba történész, a Miskolci Egyetem oktatója lesz állandó partnere a meghívottaknak.

– A hazai közéletet foglalkoztató kérdéseket vitatunk majd meg a közéleti akadémia eseményein – mondta Fazekas Csaba. – Az első meghívottunk Boros Tamás, egy olyan könyvnek a szerkesztője, amely 2030-ra vonatkozó prognózisokat alkotott a magyar gazdaságra és társadalompolitikára vonatkozólag. A politikai elemző számára a legnagyobb kihívás a pontos előrejelzések megfogalmazása: mi várható, mi lesz? Izgalmas beszélgetésre számíthatunk tehát.

A DEKA 2022 programjának vendégei: tavasszal Boros Tamás, Csizmadia Ervin, Lakner Zoltán, ősszel pedig Kéri László, Somogyi Zoltán, és Majtényi László lesz.

Az első beszélgetést március 1-jén, kedden 16:30-kor az MTA MAB-székházában (Erzsébet tér 3.) tartják.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!