Ugrás a tartalomra

Drámaian romlik a járványhelyzet

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 26. péntek 13:04
123 halott, több mint 5000-en vannak kórházban - hangzott el az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Megkezdték az utazási szabályok és határforgalom szigorításának előkészítését is a koronavírus 3. hulláma miatt.

Roppant nehéz helyzetben van a világ, Európa és Magyarország is a járványadatok rendkívüli romlása miatt – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Közölte, hogy harmadik hullám felszálló szakasza nagyon meglódult, exponenciálisan növekedik a fertőzöttek száma, valószínűleg a mutáns vírusok miatt.

Az országos tisztifőorvos ismertette az adatokat: péntekre virradóra 4668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 419 182 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Kiemelte, hogy fertőzöttek száma rendkívüli mértékben nő, hiszen 70 százalékkal magasabb fertőzőképességet produkálnak az új mutációk, mint a korábban ismert vírus. Elhunyt 123 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 795 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 317 899 fő, az aktív fertőzöttek száma 86 488 fő. 

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a védőoltások ezen mutációk ellen is védenek. Müller Cecília szeretettel kérte, hogy aki teheti, vegye fel az oltást. 

Arra, hogy a korlátozásokat miért csak március 15-ig szavazták meg, azt mondta, jelen helyzetben két hétnél tovább senki nem lát, a számításaik ennyi időre engednek következtetni, hosszabb távra egyelőre nem lehet érdemben nyilatkozni.

Megkezdődött az utazási szabályok szigorításának előkészítése

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére megkezdődött az utazási szabályok, határforgalom-ellenőrzési rendelkezések szigorításának előkészítése, tekintettel az egész Európát érintő koronavírus-járvány harmadik hullámára - jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes jelezte, hogy a döntésekről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Az alezredes közölte, hogy csütörtökön a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 130 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, így a vonatkozó kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 26 612 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt.

Kiss Róbert elmondta, hogy csütörtökön 94 ember szegte meg a tízezer lakosúnál nagyobb településeken az önkormányzati rendeletekben elrendelt maszkviselési szabályokat, közülük 6 embert figyelmeztettek, 43-an helyszíni bírságot kaptak, 45 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek.

További hírek

Olvasnivaló