Ugrás a tartalomra

A Factory és a Weidlich-palota fekete kutyája is „miskolcikum” lett

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. december 16. csütörtök 17:15
Öt helyi értékkel gazdagodott Miskolc Települési Értéktára.
Fotó: Juhász Ákos

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, a Factory Aréna, a Polgármester Pince, II. János Pál pápa diósgyőri szobra valamint a „Weidlich-palota Fekete kutyája” – ezekkel az értékekkel bővült a héten Miskolc Települési Értéktára. Az ezzel kapcsolatos napirendeket szerdán délután tárgyalta a helyi értéktár bizottság. 

Varga Andrea, alpolgármester, a bizottság elnöke fontosnak nevezte, hogy a mostani alkalommal is olyan elemekkel bővül a helyi értéktár, melyek a miskolciak, a helyi lokálpatriták számára fontosak és szerethetőek.

- Mindig alulról jövő kezdeményezéseket várunk, tehát magánszemélyek, vagy bármely a városban működő szerveződés tehet javaslatokat azzal kapcsolatban, hogy mi kerüljön be a Miskolci Települési Értéktárba, ezért is öröm számunkra, hogy az értékeket kivétel nélkül helyi civil szerveződések – a Közművelődési Kerekasztal, az Ifjúságért Alapítvány, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület, a Diósgyőri Római Katolikus Plébánia és a Miskolci Tükörkép Egyesület – terjesztették fel – mondta.

Az előterjesztők munkáját, város iránti elkötelezettségét méltatta Szunyogh László, Miskolc főépítésze is. „Szinte mindegyik előterjesztés olyan lokálpatrióta, civil kezdeményezéshez kötődött, ami a város szeretetéről szól. Ezek az értékek olyan emberek munkájának az eredményei, akik önzetlenül tesznek a városért. Nekünk, miskolciaknak ezek mind-mind nagyon fontosak, és ezeknek központi eleme az épített környezet” – tette hozzá. 

Közel hatvan

Az Avasi kilátó, a CineFest, a Deszkatemplom és temető, a Diósgyőri vár, a Palotaszálló, a Vadaspark, a Tiszai pályaudvar, vagy Feledy Gyula, Herman Ottó és Dobrossy István munkássága – csak néhány „miskolcikum”, ami már korábban is része volt a Miskolci Települési Értéktárnak. Ez mostanáig hét kategóriában (agrár- és élelmiszergazdaság, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti örökség valamint turizmus és vendéglátás) 52 helyi nemzeti értéket tartalmazott. Az itt nyilvántartott elemek száma a mostani bizottsági ülést követően 57-re nőtt.

Fotó: Juhász Ákos


Az értéktár létezésének első nyolc éve alatt a legtöbb értéket a kulturális örökség kategóriában regisztrálták, ez a tény jól tükrözi a városnak a kultúrához való hozzáállását – hangsúlyozta még Varga Andrea. Az ülésen elhangzott az is, számos, egészen pontosan harminckilenc értékünk már a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárnak is része már, sőt, a Hungarikum Bizottság döntése alapján a Miskolctapolcai Barlangfürdő 2016 óta kiemelkedő nemzeti értékként a Magyar Értéktárban is helyet kapott. 

Mancs, mint nemzeti érték

Erre az előkelő helyre kerülhet Mancs, a miskolciak híres mentőkutyája is – erről szólt az értéktár bizottság második napirendi pontja. A hős kutyus és tevékenysége már mind a miskolci, mind pedig a megyei értéktárnak részét képezi, és már évekkel ezelőtt elindult az a folyamat is, aminek a végén a Magyar Értéktárba is bekerülhetne. Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője, a minap.hu-nak elmondta, a döntéshozóktól azt kérte, segítsenek abban, hogy ez a folyamat felgyorsulhasson.


- Mancs és tevékenysége már öt évvel ezelőtt a Hungarikum Bizottság elé lett terjesztve, most újból kiegészítve elküldjük a dokumentumokat. Bízunk benne, hogy most sikerrel járunk, mivel valójában ez a tevékenység Magyarországra nagyon is jellemző, általában a hazai mentőkutyáknak köszönhetően. Viszont Mancs volt az, akinek köszönhetően az egész világ megismerte a magyar mentőkutyákat – tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!