Ugrás a tartalomra

Felkészülten várják a rendhagyó tanévet

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. augusztus 31. hétfő 20:27
Van elég fertőtlenítőszer és védőfelszerelés, valamennyi önkormányzati fenntartású nevelési intézmény készen áll tehát ezen a téren is az iskolakezdésre. A miskolci közlekedési vállalat pedig a korábbiaknál is intenzívebben és aprólékosabban takarítja a járatait – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit augusztus utolsó napján tartottak a városházán.

Rendhagyó lesz az idei tanévkezdés, hiszen nem ért véget a vírushelyzet. A miskolci önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, vizsgálják az egészségügyi, járványügyi mutatókat, a kormányzati szabályozások közül pedig kiemelten kezelik az oktatást érintő intézkedéseket – hangsúlyozta a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője.

Fotó: Mocsári László

Petruskó Norbert kiemelte, a városvezetés felkészült az újabb tanévre: mindenhol van elég fertőtlenítőszer, védőfelszerelés. Veres Pál polgármester pedig már korábban egyeztetett a tankerülettel és a köznevelésért felelős államtitkársággal a tanévről. Ugyanakkor az intézményeknek arra is készen kell állniuk, hogy reagálni tudjanak egy járvánnyal kapcsolatos váratlan helyzetben, akár egy fertőzés esetén is tudjanak változtatni a tanrenden.

Igyekeztek arra is felkészülni, hogy a gyerekek biztonságosan elérjenek a nevelési-oktatási intézményekbe. A körzeti rendész szolgálat munkatársai – egészen szeptember végéig – az általános iskolák környékén, illetve a gyalogátkelőhelyeknél teljesítenek majd szolgálatot a reggeli órákban.

Az ilyenkor egyébként is megnövekvő forgalom, a még be nem fejezett útfelújítások (pl. a Kis-Hunyadon), valamint a szeptember 2-ei Tour de Hongrie rajt miatt korlátozásokra, torlódásokra kell számítani. Éppen ezért a polgármester kezdeményezésére szeptember 2-án, szerdán az MVK valami járatán ingyenesen lehet majd utazni.

Változások a közösségi közlekedésben

Gadnai-Bodnár Éva, az MVK Zrt. operatív igazgatója a szeptemberi menetrendváltozásról adott tájékoztatást.

Ezek:

az 1-es villamos sűrűbben jár szeptember 1-jétől
új viszonylat az 1A-s, ami a Tiszai-pályaudvar és Diósgyőr között jár majd
a 2-es villamos továbbra is a Vasgyárig jár, de a „végállomása” az Újgyőri főtér lesz – ez pusztán azt jelenti, hogy a várakozási idejét itt tölti majd. Az átszállást kényelmesebbé, rugalmasabbá tudják tenni ezzel
az 1-es autóbuszok a Berekaljára, az 1B-s jelzésűek pedig a Majális-park felé közlekednek
a 21-es buszok minden óra 10 és 40 perckor indulnak a Tiszairól, így a Budapest felé közlekedő IC-khez biztosítják a csatlakozást
a 101B-s autóbusz egészen Berekaljáig közlekedik Felső-Majláthon át
a 2-es járatok menetrendjét sűrítették, hogy a hallgatóknak könnyebb legyen eljutni az Egyetemvárosba.

A diákigazolványok december 15-égi érvényesek. Az iskolát most kezdő elsősök (akik tehát még nem rendelkeznek diákigazolvánnyal) nevét és születési dátumát kell felírni a szelvényre.

A közlekedési vállalat újfent nyomatékosan felhívja a figyelmet a maszk használatára, mert számtalanszor tapasztalják, hogy keveset, vagy egyáltalán nem használják az utasok. Már felszálláskor sincs rajtuk, és/vagy az utazás során leveszik.

– Kérjük, hogy mindenki érezze át a felelősségét, és használjuk a maszkot! – nyomatékosította az operatív igazgató, hozzátéve: minden autóbuszon és villamoson takarítottak, majd ózongenerátoros és permezetős fertőtlenítést is végeznek a járatokon.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!