Ugrás a tartalomra

Ferenc pápa: a diadalittas világra Jézus az alázattal válaszol

mti.hu
Utoljára módosítva
2019. április 14. vasárnap 20:13
A Jeruzsálembe bevonuló Jézusnak a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt Ferenc pápa virágvasárnapi homíliájában a Szent Péter téren bemutatott misén, amellyel megkezdődtek a húsvéti nagyhét szertartásai a Vatikánban.
Forrás: eastereggy.com

Ferenc pápa szerint Jézus a kereszthalálát megelőző jeruzsálemi bevonulásával már megmutatta, melyik életutat kívánja példaként felmutatni az emberiségnek. Hozzátette, Jézus a nevét kiáltó jeruzsálemi fiatalokkal együtt örült, szívében Izrael szegényeivel érzett együtt.  

Az alázat útját járta a diadalittasság helyett, az igazságot választotta a hamis kompromisszumok, a "mindenáron a győztes szekerére való felkapaszkodás helyett" - mondta az egyházfő. Kijelentette: Jézus a hallgatást választotta, a "médiában" való szereplés helyett. A pápa hangsúlyozta, az alázat nem jelenti a valóság megtagadását. 

Kifejtette, Jézust ugyanakkora lelkesedéssel ünnepelték Jeruzsálemben, amilyen erőszakkal támadták a Golgotán. "Megdöbbentő Jézus hallgatása szenvedése közepette" - jelentette ki Ferenc pápa. Megjegyezte, a sötétség és a nagy gyötrelem pillanataiban "bátorság kell a hallgatáshoz, ha a csend a békét szolgálja, nem pedig a haragot táplálja".

Szokás szerint virágvasárnap a Szent Péter téren volt az idén Panamában rendezett Ifjúsági Világtalálkozó küldöttsége. Ferenc pápa a fiatalokhoz szólva azt mondta, ne szégyelljék kimutatni Jézus iránti lelkesedésüket, és ne féljenek a keresztutat követni, lemondva önmagukról, megszabadulva a világ nyújtotta bizonyosságokról. A pápa a fiatalokat a "hétköznapokban" is megtalálható szentekre emlékeztette, akik meglepetésként jelennek meg a világban, és mutatják meg a krisztusi utat. 

A virágvasárnapi szertartás a Szent Péter tér közepén kezdődött, ahol Ferenc pápa megáldotta a pálmafa- és olajfaágakat. Az obeliszktől a Szent Péter-bazilika lépcsőjén álló szabadtéri oltárig haladt, a körmenetben mintegy száz bíboros és püspök követte, valamint fiatalok. A papok és a Szent Péter téren összegyűlő hívők kezében is hosszú pálma- és olajfaágak voltak, amelyekkel egykor a Jeruzsálembe bevonuló Jézust is köszöntötték.     

Az egyházfő három egymásba font pálmalevelet tartott, ezek a Szentháromságot jelképezték. A misén egy olajfából faragott pásztorbotot tartott a kezében. A téren a hívőknek adott rózsafüzért szentföldi olajfából készítették. Szokás szerint a virágvasárnapi pálmalevelek az északnyugat-olaszországi Liguriából, az idén Ventimiglia városából érkeztek. Az olajfákat pedig a dél-olaszországi Pugliából, Andriából szállították a Vatikánba. Egész húsvét alatt olajfák díszítik a Szent Péter térre vezető sugárutat is.     

Az idei virágvasárnapi szentmisén románul imádkoztak a pápáért és a püspökökért, portugál nyelven a kormányzókért és a népekért, japánul az üldözött keresztényekért, franciául a bűnösökért és hitetlenekért, kínaiul a fiatalokért.     

Ferenc pápa hetedik alkalommal vezeti a római húsvét szertartásait. Nagycsütörtök délután a lábmosás szertartása ismét egy börtönben elevenedik fel: Ferenc pápa a Rómától nem messzi Velletri város büntetés-végrehajtási intézetében tizenkét rabnak mossa meg a lábát, ahogyan már 2013-ban, 2015-ben, 2017-ben és tavaly is börtönbe látogatott el ezen a napon. A pápa nagypéntek este a római Colosseumnál a Via Crucis keresztútját vezeti, húsvét vasárnap a Szent Péter téren mutatja be az ünnepi misét, valamint Urbi et Orbi áldását adja Rómára és a világra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!