Ugrás a tartalomra

Folytatódnak az óvodák felújításai

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 15. szombat 10:38
Hat óvoda felújítására az önkormányzat 750 millió forintot fordít Európai Uniós pályázati forrásból. Lesz energetikai korszerűsítés és akadálymentesítés, a Belvárosi és a Diósgyőri Óvoda, a Leszih Andor úti, a Napraforgó, a Százszorszép és a Mesevár Óvoda tetejére napelemeket telepítenek. Ez utóbbinak a teljes villamoshálózatát is megújítják.
Fotó: Juhász Ákos

Miskolc önkormányzata folytatja óvodafelújítási programját. A felújítás célja, hogy komfortosabb, szebb környezetet biztosítsanak a gyermekeknek és a velük foglalkozó óvodai munkatársaknak, pedagógusoknak.

– A kivitelezési munkálatok idejére az óvodások és az intézmények munkatársai ideiglenes, új helyre költöznek át. Az erről tartott egyeztetések során azt tartottuk szem előtt, hogy a gyermekek átmeneti új otthona minél közelebb legyen az anyaóvodához – mondta Sallai László oktatásért felelős polgármesteri biztos. – Az önkormányzat vállalta, hogy a befogadó óvodákat, ahol ez szükséges, felújítja, hogy a gyermekek mindennapjaikban lehetőség szerint minél kevésbé érezzék meg a változást ebben az időszakban. A költözés komoly terhet ró az intézményekre. Ennek megkönnyítésére az önkormányzat szintén minden segítséget megad, bízva abban, hogy a felújítás eredménye mindenkit kárpótol majd a nehézségekért – tette hozzá. A Magyarországi Szolgáltató Központok egy hete tartott konferenciáján a már Miskolcon lévő szolgáltató központok egyik vezetője elmondta, nemcsak azért döntött Miskolc mellett, mert élhető, hanem azért is, mert az óvodai szolgáltatások itt magas színvonalon működnek, például saját gyermeke számára.
 

Tantóné Kaposvári Csilla, a miskolci Napraforgó Óvoda vezetője beszámolt arról, hogy az önkormányzat rendszeresen egyeztetett velük. – Átbeszéltük a költözést, amelyet ezen a héten már az intézményünkbe járó gyerekek szüleivel is megbeszéltünk. A középső és nagycsoportos óvodásainkat a Herman Ottó Általános Iskola négy tantermében fogadják majd, ami azért lesz ideális, mert ott már volt felújítás, így komfortos környezetbe megyünk. A legapróbb részletekig átgondolt szervezést megértően fogadták a szülők, pozitívan állnak az ideiglenes változáshoz, hiszen közös érdekünk, hogy egy csapatként egy szebb épületbe térjünk majd vissza. A leendő kiscsoportosok szüleinek pedig július elején tartunk szülőit.

Az óvodavezető emlékeztetett a 2014-es költözködésre, amikor a Középszeren található intézmény felújításakor az óvodások imádtak az iskolában lenni.
 

Menetrend
 

Június 17. és 28. között készülnek fel az óvodák a költözésre, július 1. és 5. között költöznek be a fogadó intézményekbe, kivéve a Napraforgó Óvoda, amely a nyári zárva tartás idején költözik. Július első hetében a közbeszerzésen nyertes kivitelezők megkezdik a Belvárosi, a Diósgyőri, a Leszih Andor úti, a Mesevár, és a Százszorszép Óvoda felújítását, augusztus hónapban a Napraforgó Óvoda felújítása is kezdetét veszi.

Július 22. és augusztus 20. között az óvodák zárva tartanak, a gyermekeket az ügyeletes óvodákba viszik. Augusztus 21. után még a fogadó óvodákban kezdik meg a gyermekek az új tanévet, hiszen a felújítás időtartama szerződés szerint öt hónap.
 

Energetikai korszerűsítés
 

Az óvodákban az energetikai korszerűsítés során az épület egészére külső hőszigetelés kerül. A beruházás során megvalósul a homlokzati nyílászárók cseréje, az épületben új, kétcsöves fűtési rendszert építenek ki lapradiátorokkal. Mind a hat óvoda tetejére napelemeket telepítenek. A Mesevár Óvodában a teljes villamoshálózatot is felújítják. Az akadálymentesítésért mozgáskorlátozott WC-t alakítanak ki, illetve az épület komplex elérhetőségét biztosító akadálymentes parkolót építenek a telken belül. A kivitelezést követően önkormányzati pénzből sor kerül a tisztasági festésre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!