Ugrás a tartalomra

GoBodrog – Határon átnyúló kezdeményezés a folyók szennyezésének visszaszorításáért

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 11. szerda 12:28
A Bodrogon és a Latorcán rendszeresen jelentkező műanyagáradat felszámolása iránti igény hívta életre a #GoBodrogot.
Szennyezett folyó / Fotók: Pet Kupa Egyesület

A műanyagáradat azt jelenti, hogy a folyó percenként több mint 500 műanyag palackot szállít, ami vagy fennakad az ártéri növényzeten, vagy eljut a Tiszába és ott folytatja útját. A folyószennyezés felszámolásán dolgozó PET Kupa Egyesület szlovák és magyar partnerével támogatást nyert a Bodrog és a Latorca folyók műanyag szennyezettségének csökkentését célzó #GoBodrog – “Határon átnyúló akciók a Bodrog folyó műanyagszennyezés által okozott kockázatainak megelőzésére és kezelésére” elnevezésű projekt megvalósítására, az Interreg Magyarország–Szlovákia Programban - számolt be közleményében a PET Kupa Egyesület. 

Hosszú távon a műanyagáradatnak a tengeri olajfoltokhoz hasonló környezetkárosító hatása van: a műanyag ugyanúgy megbontja a környezet egyensúlyát, és visszafordíthatatlan károkat okoz az ökoszisztémában; mikroműanyag (aprózódott, 5 milliméternél kisebb) formájában bekerülhet a táplálékláncba, melynek csúcsán az ember áll. Tehát a műanyagszennyezés megállítása, a megelőzés mindannyiunk közös érdeke - hangsúlyozta a közlemény. 

Ugyanakkor a folyami hulladék összegyűjtése, kezelése és elszállítása rendkívül magas költségekkel és élőmunkaigénnyel jár. A vízügyi hatóságok nem rendelkeznek elegendő forrással a folyami hulladék begyűjtésére, ami sok esetben ellehetetleníti számukra a beavatkozást. Ezekben a helyzetekben tudnak a helyi közösségek és civil szervezetek hathatós támogatást nyújtani - tájékoztattak. 

Bezsákolt hulladék a Tiszán

A PET Kupa és a magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) több mint tíz évre visszanyúló, példaértékű közös munkájának köszönhetően az évről évre egyre több helyen megrendezett folyótakarítási akciók által eddig 320 tonnát meghaladó folyami hulladéktól mentesült a Tisza vízgyűjtő területe, és sikeres együttműködéssel üzemel az első Folyómentő Központ Kiskörén.

A GoBodrog projekt a helyi lakosokra és önkéntesekre  építve segíti a vízügyi szervezetek munkáját azzal, hogy különböző módokon csökkenti a műanyag áradatot a Bodrog felső folyásán és a Latorcán, ezzel érve el, hogy az alsó folyáson lévő árterek – köztük a Tiszáé – folyami hulladékkal való szennyezettsége mérséklődjön - részletezték. 

Hogyan mérséklik a szennyezést? 

●    Magyarországon, a Bodrog árterében egy újabb Folyómentő Központ létesül Olaszliszkán és egy Horgonyhely épül Szegiben, hogy beavatkozási központként, illetve tárolókapacitással támogassa a folyótakarításban részt vevő önkénteseket. A szlovákiai Bés településen jön létre a harmadik Folyómentő Központ a Latorca megtisztításának segítésére.

●    Árvíz-előrejelző rendszer (Folyó Figyelő Hálózat) épül ki a két folyón, amely négy megfigyelőállásból fog állni. A kamerarendszer része egy beépített szoftver, ami folyamatosan elemzi a szállított hulladék mennyiségét, és riasztást küld a partner önkormányzatoknak (Bés, Szegi), amikor helyszíni beavatkozás szükséges.

Tisza-tavi Pet Kupa

●    A folyótakarítás hatékonyságának növelése érdekében 2-2 hulladékgyűjtő csápot helyeznek ki a két folyó partján, amelyek a folyóba nyúlva folyamatosan gyűjtik az érkező hulladékot, csökkentve ezzel az élőmunka-szükségletet. A csápok kihelyezését, ürítését és további akciók szervezését biztosító eszközöket is beszereznek (pl. folyómentő csónakokat, rakodást és szállítást segítő gépeket, védőfelszereléseket). 

●    A projektpartnerek a helyi közösségek bevonásával, a felelős hatóságokkal és civil szervezetekkel együttműködve szeretnék elérni, hogy csökkenjen a Bodrog árterében a műanyagszennyezés. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a projekt időtartama alatt több workshopot szerveznek, részben szakembereknek, részben a lakosoknak, kiemelt figyelmet szentelve ezeken az alkalmakon a fiataloknak. 

●    A környékbeliek aktív bevonása érdekében a projekt keretében két nagyszabású folyótakarítási akció is megrendezésre kerül a következő két évben, az egyik a felső folyószakaszon, Szlovákiában, a másik az alvízen, Magyarországon.

A #GoBodrog projekt június 1. és 2026. november 30. között valósul meg az Interreg Magyarország–Szlovákia Program támogatásával. A benne résztvevő partnerek a PET Kupa Egyesület, Szegi Önkormányzat és Bés Önkormányzat (Szlovákia). 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!