Ugrás a tartalomra

Gulyás Gergely: Két ütemben, március és április elejétől jöhet a részleges nyitás

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 10. szerda 08:31
A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindezt a pénteki Kormányinfón jelentette be.

 

Gulyás Gergely elmondta, a kormány értékelte a járványhelyzetet, a szakemberekre hallgatnak, de a védekezés csak akkor lehet eredményes, ha a kormány az emberek véleményére is tekintettel van. Ezután elismételte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki bejelentését a február 15-én induló, az újranyitással kapcsolatos a nemzeti konzultációról. 

Ismertette, hogy a járványadatok jelenleg stagnálást mutatnak, ami annak lehet az eredménye, hogy a koronavírus egyes mutánsai gyorsabban terjednek a korábban ismert változatoknál. "A nyitás mindenképp „óvatos és szakaszos lesz”, és várhatóan két ütemben fog zajlani, az első márciusban várható" - tette hozzá.

Gulyás Gergely kiemelte, Magyarországnak érvényes szerződése van kínai és orosz vakcinákra is, ez szerinte az EU többi országához képest gyorsabb oltási programot tehet majd lehetővé.

A gazdasági újraindítási akcióterv elfogadásáról is beszélt a miniszter, aki szerint a legfontosabb adat, hogy a foglalkoztatás a 2020-as szinten maradjon. "Magyarországon négy és fél millióan dolgoznak, ez azt mutatja, hogy a válságkezelésnek nem feltétlenül kell a munkahelyek elvesztésével járnia: A munkaalapú válságkezelés fenntartása mindenkinek az érdeke.” 

Kiemelte, a bértámogatások állam által átvállalt része esetében a vendéglátóknál előfinanszírozásra áll át a rendszer, így Gulyás szerint nem várható késlekedés a bérek kifizetésében.

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy február 1. és május 31. között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetniük az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek, erről még pénteken megjelenik a kormányrendelet. Hozzátette, ha nem állami vagy önkormányzati az ingatlan, a magánfelek közötti jogi vitába a kormány nem akar belemenni, de személyes véleménye szerint, nekik sem kéne.

Újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta pénteken, hogy a jelenlegi tervek szerint, ha lesz nyitás, akkor két lépcsőben: március 1-jével és húsvét szombaton.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!