Ugrás a tartalomra

A Hargita megyei önkormányzat elnökét is megbírságolta a román csendőrség

mti.hu
Utoljára módosítva
2019. június 16. vasárnap 09:47
A Kovászna megyei önkormányzat alelnökéhez hasonlóan Hargita megye önkormányzatának elnökét, Borboly Csabát is megbírságolta 3 ezer lejre (204 ezer forint) a román csendőrség az úzvölgyi katonai temetőnél június 6-án szervezett békés tüntetés miatt.

A bírságolás tényét a Hargita megyei önkormányzat közölte szombaton, nyilvánosságra hozva a jegyzőkönyvet is, amelynek alapján kirótták a szankciót. Borboly Csaba szerint a román hatóságok ezzel a mostani lépéssel újfent bizonyították, hogy csak akkor járnak el gyorsan és határozottan, ha etnikai kisebbséggel szemben akarnak fellépni. Rámutatott: nincs tudomása arról, hogy a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei vagy az úzvölgyi katonai temetőben randalírozók ügyében intézkedtek volna a hatóságok. Közölte: a bírság ellen fellebbezni fog, és tájékoztatni fogják a nemzetközi közvéleményt az etnikai alapon diszkrimináló román állam lépéseiről. Emlékeztetett, hogy a három székelyföldi megye önkormányzatának vezetői a pápát elkísérő nyolcvan külföldi újságírót angol nyelvű kiadványban tájékoztatták a romániai magyarság jogsérelmeiről.

A székely önkormányzatok képviselői és magánszemélyek június 6-án azért vonultak a Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkerthez, hogy megakadályozzák a moldvai Dormánfalva (Darmanesti) polgármesteri hivatala által törvénytelenül kialakított román parcella és emlékmű ortodox szertartás szerinti felavatását. Élőláncot vontak a temető bejárata elé, de a több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a temetőbe.

Szerdán Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke is háromezer lejes bírságot kapott. A Hargita megyei csendőrség arra hivatkozott, hogy az élőlánc szervezését 48 órával az esemény előtt be kellett volna jelenteni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy Romániának nem az úzvölgyi temető békés emlékezőit, hanem a múlt heti erőszakos, magyarellenes akció valódi felelőseit kell megbüntetnie.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!