Ugrás a tartalomra

HPV - minden második percben meghal egy nő, az oltás életet mentene

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. március 06. szerda 11:24
Március első napjai már évek óta a HPV-tudatosságról szólnak hazánkban is, csatlakozva a világnaphoz, amely a humán papillomavírusra kívánja felhívni a figyelmet, és leginkább arra, hogy az általa okozott betegségek teljes egészében megelőzhetők.
A HPV elleni védőoltás életet ment. Fotó: MTI/Mészáros János

A felvilágosító kampányok célja világszerte éppen az, hogy az emberek megértsék, van védőoltás, vannak szűrések, az évente közel félmillió halál elkerülhető lenne. Csak egy kis odafigyelés, tudatosság kell hozzá. Igénybe venni a védőoltást és elmenni a szűrésekre. Jelenleg a világon diagnosztizált rákos megbetegedések öt százalékát ez a vírus okozza, húsz esetből egyért valamely HPV vírusváltozat felelős. Ahogyan azt a kampány miskolci kezdetekor egy korábbi cikkünkben megírtuk, évente közel ötszázezer új megbetegedést regisztrálnak világszerte, amiből több mint háromszázezer halállal végződik, ami azt jelenti, hogy minden második percben meghal egy nő ebben a betegségben, miközben ez az elkerülhető halálokok közé tartozik. Védőoltással megelőzhető, vagy korai felismeréssel jól gyógyítható. 

A Mályvavirág Alapítvány felvilágosító kampánya Miskolcon, február végén. Fotó: Juhász Ákos

Mint megtudtuk, Magyarországon több évtizedes múltja van a szűrővizsgálatoknak, az elsők között vezettük be a HPV elleni védőoltást, amely 2014-től a hetedik osztályos lányoknak, 2020-tól már a fiúknak is ingyen elérhető. Miért fontos, hogy minél több fiatal éljen az oltás lehetőségével – még a szexuális élet megkezdése előtt -, és mennyire népszerű ez ma az érintett korosztály és az őket beolttató szülők körében? Erről kérdeztük dr. Farkas László szülész-nőgyógyász főorvost, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Centrumának centrumvezető főorvosát. 

- A humán papillomavírusnak több mint száznegyven fajtáját ismerjük, ebből megközelítőleg negyven az, ami a genitális traktusra hatással van, ott fertőz. Ezek között vannak onkogének – rákkeltők – és kevésbé onkogének. A legnagyobb rizikófaktort a HPV 16 és 18-as változatok jelentik, mivel rákos megbetegedést is okozhatnak, míg mások enyhébb fertőzéseket, mint például szemölcsöket a nemi szervek környékén. Nőknél és férfiaknál egyaránt – világosított fel a főorvos. 

A HPV 16-os és HPV 18-as típusok különösen agresszívek, csak ez a két törzs felelős a daganatok közel hetven százalékáért, ebből a méhnyakrák kilencvenkilenc százalékáért. Fontos tudni, hogy ezek a vírusok daganatos átalakulást nemcsak a méhszájon hozhatnak létre, a szeméremtest, a hüvely, a pénisz, a végbél és a fej-nyaki daganatok - szájüreg, garat, gége, nyelőcső rák - jelentős része is HPV következtében alakul ki. A nőgyógyász rámutatott, a legrosszabb kimenet is, amitől mindenki fél, vagyis a rák is elkerülhető, ezt szolgálja a védőoltás, mint primer prevenció. A ma használt oltóanyag kilenc vírustípus ellen alakít ki védelmet a szervezetben, a létrejövő antitestekkel. 

Fiatalok, készen a védőoltásra. Fotó: Juhász Ákos

- Ezzel oltjuk a 9-től 15 éves korosztályt és a 16-24 éveseket is, iskolai keretek között, mind a lányokat, mind a fiúkat. Ez a megelőzés. Mindenki ugyanazt az oltást kapja, amitől nem kell félni, mert nem legyengített vírust tartalmaz, hanem csak a vírus külső fehérjéjét, amivel az antigén kerül a szervezetbe, nem a korokozó DNS-e. Szó sincs tehát arról, amitől sokan tartanak, hogy a vírus kerül be a testünkbe – hangsúlyozta Farkas doktor, akitől azt is megtudtuk, hogy az oltás három fázisú, tehát ennyiszer jön a „szúnyogcsípés”, és legalább öt évig védettséget ad, sőt, a legújabb kutatások szerint tovább is, ezért nem kell ismételni.
A védőoltáson túl legalább olyan fontos a rák- illetve nőgyógyászati szűrés is, ami a másodlagos – szekunder – prevenció. A főorvos nyomatékosította, hogy a legjobb a teljes nőgyógyászati szűrővizsgálat, amelynek egy része csak a rákszűrés. Mint nőgyógyász mindig a komplex kivizsgálást javasolja. 

A HPV-vel kapcsolatban általában a nőkről, különösen a méhnyakrákról beszélünk, ritkábban a férfiakról, pedig az nem csak őket érintő betegség. A fiúk, férfiak nem csupán hordozói és tovább adói lehetnek a vírusnak, de maguk is komoly betegségeket, köztük akár rákot is „beszerezhetnek” általa. Nem véletlenül vonják be az oltási programba a fiúkat is, már iskolás korban.  

- Elsősorban a nemi kapcsolaton keresztül, oda-vissza fertőzés is létrejöhet. Ez nem kizárólagos fertőzésforrás, de a domináns. A szexuális életnek különböző formái vannak, így a HPV akár gégerákot is okozhat, mindkét félnél. Ezért fontos mindkét nemet oltani, és minél korábban, mert a legfogékonyabbak a HPV fertőzésre a fiatalok. Ebben az is benne van, hogy ők élik ebben a korban a legintenzívebben és legszabadabban a szexuális életet – emelte ki Farkas László. 

Ha ez az első két prevenciós lépés kimarad és az ember megbetegszik, akkor a harmadik lépcsőfok következik, ami már a terápiás kezelés, műtéttel, súlyos esetben a nőknél a méh eltávolításával, sugár- és kemoterápiával. Eddig nem kellene eljutni. Különösen úgy, hogy az első két prevenciós fokozattal – oltással és szűréssel - mindez megelőzhető – hívta fel a figyelmet a főorvos. 

Fotó: MTI

Megkérdeztünk hetedik osztályos, védőoltáson már átesett diákot és szüleit is, akik elmondták, hogy az iskolában – Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium – megmozgatta az ingyenes oltás lehetősége a szülőket és a gyerekeket is, bár végül nem vette fel mindenki az oltást. Emlékezetük szerint alapvetően három vélemény volt meghatározó: az oltáspárti, akik alá is írták a szülői engedélyt, és a gyerek be is lett oltva, az oltást ellenzők, akik függetlenül attól, hogy milyen a védőoltás, nem pártolták, és azok, akik szerint fontos lesz később a HPV elleni védekezés, ám korainak tartották – különböző okokból – azt, hogy a tinédzser fiúk vagy lányuk 13-14 évesen felvegyen egy alapvetően „szexuális élethez kötődő” védőoltást. 

- Úgy voltam vele én is, hogy korai még ebben a korban ez az oltás, hiszen a fiunk akkor még nem is udvarolt, de a férjem meggyőzött, hogy ez gyorsan megváltozhat, és a szigorú és következetes szülői iránymutatás ellenére is előállhat egy „vészhelyzet”. Akkor pedig már jobb, ha előre gondolkodunk és a gyermekünk és jövendőbeli partnere nagyobb biztonságban lesznek. Ezért aláírtuk a papírt és elküldtük a nagyfiút az oltásokra, aminek ő sem örült felhőtlenül, de elmagyaráztuk neki, ez miért van, mire lesz jó, és megértette. Zokszó nélkül ment az oltásra, amit az iskola szervezett, így helyben, a Jezsuban megkapták, mindhárom alkalommal – emlékezett vissza Renáta az édesanya. 

A mellette álló érintett rögtön meg is erősítette, hogy egyáltalán nem rajongott az ötletért, nem látta az értelmét sem, hiszen nem hogy a nemi élet, de még a barátnő sem volt akkor napirenden – ez utóbbi azóta változott, mint megtudtuk -, és ugyan ki szereti, ha injekciókat kap? De a szülőkkel történt megbeszélés végül meggyőző volt. Főleg az az érv, hogy ez a védelem a jövőre és egy életre szól. Jobb ezen mielőbb túl lenni, csak néhány szúrás, pár hónapos különbséggel. 
- Utólag már jó érzés tudni azt, hogy tettem valamit azért, hogy megóvjam magam és a jövendőbeli partneremet a rám illetve rá leselkedő betegségektől. Ez végül is megért néhány kellemetlen tűszúrást – osztotta meg velünk a nagyfiú.

További hírek

Olvasnivaló