Ugrás a tartalomra

Igényes nyáresti könnyűzene – Muzsikáló Udvar Miskolcon

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. június 22. szombat 12:33
A Filharmónia Muzsikáló Udvar programja már több tízéves múltra tekint vissza Miskolcon. Eddig is belvárosi terek – a Csodamalom Bábszínház szabadtéri színpada és a Miskolci Galéria belső udvara – adott otthont ezeknek a szabadtéri koncerteknek, idén azonban – egyetlen előadás kivételével – templomkertekben, templomudvarokban csendülnek fel ezek a nyáresti könnyűzenék.

– Az igényes könnyűzene kerül a középpontba, így a jazztől a klezmeren át, a párizsi sanzonokon keresztül, egészen a balkáni ritmusokig jutunk majd el a koncerteken – tudtuk meg Fehér Jánostól a Filharmónia Magyarország régióvezetőjétől. Kiemelte: olyan helyeken is megfordulhatnak a hangversenyre érkezők, ahol nem feltétlenül járhattak még korábban.

A Muzsikáló Udvar sorozat első hangversenye július 2-án, kedden 19 órától lesz a Minorita templom udvarán, ahol a „Balkáni talpalávalót” a Zűrös Banda szolgáltatja majd.

A négy éve alakult Zűrös Banda zenéjében a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok – román, magyar, macedón, cigány, szerb – mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze, két szaxofonnal, dobfelszereléssel és egy Junior Prima díjas énekesnővel. – tudtuk meg Varga Kornéltól, a Zűrös Banda frontemberétől. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Koncertjeiket erő, lendület és energia jellemzi. A világ legrangosabb világzenei listáját 24 ország 50 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónap elején.

A Zűrös Banda első lemeze 2015-ben felkerült a nemzetközi világzenei toplistára. A supergroupnak is tekinthető csapat debütáló albuma a World Music Charts Europe (WMCE) novemberi listáján a 17. helyet foglalta el.

Az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott. Az alapításban leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a modern balkáni zenéért.

Básits Branka a szerb, makedón és bolgár népzenét játszó Pravo énekesnője és az egyik legtehetségesebb hazai női előadó. Varga Kornél gitáros, a Fianna és a Fabula Rasa zenekarból ismert, ahogy Kertész Ákos dobos is, aki a Fabula Rasa mellett egyben számos hazai és külföldi jazz projekt közreműködője. Boros Attila basszusgitáros a hazai világzene alapzenekarában, a Makámban is játszik, Bede Péter szaxofonos szintén több folk-, világzenei és jazz produkcióban muzsikál, köztük a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Bandben vagy a Fanfara Complexában. Babcsán Bence szaxofonos pedig a balkáni zenét játszó Babra Zenekart erősíti.

Július 2. 19.00 Minorita templom udvara

Balkáni talpalávaló

Zűrös Banda

 

Július 30. 19.00 Gárdonyi Művelődési Ház kertje

A varázslatos klezmer

David Klezmer Band

 

Augusztus 13. 19.00 Evangélikus templom udvara

Jazz est

Berki Tamás – ének, Bundzik István – zongora

 

Augusztus 27. 19.00 Nyilas Misi Ház udvara

Párizsi sanzonok – a harmonika világa

Győrfi Anna – ének, Kéméndi Tamás - harmonika

További hírek

Olvasnivaló