Ugrás a tartalomra

Isten éltesse Lőrincz L. Lászlót!

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 14. péntek 18:54
Nyolcvanadik születésnapja előtt egy nappal, pénteken Miskolcon, az Ünnepi Könyvhéten dedikálta új könyvét hazánk mind a mai napig egyik legsikeresebb írója, Lőrincz L. László.

Mint ismert, a szilvásszentmártoni születésű Lőrincz L. László írói tevékenységét ifjúsági regények írásával kezdte, igazán népszerűvé azonban a nyolcvanas évek elejétől megjelenő tudományos fantasztikus regényei, valamint a Galaktika folyóiratban megjelent sci-fi novellái tették.

Leslie L. Lawrence írói álnéven kiadott első munkája, a Sindzse szeme hozta meg számára az országos népszerűséget. E néven publikált, többségében keleti tárgyú kalandregényeiben ötvöződik a biztonsággal kezelt tudományos ismeretek és a kutatások során felhalmozott tapasztalatok ismeretterjesztő szándéka, valamint a fordulatos, izgalmas, kalandos cselekmény. E kettősség – a tudományos háttér és az élvezetes olvasmányosság – adja e művek igazi értékét.

Fotó: Kujan István

Nagy szerepet játszanak kalandregényeiben az úgy nevezett visszatérő alakok: a főhős Leslie L. Lawrence, a portugál Domingos de Carvalho építész, Robert McKinley amerikai politológus vagy John C. Lendvay kriminalisztikaprofesszor, esetleg a vatikáni misszionárius, Enrico Santarcangeli atya, vagy a bhutáni rendőrminiszter, Jondon láma.

A regények általában egzotikus helyszíneken játszódnak, ahol rejtélyes, megmagyarázhatatlan gyilkosságok történnek, melyeket a szereplők a történet elején természetfölötti jelenségekkel magyaráznak meg, majd a rejtélyek felfedése és a gyilkos(ok) elfogása a főhős révén valósul meg.

A szerző „munkájának része” és szenvedélye az utazás, a mai napig is lehetőség szerint regényeinek minden helyszínét felkeresi, hogy az adott országnak és az ott élő népek kultúrájának minél szemléletesebb leírását tudja adni.

Megszokhattuk, hogy manapság évente kettő könyvet ad ki, az idei esztendő azonban különleges, hiszen június 15-én ünnepli 80. születésnapját Lőrincz L. László. – A jubileumra tekintettel három könyvvel is kedveskedek az olvasóimnak – árulta el pénteki dedikálása alkalmával.

Most Az üvegpadlós függőhíd kolostora című munkájával jelentkezett az Ünnepi Könyvhéten. Röviden, nem előre lelőve a fordulatokat és a csattanokat, elmesélte nekünk a könyvben szereplő történetet. – Ez egy újabb Leslie L. Lawrence történet. Manapság főleg Kínában örvendenek nagy népszerűségnek az üveghidak, a turisták imádják, kellemesen borzonganak, amikor rálépnek vagy végigmennek rajta. A történet egyik „főszereplője” egy ilyen építmény: a Himalájában építenek ilyen hidakat, és valami nagy disznóság lapul mögötte. A főhős belekeveredik az ügybe, neki kell aztán kinyomoznia, hogy mire is megy ki a játék. De ennél többet nem árulhatok el most – teszi hozzá mosolyogva.

Az üvegpadlós híd kolostora I-II.

Leslie L. Lawrence a Himalájába utazik, hogy megkeresse Mr. Ishida elveszett lányát, Midorit. Lukhang kolostora mellett üvegpadlós függőhíd épül. Vajon hová tűnt Midori? Feláldozták a hídépítők a régi isteneknek, vagy történik valami a kolostorban, aminek semmi köze a hídhoz? Vajon kicsoda és mit akar a közeli barlangban lakó istennő, Odzercsanma? Ki gyilkolja a hídépítőket? Miért épül egy ugyanolyan híd egy másik kolostorban, és miért segít hősünknek Peldan szerzetes, a varázsló láma? Mit keres az istennő a hullaházban? És csak egyre gyűlnek a fekete felhők a kolostor felett… Hősünk, Leslie L. Lawrence rövid habozás után, kölcsönstukerrel a zsebében megpróbálja felderíteni a függőhíd és a kolostor titkát.

Mint említettük, idén egy harmadik regénnyel is jelentkezik hazánk egyik legsikeresebb írója: szintén a Himalájába visz minket a történet, ahol köztudottan manapság már rengeteg hegymászó és turista megfordul. Sokan pedig bizony szemetet hagynak maguk után. A nepáliak ma már komolyan veszik a problémát, minden eszközzel küzdenek ellene, de a környezetvédők már maguk is takarítanak – s előfordul, hogy nemcsak szemetet találnak a hóban, hanem akár évekkel, évtizedekkel ezelőtt elhunyt hegymászók holttesteit is. – A történet szerint megindul egy nyomozás az egyik holttest miatt, és nagyon izgalmas dolgok derülnek ki róla. A könyv címe az lesz, hogy Donovan ezredes piros kabátja – mondja el Lőrincz L. László.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!