Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: Eutanázia jogi alapjai

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 23. vasárnap 20:09
Miskolci olvasónk keresett meg, édesanyja súlyos betegségével kapcsolatban. Kérdezte, hogy a jelenlegi magyar szabályozás milyen lehetőséget biztosít az eutanázia gyakorlására?
Fotó: Internet (illusztráció)

A gyógyíthatatlan beteg azon kívánságát, hogy életének végéről saját maga dönthessen, eutanáziának nevezzük. A nemzetközi gyakorlat szerint, az eutanáziának két fő formája van, az aktív és passzív eutanázia. E kettő eltérő megítélés alá esik. Az aktív eutanáziáról akkor beszélünk, ha az orvos vet véget a gyógyíthatatlan páciens életének. Tehát, az aktív eutanázia egy másik személy tevőleges beavatkozását követeli meg. A magyar jog alapján, az eutanázia aktív formája, tilalmazott és megvalósulása a büntetőjog hatókörébe tartozik - tájékoztatott dr. Strassburger Gyula ügyvéd.

A másik forma, a passzív eutanázia, mely alatt az életmentő orvosi beavatkozás visszautasítását értjük. Ezen belül két további eset lehetséges: önkéntes passzív eutanázia esetén az életmentő kezelés, orvosi beavatkozás visszautasítása a beteg befolyásmentes akaratnyilvánításán alapul, míg nem önkéntes passzív eutanázia esetén a beteg nincs abban a helyzetben, hogy kinyilváníthassa akaratát. Ez esetben az a kérdés merül fel, hogy más személy döntése pótolhatja-e az akaratnyilvánításra képtelen beteg döntését az életmentő kezelésről.

A jelenlegi magyar jogszabályi környezet, az önkéntes passzív eutanáziát engedi gyakorolni. Továbbá, arról is lehet nyilatkozni, hogy amennyiben a jövőben cselekvőképtelenné válik a beteg, akkor ki legyen az a személy, aki dönt arról, milyen beavatkozások elvégzésére kerüljön sor, illetve milyenekre nem. Ezt a nyilatkozatot közokiratban, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell rögzíteni.
A passzív eutanáziának a beteg önrendelkezési jogán alapuló esete az, amelyet az egészségügyről szóló törvény az ellátás visszautasítása jogának nevez.

Az egészségügyről szóló törvény rendelkezései szerint a betegség természetes lefolyását lehetővé téve, az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására abban az esetben lehetséges, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül halálhoz vezet és gyógyíthatatlan. A visszautasítás ebben az esetben akkor érvényes, ha háromtagú orvosi bizottság a beteget vizsgálatát követően egybehangzóan, írásban nyilatkozik arról, hogy a beteg döntését a döntés következményeinek tudatában hozta meg - olvasható dr. Strassburger Gyula ügyvéd válaszában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!