Ugrás a tartalomra

Kerekdomb: Tállya nekünk a Művészetek Völgye

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 08. szerda 18:43
A Kerekdomb Fesztivál eltér a megszokott nyári tömegrendezvényektől. Intim hangulata miatt inkább „cuki”, mint „yolo” és a zene mondhatni csak másodlagos: mellette összművészeti, gasztronómiai, sportos és természetszerető is. Ráadásul itt van a szomszédban. Szeptember 17. és 19. között Tállyán várja vendégeit a 6. Kerekdomb Fesztivál.

Nem véletlen egyébként a párhuzam a Művészetek Völgyével: a Kerekdomb Fesztivál is a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány égisze alatt szerveződik immár hatodik alkalommal, Tállyán.

A szervezet kuratóriumi elnöke, Oszkó-Jakab Natália sajtótájékoztatón mesélt arról, hogyan estek évekkel ezelőtt szerelembe Tállyával. Egy borhotelben vendégeskedett társaságával, ahol lelkes történeteket hallott arról, miért nem szabad kis településként gondolni a Kerekdomb Fesztivál későbbi helyszínére. A dicső múlt részei a kávéházak, a borospincék, a barátságos kis utcák és épületek; a művészettől és gasztronómiától pezsgő polgári kultúra.

Ihletet merítettek ebből a szervezők és kitalálták, hogy az életérzést évről évre megpróbálják visszahozni a Kerekdomb Fesztivállal. A többi pedig már egyszerre múlt és jelen.

Oszkó-Jakab Natália; Fotó: Beregi László

Történelem, testmozgás, gasztrorgazmus és összművészet

A programok ennek megfelelően erre a polgári-kistelepülési „cukiságra” fókuszálnak. Lesz helytörténeti túra a Hosszúlépés. Járunk? csapatával, ami idén a zsidó örökséget ismerteti meg a látogatókkal. Az épített és történelmi környezet mellett a természet is prioritás a fesztivál számára: bodrogi evezés, e-bike-túra, az Aggteleki Nemzeti Park is szervez természetjárást és akkor még ott vannak a „dűlő-túrák”, amik egyenesen a szőlőtőkékhez vezetnek el.

A 3 nap alatt 14 borászat és 1 pálinkafőzde nyitja meg kapuit, ami a gasztronómiai kínálatból csupán egy korty. Grillterasz, gasztroporta, gasztroszínház… amik valószínűleg katartikusabb élményt nyújtanak majd, mint a reggeli sonkásszendvics kávéfőzés közben.

Czinege Tamás; Fotó: Beregi László

Bor és étel terén különleges performansszal készül Ripka Gergely, a Tokaj guide című könyv szerzője, illetve Czinege Tamás gasztrozseni. Hogy konkrétan miről szól a Figi és Lipike, arról szándékosan nem mondtak semmi konkrétat, de annyi biztos, hogy lesznek benne borok, helyi alapanyagokkal dolgozó, 3-4 fogásos gasztronómia és kortárs képzőművészet.

Ripka Gergely; Fotó: Beregi László

Mindemellett természetesen élő koncerteken is lehet majd kortyolgatni a borkülönlegességeket. Mások mellett zenél a Lóci játszik, a Punnany Massif, a Bohemian Betyars és a Parno Graszt is. Az összművészetiség jegyében komolyzene, színdarabok, filmvetítések, irodalmi programok és kézműves foglalkozások is várják a művészetkedvelőket.

Futhatunk a gyerek után

A Kerekdomb Fesztivál egyik sajátossága, hogy ha a családdal menne az ember kikapcsolódni, akkor a kicsik is jól járnak a gyerekkoncerteknek és a kifejezetten a korosztályra koncentráló részhelyszínnek köszönhetően. Anya és apa iszik egy-egy pohár bort, míg a gyerkőc cirkuszi játékokkal szórakozik – a kettő igenis kompatibilis!

Végezetül pedig sport: hagyományos program a futás – szóval érdemes okosan borozni előző este –, amire több kategóriát hirdetnek meg a szervezők. Tállya és Golop települések közötti 5/10/15 km, középiskolás mezőny (5/10/15 km) és még gyerek etap is lesz Ludas Matyi Gyermekfutam néven, 1 kilométeres távval.

Itt csupán „néhány” programot emeltünk ki, de a Kerekdomb Fesztivál hivatalos honlapján részletes és bőséges leírást találhatunk, nem beszélve az egyéb információkról. Utóbbiak közül fontos kiemelni: a jegyek kiváltásához érvényes védettségi igazolvánnyal kell rendelkezni.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!