Ugrás a tartalomra

Könyvben Mancs igaz története

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. december 04. vasárnap 13:56
Lehoczki Lászlón könyve novemberben jelent meg, decemberben pedig az ország különböző helyszínein mutatja be a könyvet, és a hazai mentőcsoportok tevékenységét.
Fotó: Juhász Ákos

Volt egyszer egy Mancs – ezzel a címmel jelent meg Lehoczki László könyve Mancsról, a miskolciak híres mentőkutyájáról. A kötetről a Spider Mentőcsoport vezetője a Miskolc Televízió Kilátó című műsorában árult el részleteket a közelmúltban. Mint fogalmazott, a könyv megírásával nemcsak az volt a célja, hogy megörökítse Mancs igaz történetét, mindennapjait, hőstetteit, hanem az is, hogy megismertesse az olvasókkal, hogyan alapította meg a kilencvenes évek végén a Spider Mentőcsoportot.

- Igazából már nagyon régen próbáltak rávenni engem, arra, hogy a Manccsal kapcsolatos történeteket meg Mancs való életét bemutassam könyv formában. Most jutottam el oda, hogy össze tudtam szedni azokat az adatokat, melyek Mancsról hitelesen tanúskodnak. Rengeteg dokumentumról van szó, több száz óra videóról, újságcikkekről, köszönőlevelekről, melyeket próbáltam kronológiai sorrendbe állítani, ezzel is bemutatni a teljes sztorit.

A kötetben megtudható, hogyan lett Mancs Lehoczki László kutyája, hogyan képezte ki, „építette fel” mentőkutyává. Mancs 1994 júniusában látta meg a napvilágot – ahogyan a Spider vezetője mondja – nagyon különleges találkozás volt az övéké. - Már pár hetes korában gazdájának választott, hamar elkezdtünk kötődni egymáshoz. A teszteléseknek köszönhetően később rájöttem, milyen érzéke van a kis németjuhásznak a keresési feladatokra, ezután köteleztük el magunkat a személykeresés mellett – mondta. Tíz hónaposan aztán az idősebb kutyák, vagyis Erős és Csepi mellett az ország több területén bizonyította rátermettségét. 1996-ban, első magyar kutyaként, Egyiptomban, Kairóban egy többemeletes ház romjai alatt 72 áldozat helyét jelezte a japán mentőegység számára.

- Tulajdonképpen ekkor figyelt fel Mancsra a mentőtársadalom. Az volt ugyanis neki a különlegessége, hogy másképpen jelezte az élő és másként a holt embereket, sőt a vízbe fulladásoknál gyakran még azt is pontosan jelezte, hol süllyedhetett el az áldozat – mondta Lehoczki László.

Mancs számos hazai eltűnést oldott meg elkóborolt, kiránduláson eltévedt gyerekektől kezdődően balesetet szenvedett gombászokat, vadászt, sőt öngyilkosokat is megtalált. Európában pedig elsők között folyami vagy tavi körülmények között elmerült személyek helyét azonosította be, nagyban elősegítve a búvárok több napi-heti munkáját. 1998 és 2005 között a világ számos nagy természeti katasztrófájánál – például Egyiptomban, Görögországban, Indiában, Olaszországban, Kolumbiában, Tajvanon, Romániában Ukrajnában vagy Szlovákiában is – kutatott túlélők és áldozatok után.

- Törökországban ötször is járt, és igazán híressé pontosan az egyik itteni mentés tette: 1999-ben, egy földrengést követően a hároméves Hatirát 82 óra után mentettük ki Mancs segítségével a romok közül – emlékezett a néhai mentőkutya gazdája, aki a Miskolc Televízió stúdiójába egyébként Hope-al, jelenlegi kutyájával érkezett. Mint mondta, Hope (vagyis remény) jellemében nagyon hasonlít Mancshoz, sokszor érzi úgy, hogy régi kutyája lelke költözött a jelenlegi négylábú barátjába.

Lehoczki László elárulta, a könyv megjelenése után a december most a kötet bemutatójának ideje. Országszerte szerveznek hasonló alkalmakat, Miskolc sem marad ki, itt december 3-án lesz könyvbemutató. „A könyvnek, így ezeknek a bemutatóknak az is a célja, hogy Mancs története mellett a mentőcsoportok tevékenységét is bemutassuk, ezért egy kisfilmet is levetítünk majd a terveim szerint a mi munkánkról” – tette hozzá. Lehoczki László elárulta, a mostani könyv éppen az emlegetett törökországi kalandig, Hatira megmentéséig követi a hős miskolci mentőkutya történetét, és már tervezi a második kötet megírását is.