Ugrás a tartalomra

Közgyűlés – rendőrségi és rendészeti beszámoló, állásfoglalás az Úz-völgyi katonatemető ügyében

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 21. péntek 10:35
Rendes, júniusi ülését tartotta Miskolc város közgyűlése. A grémium meghallgatta a Miskolci Rendőrkapitányság és a MIÖR 2018-as munkájáról, valamint a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Stratégia teljesítéséről szóló beszámolót. A miskolci képviselők állást foglaltak az Úz völgyében található magyar katonatemető meggyalázásával kapcsolatban is.
miskolc_kozgyules_junius_20190620
Fotók: Mocsári László

Kriza Ákos polgármester napirend előtti felszólalásában kifejtette: aggodalommal és mélységes felháborodással követte az úzvölgyi magyar katonatemetőben történteket. Mélységesen felháborodott azon, hogy a román vandálok meggyalázták a sírokat, ahol döntően a miskolci 10. honvéd gyalogezred katonái alusszák örök álmukat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek írt levelet, amiben jelezte a miskolciak felháborodását és tiltakozását. Telefonon is beszéltek, kérte, hogy a magyar állam mindent kövessen el az eredeti állapotok visszaállítására, hogy a hősök nyugodtan aludhassák örök álmukat. A kiállás a közgyűlés részéről is egy várható lépés kell, hogy legyen. Ezért egy előterjesztést készített annak érdekében, hogy Miskolc közgyűlése egy közös döntéssel álljon ki hősei mellett és a vandálok cselekedetei ellen.

miskolc_kozgyules_junius_20190620

Első napirendi pontként összevontan tárgyalták a közrendhez, közbiztonsághoz, humán szolgáltatásokhoz kapcsolódó előterjesztéseket.

Bogyay Ferenc miskolci rendőrkapitány beszámolójában ismertette: az évtized elején még 123 rablás történt egy év alatt (volt ez 175 is korábban, tette hozzá), ehhez képest tavaly már csak 24, idén pedig öt hónap alatt mindössze 7 ilyen esetről tud beszámolni. 2009-ben még 290 lakott lakásba törtek be, tavaly már csak 65-be, idén pedig csupán 15-be. – Itt a visszatartó erő az eredményes felderítés, az azonnali kényszerítés, őrizetbe vétel, letartóztatás következetes alkalmazása és a súlyos büntetés lehet – emelte ki.

Elmondta azt is, hogy a tavalyi rablások mindegyikében elfogták az elkövetőt, ez 100 százalékos eredmény, ami a kapitányságon még soha nem fordult elő. Végül hangsúlyozta: a közbiztonság javítása érdekében folytatni kell az együttműködést a rendvédelmi szervekkel és az önkormányzattal.

A beszámoló tartalmazza: a regisztrált bűncselekmények száma 3629-re csökkent – ez az elmúlt 9 év legalacsonyabb adata. A közterületen elkövetett bűncselekményekben is rekordalacsony mutatókról lehet beszámolni: tavaly 828 ilyen esetet regisztráltak. Szintén az elmúlt 9 év legjobb adatát hozta 2018 a rablások terén is: 24 ilyen eset történt, itt ráadásul kiemelkedő a nyomozati eredményesség: 82,6 százalék.

Kriza Ákos szerint is példaértékű volt az együttműködés az önkormányzat és a rendvédelmi szervek között. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy még lehet hová fejlődni ezen a téren is, de együtt kell továbbmenni –hangsúlyozta a polgármester.

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója hangsúlyozta: már most az egyik legbiztonságosabb város Miskolc. Büszkén mutatott rá, hogy a fővárosi mellett az itteni az ország egyik legnagyobb létszámú önkormányzati rendészete, ma már 160 munkatársuk van. Az életpályamodell bevezetése pedig még vonzóbbá teszi a jelentkezők számára a rendészeti munkát. Kibővült feladataik között már megtaláljuk a szolgáltató jellegű tevékenységet, a segítő és zöld rendészet modelljét. – Segítünk a betegeknek, de többször mentettünk életet is tavaly. Küzdünk az illegális hulladéklerakókkal, és örömmel jelenthetem, hogy már épül az országosan is egyedülálló Operatív Műveleti Központunk a Győri kapuban; a napokban szereltük fel a két tucat tévéből álló monitorfalat – tudatta, a rendészeti igazgató, hozzátéve: a térfelügyeleti kamerarendszer bővítése révén tovább fog javulni a közbiztonság Miskolcon.

Vita a napirendi pont fölött:

A napirend fölötti vitában Szécsényi Marianna, a Rendészeti Bizottság elnöke kiemelte, a főutca mellett a kertvárosokban is érzékelhető a közbiztonság javulása, nőtt a szubjektív biztonságérzet. Emlékeztetett: 2006-ban 13 ezer bűncselekményt követtek el Miskolcon, naponta 35-36-ot, és 40 percenként történt bűncselekmény. 2002-2010 között gombamód szaporodtak a nyomortelepek, a „fészekrakók” pedig elözönlötték a lakótelepeket. – 2010-ben aztán eldöntöttük, hogy Miskolc lesz a legbiztonságosabb város, a nyomortelepek felszámolását pedig 35 ezren aláírásukkal is támogatták. Közel 300 lakást számoltunk fel ezeken a területeken, ami nagymértékben hozzájárul a közrend és közbiztonság megerősítéséhez – sorolta, hangsúlyozva: Miskolc 2030-ra a legbiztonságosabb megyei jogú város kíván lenni.

Soós Attila (Fidesz), frakcióvezető: Miskolc nem volt mindig ezen a szinten a bűnmegelőzésben, mint ahol most van. Alappillér ma már, hogy Miskolc a legbiztonságosabb megyei jogú város legyen. A közbiztonság soha nem lesz pénzkérdés. Ma már több mint 1 milliárdot fordítanak a költségvetésből arra, hogy javítsák a közbiztonságot. Évi 65 milliót fordítanak arra, hogy rendőr-rendész párosok járják a várost, elsőként hozták létre önálló intézményként a rendészetet. Továbbá 274 fő polgárőr is dolgozik Miskolcon. Mindez a szubjektív biztonságérzetet is javítja.

Kovács László (Fidesz-KDNP), frakciószövetség vezetője: A büszkeség érzését is vissza kellett adni a miskolciaknak. Imponáló adatokat tudnak letenni az asztalra évről évre a bűnmegelőzés, a közbiztonság területén. A javulás a bátorságnak és az innovatív megoldásoknak köszönhető 2010 óta.

Molnár Péter (KDNP), frakcióvezető: Miskolcon a lakosság szubjektív biztonságérzete egyértelműen javult, ez az elmúlt évek rendvédelmi szervei munkájának köszönhető. Örömteli, hogy a városban nem voltak robbantásos merényletek, bandaháborúk, látványos pénzbehajtások, leszámolások, a nagyvilágban sok ilyen dolog történik. A lakosság érzi és látja, hogy jobb a helyzet, a rendőrségi, rendészeti jelenlét folyamatos a köztereken. Meg merték hozni azt a döntést, hogy azokkal szemben, akik a közösségi normákat nem tartják be, fellépnek. A bűnmegelőzési stratégia fontos zsinórmérték, emelte ki.

Bartha György (MSZP): Mai napig száguldoznak a Szervezet utcán, de köszöni, hogy a lakosság kérésére rendszeresen végeznek sebességmérést a rendőrök. Szerinte létszámhiánnyal küzd a rendőrkapitányság.

Nagy-Korsa Judit (DK): A statisztikák minden téren javultak, de hiányolta a rendőrségi jelentésből a droghelyzet elemzését. Hány dílert fogtak el? – vetette fel. Szerinte több területen is sok fiatal veszélyben van a drog miatt. A kutyasétáltatást ellenőrizni kell, akár sűrűbben is, és legyen minél több kutyapiszokgyűjtő a városban. Hajléktalanok pedig igenis vannak, ha nem is látni annyit a belvárosban.

Badány Lajos (Jobbik): A Gyermekvárossal mi a terve a városvezetésnek? – kérdezte.

Kriza Ákos: közösségi célú fejlesztéseket terveznek, sport és egészségfejlesztési intézetet álmodtak meg.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk Mozgalom): Vannak területek, ahol nem lehet fenntartani a rendet. Lyukóvölgyből egy idős asszonynak el kellett költöznie, mert fenyegették, és agyonverték a kutyáját. Miközben a nyomortelepeket felszámolják, a zártkerti övezeteket veszélyeztetik a kiköltöztetett elemek. „Zombik”, bedrogozott emberek tántorognak bizonyos területeken. Meg kell állítani a „lyukósodás” folyamatát. Lakhatási feltételeket kellene szabni, hogy valaki egy-egy ingatlanba költözhessen.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz): Az Okos város – Okos Miskolc projekt egyik része a kamerarendszer bővítése, ami elősegíti, hogy csökkenjen a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Fokozottan ellenőrizhetővé válik például a Számozott utcák területe, környéke is. Az illegális hulladéklerakás is visszaszorítható.

Nagy Ákos (Fidesz): A Jobbik a 21. század bűnmegelőzési kihívásaira nem tud választ adni. A Békeszálló eltűnt. Határidőket állít, felelősöket keres, minőségi indikátorokat épít be a bűnmegelőzési stratégia, szögezte le.

Kovács László (Fidesz-KDNP), frakciószövetség vezetője: Üdvözli a családi akciótervet, a helyben történő szülésekkel akarják megoldani a demográfiai kihívásokat. Mintha trendforduló következett volna be: elindult egy növekedés az élve születések számában. Ahogy a migrációt nem támogatják országosan, úgy nem támogatják a belső migrációt sem, fogalmazott. Ne települjenek feszültséget gerjesztő elemek Miskolcra, erre figyelni kell véleménye szerint.

Kriza Ákos: veszélyes jelenség a belső migráció. Nap mint nap találnak ún. szociálpolitikai migránsokat, akiket buzdítottak arra, hogy ide költözzenek.

Bogyay Ferenc a felmerült kérdésekre úgy reagált: a kábítószerbűnözésről vannak adatok. 15 kábítószerterjesztéssel kapcsolatos bűncselekményt derítettek fel. A kábítószerbirtoklás bűncselekmény, nyomatékosította.

Kiss János, alpolgármester: 2010 előtt a kényelmetlen konfliktusokat a bal-liberális politikusok nem merték felvállalni (nyomortelepek, fészekrakók mindennapi balhéi), ezekben érezték a maguk felelősségét az akkori városvezetők. Kimondani sem lehetett az igazságot, egyetlen ember kivételével, akit aztán menesztettek. Új rendészeti politikát hirdettek, felvállalják a nyomássorozatot, a támadásokat. – Nekünk az a dolgunk, hogy a miskolci lakosoknak, az ő igényeiknek megfeleljünk. A Jobbik már nem is beszél a rendészeti eredményekről. A Mi Hazánk Mozgalom részéről valós problémát vetettek fel. A rendészeti politikában nincs helye a liberalizmusnak, a bűnözőkkel szemben nem lehet eljátszani, hogy jó fiúk vagyunk, hogy megélhetési bűnözés van. 4 ezer alá esett a bűncselekmények száma mostanra – tudatta, megköszönve a rendőröknek és a rendészeknek a munkát.

Második napirendi pont: a város vagyon- és ingatlangazdálkodásával kapcsolatos előterjesztések.

Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására, valamint vagyongazdálkodással kapcsolatos további döntések meghozatalára

Javaslat a Miskolc, Szentpéteri kapu 70. szám alatti ingatlan apartmanszállásként történő hasznosításához szükséges döntések meghozatalára

Javaslat ingatlanok tulajdonjogának Egri Főegyházmegye, valamint Tiszáninneni Református Egyházkerület részére történő átadására

Javaslat a lakások bérletéről szóló 25/2006. (VII.12.) önkormányzati rendeletmódosítására

Javaslat a Miskolc Holding Zrt. 2019. évi ingatlangazdálkodási tervének jóváhagyására

Javaslat ingatlanhasználat biztosítására civil szervezetek és nonprofit gazdasági társaság részére

Vita a napirend fölött:

Badány Lajos (Jobbik): „Idegeneket” terveznek betelepíteni a húszemeletesbe, ahol munkásszállót alakítanak ki. Milyen biztosítékot tudnak adni, hogy kizárólag régióbeli magyarok költöznek majd ide?

Kriza Ákos: Vona a törökök nagy barátja, csodálkozom, hogy ilyen történeteket hoznak elő. Tartalmilag nem munkásszálló lesz, hanem apartmanház, ahol magasan képzett munkavállalók kapnak helyet. Mérnökök, technikusok élnek majd itt.

Soós Attila (Fidesz), frakcióvezető: Véleménye szerint uszítást végez Badány Lajos. Miskolc ingatlangazdálkodásáról elmondható, hogy aki itt él, dolgozik, láthatja, hogy mind lakásállományában, mind közvagyon tekintetében mekkorát fejlődött a 2010 előtti szánalmas helyzethez képest. Tudatos ingatlangazdálkodási politika van, több százmilliós, pozitív az egyenleg. A megyei jogú városok között a legnagyobb bérlakásvagyonnal rendelkezik Miskolc. A cél továbbra is az, hogy az ingatlanállományt megújítsák, egyre több ingatlant vonjanak be a gazdálkodásba, hogy piaci alapon tudjanak bérbe adni lakásokat. A húszemeletes megvásárlása is ezt a célt szolgálja.

Nagy-Korsa Judit (DK): Hogy van az, hogy több mint 1 milliárd forint értékben elajándékozunk a református egyháznak ingatlanokat? Milyen alapon? Meg kellene kérdezni az embereket meglátása szerint.

Kriza Ákos: A kommunista államosításkor nem hőbörögtek, amikor nemcsak az egyházakat, de a kisembereket is kisemmizték, akkor csendben maradtak. Közfeladatot teljesítenek az egyházak, oktatnak. Minden a helyére kerül egyszer, ez is, Miskolcon.

Kovács László (Fidesz-KDNP), frakciószövetség vezetője: Zsigeri gyűlölet van az egyházak iránt a Gyurcsány-párt helyi képviselőjében, ezen nem csodálkozik. Túljelentkezés van az egyházi iskolákba, ezek valós igényeket elégítenek ki. Az előző hozzászólás a rendszerváltozás előtti időket idézte. Bűnös riogatás, hogy idegen vendégmunkásokat vizionálnak Miskolcra, reagált Badányra. A cél, hogy minél több felújított, versenyképes ingatlana legyen a városnak.

Szilágyi Szabolcs (Jobbik):  párhuzamot vont a nyugati orvos migránsok és a húszemeletesbe beköltöztetni kívánt mérnökök között. Munkásszállóra mérnök nem megy, mondta.

Kiss János válaszában azt mondta, ez egy több mint 2 milliárd forintos beruházás. 1,6 milliárdra van támogatási forrás. A helyiek üdvözlik a fejlesztést.

Katona Ferenc (Fidesz): Méltatlan a húszemeletes jelenlegi állapota. A koncepciót a közgyűlés is elfogadta korábban: minőségi munkásszállást kell biztosítani a magasan képzett szakmunkások számára. A város felkészült a fogadásukra.

Nagy Ákos (Fidesz): A Corvinus Egyetem egyik felmérése megállapította, hogy a munkáltatók egyre többet költenek arra, hogy a munkavállalókat megtartsák. Azt szeretnék, hogy otthonukhoz minél közelebb legyen a munkahely. Miskolc ebben is úttörő. Azookkal, akik itt élnek és dolgoznak majd, idejö a családjuk is, itt fogyasztanak, adóbevételt növelnek, itt költik el a pénzüket.

Pfliegler Péter, alpolgármester: 2010 óta ilyen alaptalan, igaztalan és alattomos vádaskodást még nem hallott Miskolcon (Budapesten a 23 millió román betelepítése volt hasonló). Ahelyett, hogy örülnénk, hogy tudjuk fejleszteni a lepusztult húszemeletest, riogatnak ellenzéki politikusok. Csukott szemmel járnak, ha nem látják Miskolc gazdasági fejlődését. Tegnap tárgyaltak külföldi befektetőkkel. Elmondták a húszemeletes felújítását, örömüket fejezték ki, hogy itt ilyenre is gondolnak. Több száz új lakás épül Miskolcon. Már sokan jöttek haza külföldről.

Harmadik napirendi pont: Miskolc működésével, közszolgáltatásokkal és állásfoglalással kapcsolatos előterjesztések.

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének, valamint Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatának módosítására

Javaslat az MVK Zrt. Közszolgáltatási Szerződésének módosítására, a 2018. évi közszolgáltatási tevékenységéről készült éves Közszolgáltatói Jelentés és a 2018. évi Éves Pénzügyi Ellentételezés összegének elfogadására

Javaslat a Közgyűlés utólagos tájékoztatására a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntésekről

Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város 2018. évben megújított stratégiai zajtérképére épülő zajcsökkentési intézkedési terv elfogadására

Javaslat Miskolc Város Önkormányzata és a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. közötti közszolgáltatási szerződés módosítására

Javaslat közterületek elnevezésére

Javaslat a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai Folyószámlahitel Szerződéshez kapcsolódó, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat által vállalandó készfizető kezesség jóváhagyására

Javaslat állásfoglalás kiadására az Úz völgyében található magyar katonatemető meggyalázásával kapcsolatban.

Vita a napirend fölött:

Soós Attila (Fidesz), frakcióvezető: A déli ipari park tíz éve még nem is létezett, most újabb változtatást igényel, ezt az érdeklődők száma indokolja, jogi és infrastrukturális értelemben is. Többszörösére nőtt a befektetők száma. Mindent lehet, ha a miskolciak akarják, fogalmazott. Több mint 6 milliárdot fordítanak közszolgáltatások biztosítására. Ez a miskolciak érdeme is. A város élhetőbb, lakhatóbb, a város is minél többet tesz azért, hogy itt éljenek, lakjanak.

Molnár Péter (KDNP), frakcióvezető: A szocialisták almazselégyárat akartak arra a területre telepíteni, ahol most ott van a Joyson, a GS Yuasa, a Ten-Pao stb. A terület benépesült. Befektetésösztönző politikát folytat a város, a feltételeket megteremtik.

Kovács László (Fidesz-KDNP), frakciószövetség vezetője: Egy nemzet önbecsülését, hősei emlékének ápolását jelzi, hogyan gondozza temetőiket. Támogatják a polgármestert abban, hogy a miskolci 10. honvéd gyalogezred emlékét védeni kell, ápolni azzal, hogy 1 milliót ajánlott fel a rendbetételre, gondozásra. Amit lehet, a magyar kormány diplomáciai szinten teljesít az ügyben.

Kriza Ákos kiegészítette: a magyar kormány és az erdélyi magyar képviselet folyamatosan tárgyal, ahogy Miskolc városa is. A román betonkereszteket a 10-esek sírjai fölé állították. Ez felháborító!

Badány Lajos: Támogatják a polgármesteri állásfoglalást.

Pakusza Zoltán: Reméli, a miskolci közgyűlés egységesen kiáll az úz-völgyi eset ügyében, a maga részéről támogatni fogja.

Kriza Ákos: A városvezetés 2010 óta rendbe tette az összes temetőt, ahol magyar katonák nyugszanak. Nemzeti konszenzus kellene, mert például a hősök napján baloldali pártok nem koszorúztak Miskolcon.

Zártülést rendelt el a polgármester.

Közérdekű közlemények

Deák-Bárdos Mihály: A Miskolci Sportiskola díjazta a legjobb versenyzőket, 60 országos bajnoki címet szereztek. A hagyományosan jó sportágak mellett például a szertornában is eredményesek tudtak lenni. Nyolc versenyzőjük szerepel nemzetközi versenyeken.

Bartha György: A Selyemréti Strand kapcsán tette fel a kérdést, hogy ki változtatta meg a közgyűlés által elfogadott tervet? A DVTK-nál a tőkerendezést el kell végezni – a kisebbségi tulajdonos miért akadályozza ezt? A Mária utcán lakó nő kereste meg, svájci frankos házát elárverezték,  hetet kapott, hogy kiköltözzön. Az özvegy most a lányánál lakik, kéri a városvezetés segítségét.

Kriza Ákos: 150 milliót költ a város a diósgyőri focira, a magyarországi városok közül az egyik legtöbbet. Mennyivel több pénzt szeretnénk odaadni a tulajnak, aki csak kölcsönt tesz be a klubba, nem pedig tőkét? Felelősségünk, hogy támogassuk a diósgyőri labdarúgást. Csányi Sándor is elmondta: felháborító azon tulajdonosok magatartása, akik nem tudják ennyi pénzből fenntartani a klubjukat. Selyemréti strand: a látványterv kivitelezése 5 milliárdba került volna, ezért született a döntés, hogy merevfalú tetős, vadonatúj medencét alakítsanak ki.

Szilágyi Szabolcs: Kéri a rendészetet, hogy fokozottan ügyeljenek a kulturált kutyatartásra.

Cseléné Figula Edina (Jobbik): A Martinkertvárosban több utcában várják az aszfaltozást és a csapadékvíz-elvezetést.

Pakusza Zoltán: Mikorra várható a kátyúmentesítés a körzetében? Köszöni, hogy sokat javult a Városgazdával az együttműködés. 

Katona Ferenc: Megköszönte a város erkölcsi és anyagi támogatását, amit az elmúlt időszak futóversenyeiért tettek. A futópályát felújították, örömmel tudatta ismét.

Az úz-völgyi esettel kapcsolatban megfogalmazott állásfoglalás mellett egyhangúlag, 22 igen szavazattal kiállt a grémium.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!