Ugrás a tartalomra

Lányoknak is való a műszaki pálya

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. április 25. csütörtök 15:18
Lányok Napjára várták április 25-én a felsőoktatási intézmények, így a Miskolci Egyetem is a műszaki pálya iránt érdeklődő középiskolás diákokat. A Lányok Napját tizenhárom évvel ezelőtt a Nők a Tudományért Egyesület azért hívta életre, hogy népszerűsítse a műszaki tudományokat a lányok körében.

Ez az a nap, amikor fiatal lányok ezrei szerezhetnek életre szóló inspirációkat pályaválasztásukhoz. Ez az a nap, amikor az ország egyetemei és kutatóintézetei bepillantást engednek a kulisszák mögé, és ez az a nap, amikor a tudományos, technológiai és műszaki szakmák megnyílnak a lányok előtt. 

A legfrissebb statisztikák szerint a miskolci kampusz három műszaki karán jelenleg 529 nő tanul, ami létszámarányosan megközelíti a 26 százalékot. A nők aránya az Anyag- és Vegyészmérnöki Karon a legmagasabb (136 nő - 37 százalék), ezt a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar követi (125 nő - 27,4 százalék), majd a Gépészmérnöki és Informatikai Kar következik (268 nő - 13,2 százalék). 

Az intézmény három kara rendezett különböző és látványos programokat a Lányok Napja alkalmából csütörtökön, amelyre csaknem 100 ifjú hölgy érkezett Miskolcról, a vármegyénkből, illetve az ország más részeiről. Idei újdonságként a lányok reggel maguk választhattak a különböző turnusok közül, ami lehetőséget adott nekik arra, hogy önállóan és szabadon tervezzék meg a délelőttjüket. Néhány program, például az ékszerkészítés több turnusban is elindult. 

A Műszaki Föld- és Környezettudományi Karon, Mádainé Üveges Valéria adjunktus elmondása alapján, többféle tématerülettel ismerkedhettek meg a lányok, így az ásványkiállításon az évezredes ásványok és kőzetek világával, de megtekinthették az őslénytani kiállítást is, és hallhattak egy érdekes előadást arról, hogy hogyan néznek ki a drágakövek csiszolatlan formában. Ezen kívül részt vehettek az egyetem területén belül kialakított tanbánya kiállításán is. A környezetvédelemhez kapcsolódóan pedig különböző méréseket végezhettek el, kiderülhetett például a diákoknak az, hogy mennyire savas a kóla, de készíthettek lakásillatosítót, és megtekinthették a vizes hidrológiai labort is.

– Engem nagyon érdekel a természet, azon belül is a víz, és annak a megóvása. Látom, hogy mennyire fontos a mindennapjainkban és milyen szennyezéseknek van kitéve – mondta Komló Fruzsina, aki az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskolából azért jött el, mert ezen a szakon szeretne továbbtanulni, hogy később tehessen valamit vizeink tisztasága és megóvása érdekében.

Kovács Helga, az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar oktatója, intézetvezetője azt ecsetelte, hogy idén az ékszerkészítés irányába mozdultak el, hiszen minden évben új programokkal szeretnék felkelteni a diákok érdeklődését. Négyből két program az ékszerkészítés rejtelmeibe vezette be a lányokat, melynek során maguk készíthettek el egy csecsebecsét miközben különböző anyagokkal és technológiákkal találkoztak. A lányok megtekinthettek egy látványos kémiai kísérletet is, és bemutatták nekik a mikroszkópiát, amely már az anyagok vizsgálatához kötődött.

Ádám Barbara Liliána, az Avas Gimnáziumból érkezett, kifejezetten az ékszerkészítés miatt. Tavaly egy másik kar programjain volt, de jövőre is eljön, mert még nincs konkrét elképzelése arról, hogy melyik kar mellett tegye le a voksát. Abban bízik, hogy ezek a programok megkönnyítik majd neki a választást.

Árvai-Homolya Szilvia, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar egyetemi docense lapunknak adott tájékoztatásában azt mondta, hogy a matematika izgalmas világába vezették be az érdeklődőket. Egy előadás felvillantotta a lányok előtt azt, hogy milyen is lenne az emberi élet matematika nélkül, és rávilágított arra is, hogy matematika nélkül nem működnének a körülöttünk lévő eszközök. Ezen kívül különös és érdekes matematikai jelenségekkel, és számos aktuális kérdéssel is foglalkoztak a diákok, például a napelemek gyakorlati felhasználásával. A lányok megtekinthették a mechatronikai labor bemutatóit, és kódfejtésben is részt vehettek. A programok különleges eleme a szofveres MyOrientify karriertanácsadás volt, amelyen első kézből szerezhettek információkat a továbbtanulási lehetőségekről, a műszaki pálya szépségeiről, nehézségeiről és az elhelyezkedési lehetőségekről.

Konc Ágota, a miskolci Herman Ottó Gimnáziumból több osztálytársával azért választotta ezt a kart, mert vonzódik a műszaki tudományok iránt. – Azért jöttünk el, mert itt átfogóan, konkrétan és célzottan, azaz kifejezetten nekünk, lányoknak mutatják be az egyetemet és a karokat – indokolta a döntést a gimnazista. 

A lányoknak a laborlátogatások és a szakmai előadások, valamint kísérletek mellett lehetőségük volt közvetlen beszélgetésekre is, és hallhattak a miskolci diákhagyományokról is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!