Ugrás a tartalomra

Leendő szakdolgozók versenyeztek a megyei kórházban

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. március 29. szerda 16:43
Tizenkét, az egészségügyi szakképzésben résztvevő tanuló mérte össze tudását március 29-én a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny országos döntőjében.
Fotók: Mocsári László

A versenyt a borsodi megyeszékhelyen kívül a főváros több helyszínén és Kecskeméten rendezték meg. Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a Skill-1-es labor adott otthont. Dr. Révész János, a kórház főigazgatója megnyitó beszédében röviden bemutatta a diákoknak az ország legnagyobb egészségügyi ellátó intézményét, és azt tanácsolta a versenyzőknek, hogy senki ne stresszeljen, mindenki alaposan gondolja át, hogy a feladatot miként lehet szakmailag jól végrehajtani úgy, hogy közben jól is érezze magát.

A megmérettetésen két egészségügyi oktatási intézményből 12 tanuló vett részt. A diákokról Dulibán Lászlóné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Szervezetének elnöke a minap.hu-nak azt mondta, hogy az általános szakmai képességeken és ismereteken felüli tudást megkövetelő országos megmérettetés résztvevői olyan felkészült hallgatók, akik a jövőben nagyon könnyen beilleszkednek majd az egészségügyi rendszer munkájába. A versenyzők a döntőben a mindennapi betegellátásban használt helyzeteket oldottak meg művi körülmények között az általánosan használt eszközökkel és módszerekkel. 

A zsűri a műtéti szakasszisztenseknél csak harmadik helyet hirdetett ki, ezt Zámbori Bianka érdemelte ki. Az aneszteziológiai szakasszisztenseknél az első helyezett Nagy Szabina, a második Orosz Eszter, a harmadik Bosznai András Gergely lett. Mind a négyen a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum diákjai. Nagy Szabina azért jelentkezett a versenyre, mert mint mondta, szerette volna megtudni, hogy teljesít stresszhelyzetben. 

A szakmai verseny célja, hogy növelje az egészségügyi szakmák társadalmi presztízsét, hogy tegye vonzóvá a szakképzésbe való belépést a szakmák bemutatása által, elősegítve ezzel a pályaválasztó fiatalok pályaorientációját.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!