Ugrás a tartalomra

Megkönnyebbülést hozó beruházás a Szemere-kertben 

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. június 06. csütörtök 16:37
A tervezett vandálbiztos és öntakarító komfortpont az elavult belvárosi illemhelyek szerepét veszi majd át.
Fotó: Juhász Ákos

Nem tartották vissza tovább: sajtótájékoztatón mutatta be az önkormányzat csütörtök reggel a Szemere-kertben, hogyan hoznának enyhülést egy régi problémára.

- A régi – jellemzően földalatti – nyilvános WC-ket nem tudjuk megnyitni: a rossz műszaki állapotuk miatt annyi pénzt emésztene fel a működtetésük, hogy hosszú távon el kell engednünk ezeket a létesítményeket – ismertette a problémát Szopkó Tibor alpolgármester, aki szerint tudatos döntést hozott a városvezetés a nyilvános illemhelyek kapcsán.

- Két lehetséges irányba indulhattunk volna. Egyfelől annak a lehetőségét is számba vettük, hogy a belvárosi kapualjakban, az önkormányzati tulajdonú ingatlanokban, a földfelszínen alakítunk ki nyilvános WC-ket. Erre van egyébként működő európai példa is. Azonban úgy gondoltuk, megérdemel a belváros egy olyan modern komfortpontot, ami nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét.

A városközponti fejlesztésekre irányuló program belvárost célzó tervei közt a Bazártömb megújítása és a Dísz tér tatarozása mellett a Szemere-kertbe szánt komfortpont is szerepel az alpolgármester szerint.

- A tervezett költség mintegy 76 millió forint, amit a Top Plusz jelenlegi programozási ciklusában valósítunk meg. A komfortpont automata és vandálbiztos lesz, mindemellett remekül illeszkedik majd a környezetbe is: ahogy az a látványterveken is látszik, nem egy épületmonstrumot kell elképzelni – beszélt a beruházásról Szopkó Tibor.

Így néz ki majd: látványterv a komfortpontról

Miklós Viktor a pályázati főosztály vezetője elmondta, a tervek elkészültek, a támogatási kérelmet néhány héten belül benyújtják.

- Reményeink szerint jövő év őszére felépül a Szemere-kertnem egy olyan huszonegyedik századi komfortpont, ami megfelelően pótolni tudja az elavult földalatti illemhelyeket – mondta Miklós Viktor, aki szerint a városvezetés turista és lakosbarát törekvéseit az is jelzi, hogy a Horváth-tető Szabadidőparkban is három komfortpontot is kialakítottak a beruházás során.

Olvasnivaló