Ugrás a tartalomra

Minőségi klubzenékkel szórakoztatott Willcox Miskolcon is

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 14. péntek 16:27
A B!ke Day zárásaként az év Fonogram-díjas DJ-je, Willcox szórakoztatta a közönséget csütörtökön a Szent István téren. Előtte sikerült néhány mondatra elkapnunk: örömet közvetítő zenéről, tisztán látszó célokról – és persze a Tequiláról. Interjú.

Vígh Attila, azaz Willcox 14 évesen a nyári munkából szerzett pénzből vette az első DJ-felszerelését, két év múlva pedig már saját zenéket írt. Az előadó már pályája kezdetén is mindent alárendelt annak, hogy minőségi zenéket készíthessen, a határidős zenék leadása miatt akár a vizsgáit is kihagyta a suliban. A sok fáradozás meghozta az eredményét, hiszen időközben nagy külföldi kiadóknál jelentek meg a dalai.

minap.hu: Műfajilag hová sorolhatjuk a zenédet, mi jellemez téged producerként és DJ-ként? Future house-zal indultál, de ma már jóval összetettebb a zenéd, a stílusod és – gondolom – a személyiséged is érett a korral.

Willcox: Az elektronikus zene berkein belül nem annyira az underground, hanem inkább a mainstream vonalat képviselem, ezért is lehetséges, hogy az ilyen rendezvényeken is fel tudok lépni, mint a mostani B!ke Day. Sok zenei hangzás inspirál egyébként, persze alapvetően a house vonalon mozgok, legyen szó elektro, future, vagy éppen deep house-ról, jól érzem magam bennük. Ezek egyvelege, keveréke jellemzi a szettjeimet. Viszont fontos számomra, hogy táncolható, bulis zenét nyomjak, feszesen, de nem feszengve! Soha nem szeretnék befeszült társaságot látni, igyekszem én is jókedvet sugározni feléjük. Bízom abban, hogy zeneileg is tudok adni valamit az embereknek.

minap.hu: Az elektronikus zenei életben talán még gyorsabban változnak a trendek, mint akár a popzenében; jön egy új hangzás, belassul, vagy felpörög a bpm, dallamosabb zenéket írnak, majd megint minimálban tolják. Lehet, kell ezt követni, vagy járja mindenki a saját útját?

Willcox: Pár éve még én is kerestem az utam, azóta azonban teljesen világosan látom magam előtt, hogy mit szeretnék csinálni: a külföldi trendeket behozni, megismertetni a magyar fiatalokkal, és a saját stílusomban „vezető” lenni. Meggyőződésem, hogy minőségi klubzenékkel lehet szórakoztatni. És ezt igazolva is látom abban, hogy ma már rengetegen megmozdulnak a bulijaimra.

minap.hu: Idén te nyerted el az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele kategória díját a Fonogramon. Tavaly pedig az év producerének választottak a Ballantine’s Music Awards-on. A zeneírás fontosabbá vált ezek által számodra?

Willcox: Azért kezdtem el producerkedni, mert úgy láttam, azzal lehet majd érvényesülni a DJ-k között, ha megtanulok zenét írni. A fellépés és a zeneírás egyaránt fontos, legalább annyira szeretem az egyiket, mint a másikat. Sőt, azt mondom, hogy a kettő egymás nélkül nem is működne, hiszen ha nem tudnám letesztelni a zenéimet, ha nem érnének hatások, hogyan is formálhatnám a zenei hangzást?

minap.hu: A Tequila című számod hozta el az áttörést, az egyik legnagyobb amerikai kiadó, az Ultra Records figyelmét is felkeltetted vele, megvették, kiadták, és négyéves szerződést kötöttek rá. Derült égből a villámcsapás?

Willcox: Furcsa ez a dolog, mert előtte évekig próbáltam külföldön érvényesülni, és bár voltak jó próbálkozások, sztár DJ-k játszották a zenéimet, de nem értettem, hogy miért nincs meg a nagy áttörés, miért nem figyelnek fel rám. Amikor aztán ezt a dolgot már teljesen elengedtem, amikor csak élveztem a teljes szabadságot a zeneírásban, na, akkor kerestek meg Amerikából.

minap.hu: A napokban leforgattátok a Touch like this című számodhoz a videoklipet. Mikortól hallhatjuk a zenei megosztókon?

Willcox: A dal június végén jelenik meg. Olyan a hangulata, hogy bármely nap- és évszakban lehet hallgatni. Ez fontos számomra. Vannak persze sötétebb és vidámabb dalok, vannak, amiket meg kell fejteni, míg mások könnyedebbek. De mégis a hangulatuk olyan kell, hogy legyen, amivel szinte bármikor tud azonosulni az ember. A szövegek is ilyenek: szerelem, spiritualitás, ezek érdekelnek engem is. Ezt zeneileg is próbálom megvalósítani.

minap.hu: Otthon is olyan zenéket hallgatsz, amiket játszol?

Willcox: Nem feltétlenül, sőt van, hogy teljesen más műfajt hallgatok. Kellenek a másfajta hatások, ha aztán ezeket még bele is építed a zenédbe – na, így lehet igazán egyedi a stílusod. Akár 5-10 évet is visszamegyek az időben, azok a dalok is inspirálnak.

Végh Csaba képgalériája

minap.hu: Egy biciklis nap zárásán vagyunk túl, családi programokkal hívták fel a figyelmet a kerékpározásra, az egészséges életmódra. De nemrég futott be Miskolcra a Tour de Hongrie mezőnye is. Hogy állsz a biciklizéssel? Vagy inkább más sportágakban keresed a kikapcsolódást?

Willcox: A biciklizést már évek óta tervezem, nagyon szeretnék, már csak egy bicikli hiányzik hozzá (mosolyog). Sokat sportolok, édesapám testnevelő tanár, talán ezért is. Hamar bekerültem a sportvilágba. Manapság inkább fallabdázok, illetve edzőterembe járok. A terepbiciklizés viszont bakancslistás. Már csak azért is, mert kell a kikapcsolódás. Amikor az ember a természetet járja, kicsit tud magából kifelé nézni. Ez vonz. Ezek tudnak a legjobban feltölteni, illetve a barátokkal való kötetlen beszélgetések. Tele vagyunk egyébként feszültséggel, zsizsegünk, minden bajunk van, idegesek vagyunk, folyamatosan bombáznak minket feladatokkal, állandó hatások, nyomás alatt állunk. A természetben csak magunkra figyelünk, az nagyon jó hatással tud lenni. Egy buliban megélt adrenalinbomba után otthon bekapcsolok egy mesét, egy vicces rajzfilmet, az nyugtat le igazán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!