Ugrás a tartalomra

A miskolci hősökre is emlékeztek 

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. október 22. csütörtök 21:58
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlést tartott az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából csütörtökön a Megyeháza Dísztermében.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

- 2020 számos módon bevésődött a kollektív tudatba – fogalmazott nyitóbeszédében Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke. – A világjárvány az egész emberiséget kihívás elé állította. Az elkövetkezendő napokban mi, magyarok azonban a történelemnek is emléket állítunk. Az 1956-os forradalom 64. évfordulóján, a többszöri elnyomás ellen vívott, és a magyar szabadságért folytatott küzdelmek sorára is emlékezünk.

Bánné dr. Gál Boglárka arra is felhívta a figyelmet, hogy a múlt megelevenedik a Megyeháza falai között. Ezzel arra a lövésnyomra utalt, amit az épület kapujának fájában találtak, és ami feltehetően az 1956-os forradalom idején keletkezhetett.
- Ezen a napon tettek hitet a szabadság és a szabad magyar jövő mellett, még akkor is, ha cserébe az életük volt a fizetség. Ezért a szívszorító bátorságért és hátborzongató eltökéltségért hívjuk ma ezeket az embereket a szabadság harcosainak.

Közös ellenség

Az eseményen részt vett dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes is, aki szintén megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.
- Több szempontból is különleges helyen tartjuk az 1956-ra emlékező ünnepi közgyűlést, hiszen itt, a Megyeháza épületében működött a forradalmi munkástanács Miskolcon. Itt fogalmazták meg megyei munkások és egyetemisták a követeléseiket. 
A miniszterhelyettes beszélt a megyék értékéről, szerepükről az államigazgatásban, valamint említést tett napjaink közös ellenségéről, a koronavírus-járványról is.

- Meg kell védenünk az emberi életeket, meg kell védeni az emberek egészségét.

Elismeréseket adományoztak

Bánné dr. Gál Boglárka és Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke ezután megyei elismeréseket adtak át. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói Díját Mankovits Tamás iparművész kapta, míg a „Pro Comitatu” Díjat dr. Rohály Judit szerencsi háziorvosnak adományozták. Az ünnepi közgyűlésen utólagosan átadtak két korábban megítélt díjat is. A VI. Kincseink – Borsod-Abaúj- Zemplén Megye Öröksége értékdíj különdíját a sajósenyei Máriássy-kúriának ítélték, míg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Pédakép Díját dr. Hojnyák Dávid vehette át.   


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!