Ugrás a tartalomra

A miskolci konyhaművészet csillagai (12. rész)

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. március 18. hétfő 17:43
Az utóbbi időben kevesebbet jártunk a miskolci konyhaművészet háza táján, hiszen a Farsangon kielégítettük a miskolci gasztronómia iránti szenvedélyünket, és adtunk az élvezetnek (már, ami a falatozást illeti). Így itt volt már az ideje, hogy egy újabb miskolci gyöngyszemet mutassunk be, hogy újra nyakunkba vegyük a várost, és együnk egy igazán jót, úgy miskolciasan.
bisztro_gasztro_PR_20190219_13.jpg
Fotó: Parai Roland

A szemünk láttára lett egy belvárosi épületből négycsillagos szálloda, majd nőtt mellé egy étterem, amiből idővel egy igazi bisztró alakult. A Drót Bisztró eleinte csupán a szálloda vendégeit volt hivatott ellátni finomabbnál-finomabb falatokkal, aztán bisztróvá alakult, hogy a miskolciak és a Miskolc környékiek is falatozhassanak a citromsárga épület lábánál.

Honnan az elnevezés?

– Kellett egy könnyen megjegyezhető név – emlékszik vissza Veres László, a Drót Bisztró és City Hotel kommunikációs vezetője. Mint megtudtuk, Barkóczi István kábelgyára kapcsán adott volt a drót, mint kifejezés – innen ered a bisztró neve is. – Ha megnézzük a berendezési tárgyakat, akkor az asztalok valójában kábeldobok – hívta fel a figyelmemet.

bisztro_gasztro_PR_20190219_7.jpg

– Lokálpatrióta lévén utánanéztünk, hogy Miskolcon, Miskolc környékén, a Bükkben milyen alapanyagok vannak, amelyek regionális ételekként hasznosíthatóak – folytatta a bisztró kínálatának ismertetését. A bükki gomba, a vad, a pisztráng – ilyen alapanyagokból kezdtünk el dolgozni, amivel öregbíthetjük a város hírnevét, amivel megismertethetjük Miskolc gasztronómiáját – részletezte.

Mint mondta, Barkóczi Istvánnak az volt a kérése, nyissák ki, váljon ez az étterem közösségi hellyé: például minden pénteken élő zene van, szoktak lenni borestek, nyáron pedig működik itt egy terasz is.

bisztro_gasztro_PR_20190219_8.jpg

Mit lehet itt enni?

Olyannyira helyiek, hogy van egy saját „gazdaságuk” Tarcalon, ahol különböző zöldségeket, gyümölcsöket termesztenek, amelyek a bisztró alapanyagraktárának egy részét adják. – Viga Gyula írt egy könyvet Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről, amiben külön kitér borsodiak étkezési szokásaira is, tájegységekre szedve szét a recepteket – ismertette, hozzátéve: ezeket a receptek szolgálnak nekünk alapul.

Saját kávéval is rendelkezik a bisztró, melyet a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra segítségével alakítottak ki: ez az úgynevezett Drót kávét.

bisztro_gasztro_PR_20190219_1.jpg

Alapvetően negyedévente változik az étlap, mindig figyelembe véve a szezonalitást – ezt már Komáromi József séf mondta. Mint megtudtuk, most jön majd a spárga, valószínűleg felkerül az étlapra egy kis kucsmagomba. Mindig figyelembe vesszük a szezonalitást és azt, hogy hol vagyunk, a környékbeli termelőket mindig számba vesszük: ezért árulunk mádi sajtokat, ezért van kecskesajtunk egy közeli tenyészetből, ezért van mindig fent az étlapon minden esetben valamilyen vad, hiszen mégiscsak a Bükk lábánál fekszünk, 99 százalékban szerepel mindig az étlapon pisztráng a Lillafüredi Pisztrángtelepről – részletezte.

bisztro_gasztro_PR_20190219_2.jpg

Saját magunk jártunk utána a Miskolc környéki alapanyagok ízvilágának

Egy rendkívül könnyű, friss, tavaszi, és egészséges fogás landolt az asztalunkon: egy pisztráng (Hoitsy Pisztrángtelepéről) roston sütve gombával. A pisztráng alapvetően az egyik kedvenc fogásom, főleg az itthoni (!), hiszen ez az a hal, aminek soha nem lesz pocsolya-íze, mert ezekkel a halakkal körülbelül annyit foglalkoznak, mint egy anya a gyermekével. Szóval adott egy tökéletes hal, amit aranybarnára sütött a mi séfünk, és olyan friss, tavaszi, illatos körettel tálalt elém, hogy nézni is elég volt. És aztán meg is kóstoltam…

Most, hogy érzem a tavasz illatát nap, mint nap, egyre jobban vágyom azokra az ételekre, amelyektől nem áll be a kajakóma, amitől nem érzem úgy, hogy 40 kilós tömböket cipelek magammal – ez a fogás minden „kritériumomnak megfelelt”. A gomba és a koktélparadicsom rendkívül passzolt egymáshoz, nem is értem, hogy nem jutott eddig eszembe, hogy így együtt, kéz a kézben fogyasszam őket. Fantasztikus kiegészítése volt a ropogósra sült pisztrángnak.

bisztro_gasztro_PR_20190219_12.jpg

Hölgyeim, íme a recept:

Megtisztítjuk a pisztrángot, sózzuk, borsozzuk, zsemlemorzsába forgatjuk, majd kevés zsiradékban (olaj, zsír, olívaolaj, kókuszzsír) megpirítjuk mind a két oldalát, majd betesszük a sütőbe 8 percre 200 fokon.

Közben el tudjuk készíteni a köretet. Finomra vágott, vagy metéltre vágott póréhagymát forró olívaolajos serpenyőben megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Erre mehet a tisztított csiperke 1-2 perc múlva erdei gombát is tehetünk rá. Erős tűzön 2-3 perc alatt megsütjük, majd cikkekre vágott paradicsomot dobunk rá. Rázunk rajta egyet, és készen is van.

Finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és már tálalhatunk is.

Olvasnivaló