Ugrás a tartalomra

Miskolcon találkoztak a környező országok turisztikai szakemberei

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. április 17. szerda 15:25
Az első nemzetközi Green Destinations tréninget Magyaroszágon, elsőként Miskolcon rendezték meg. Szerdán a Tudomány és Technika Házában gyűltek össze a turisztikai szakemberek.
Fotók: Osztie Tibor

Neves külföldi szakemberek bevonásával mutatták be a fenntartható desztinációk és fenntartható szolgáltatások egymásra épülését. A tréningnap a települések és régiók turisztikáért felelős szakembereinek, illetve a fenntarthatóság és minősítés iránt érdeklődő turisztikai vállalkozás vezetőinek szólt. Nincs fenntartható desztináció fenntartható vállalkozások nélkül, és a fenntarthatóságra törekvő vállalkozásoknak is szüksége van egy támogató háttérre.

A rendezvény magyarországi képviselete, az Innotime Hungary Kft. volt a miskolci tréningnap egyik szervezője. A Bükki Kör és az Innotime együtt szervezte ezt a napot és a kétnapos gasztrokonferenciát is Lillafüreden, amely csütörtökön és pénteken lesz – mondta Nagy Júlia, az Innotime Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a cég a Green Destinations magyarországi, szlovákiai és romániai képviselete. 

A fenntarthatóság szlogenné vált, amely azonban nagyon sok esetben a szolgáltatóknál csak papíron létezik, mögötte nincs valós tartalom vagy csak a kommunikációja tűnik úgy, mintha valóban megfelelne a fenntarthatósági kritériumoknak – hangoztatta az ügyvezető. Azt is szeretnék, ha elindulna egy közös kommunikáció ebben a kérdésben a környező országokkal. A cél, hogy 2030-ig Magyarország is meg tudjon felelni azoknak a fenntartható fejlődési céloknak, amelyeket az ENSZ tűzött ki egyes országok számára – jegyezte meg. 

Élen járnak

A workshopokat megelőzően előadásokat is hallhattak a szakemberek. Szlovéniából Helga Lukač a Muraszombati turisztikai szervezet fenntartható turizmusért felelős munkatársa saját jó gyakorlatukat mutatta be, hiszen Szlovénia jóval előrébb jár a témában, mint Magyarország, illetve a környező országok – hangsúlyozta Nagy Júlia. Az összes vendégéjszaka kilencven százaléka már a fenntartható turisztikai tanács által minősített desztinációban jelenik meg náluk. Előadásában arról beszélt, hogy hogyan indultak el ezen az úton, milyen akadályokba ütköztek közben és hogyan tudták bevonzani a turisztikai szolgáltatókat, illetve a helyi partnereket ebbe a programba. Most már azon dolgoznak, hogy minél magasabb szintre lépjenek a fenntarthatóság terén. 

Jó esélyeink vannak

Miskolcon vannak olyan szolgáltatók, akik közel járnak már a nemzetközi minősítéshez, illetve jó alapot jelent, hogy a Green Destinations Top 100 versenyén tavaly Miskolc bekerült a világ legjobb gyakorlatai közé az Avas projekttel. Desztinációs szinten is nagyon jó lehetőségei vannak a városnak. Most az a cél, hogy Lillafüred és környéke is bekerüljön ebbe a Top 100-as listába – tette hozzá Nagy Júlia. 

Elégedetlenek voltak a vendégek számával

Angyal Enikő turisztikai szakember, a Bükki Kör egyik alapító tagja is köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy az egyesület egy éve alakult meg, 12 miskolci turisztikai és vendéglátóipari vállalkozás alkotja. Valamennyien magas minőséget képviselnek, több évtizede a városban működnek. Mostani projektjükkel a Bükk újra felfedezése a cél, amelynek kezdő pontja egy szakácskönyv, mely az erdő flóráját és faunáját használja fel a gasztronómiában.

Osztie Tibor képgalériája

Mohnyánszky Veronika turizmus projektmenedzser Kassa régióból résztvevőként érkezett a workshopra. Tavaly kezdtek el foglalkozni a Green Destinations lehetőségével, de még nagyon az elején vannak – mondta. A tréningtől azt várták, hogy praktikus tanácsokat kaphatnak, hogyan indítsák el saját desztinációjukban is a fenntartható szolgáltatásokat. Kassa régióban sok a külföldi turista, de a magyarok körében is népszerű – emelte ki. 

Az erdélyi, Hargita megyei önkormányzatokat képviselte Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója. A Green Destinationsben már pozícionálták magukat, mint zöld és családoknak való megye. Jelenleg is jelentős beruházásaik vannak a turizmus területén, ezért a fenntarthatóságra tudatosan szeretnének figyelni – hangsúlyozta. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!