Ugrás a tartalomra

November 25: a nők elleni erőszak megszüntetésének a világnapja

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 25. szombat 12:08
Az aktivisták szerint ahogyan egy állam a bántalmazott nőkkel bánik, képet ad arról, hogy mit gondol általában a nők értékéről.

Azért választotta az ENSZ november 25-ét, mert 1960-ban e napon gyilkoltatta meg Rafael Trujillo dominikai diktátor a Mirabal nővéreket, az ellenállási mozgalomban részt vevő Patriát, Minervát és Maria Teresát. A „Pillangók” mind társadalmi, mind magánéleti szinten elutasították az elnyomást igazolni akaró „machismo” kultúráját, a magát agresszióval legitimáló férfieszményt.

A nők elleni erőszak közé azokat a bűncselekményeket szokás sorolni, amelyek áldozatai között aránytalanul nagy számban vannak nők – ilyen például a szexuális bántalmazás és erőszak, valamint a családon belüli erőszak. Ezek a bűncselekmények a nők méltósághoz és az egyenlőség­hez való alapvető jogainak megsértését jelentik. A nők elleni erőszak nemcsak az áldozatokra van kihatással, hanem családjaikra, barátaikra és az egész társadalomra is – olvasható a rendőrség témában kiadott közleményében.

Az erőszak nem csak fizikai formában nyilvánulhat meg. A szóbeli fenyegetés, a másik becsmérlése, az érzelmi zsarolás egy cél elérésének az eszközei: a hatalom megmutatása a gyengébbnek vélt féllel szemben.

Mire érdemes odafigyelni? A bűnmegelőzési szakemberek a teljesség igénye nélkül felsoroltak néhány árulkodó jelet:

  • önbizalom, önbecsülés hiánya,
  • az érzelmek kontrollálásának nehézségei,
  • extrém viselkedés, mint például a helyzethez nem illő, túlzott érzelemkitörések, agresszívvá vagy éppen passzívvá válás,
  • kapcsolatteremtési és -fenntartási nehézségek (társas helyzetekben túlzott visszahúzódás, nem veszi fel a telefont, nem válaszol az üzenetre),
  • helyzethez nem megfelelő gyermekes vagy túl felnőttes viselkedés.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!