Péksütemények mesterfokon: Így lesz ropogós és ízletes minden falat
Ebben a cikkben bemutatjuk a tökéletes péksütemény elkészítésének titkait, három fő kategóriára bontva: sütésre kész termékek, kelesztésre kész termékek és mini péksütemények.
A sütésre kész termékek elkészítése
A sütésre kész péksütemények gyors és hatékony megoldást jelentenek a friss termékek előállítására, azonban néhány fontos lépést be kell tartani a tökéletes végeredmény érdekében.
Mindenekelőtt a sütőt megfelelő hőmérsékletre kell előmelegíteni, ami általában 170 és 190 fok közötti tartományt jelent attól függően, hogy hagyományos vagy leveles tésztából készült terméket sütünk.
Az előkészített tésztát a csomagolásból tepsire kell helyezni, ügyelve arra, hogy maradjon hely a sütőtérben keringő forró levegőnek elvégezni a hőkezelést. A szükséges idő megfelelő előkészítés esetén 18-20 perc, ami nagyobb, töltött sütemények esetén elhúzódhat.
Fontos, hogy a hőkezelés befejeztével az elkészült süteményeket hagyni kell kihűlni, ez nagyjából a sütéssel megegyező időt vesz igénybe, erre is szükség van, hogy a belső szerkezetük elnyerhesse a fogyasztásra alkalmas szerkezetet.
Kelesztésre kész alapanyagok
Lehet sütemény-alapanyagot kelesztésre kész állapotban is vásárolni. Ezek jellemzően fagyasztott termékek, amiket szintén ki kell szedni a csomagolásból és elhelyezni egy tepsin. A kelesztéshez egyenletes meleg, párás környezetre van szükség, ez szám szerint kb. 24 fokot és 70-80 százalékos páratartalmat jelent. A kelesztés időtartama, olvadással együtt kb 2.5-3 óra.
Vannak olyan receptek, melyek kelesztés után tojásmázas kenést írnak elő az aranybarna felület érdekében. Ezt a műveletet könnyen el lehet végezni a sütő előmelegedési ideje alatt.
Mini sütik a rohanó életmódhoz
A mini péksütemények különösen népszerűek városi környezetben, hiszen könnyű belőlük pár falatot bekapni, illetve a kollégákat is meg lehet kínálni, de természetesen otthoni vendégfogadások idején is rendkívül hasznosak.
Ezek elkészítése némi plusz figyelmet igényel, hiszen könnyen kiszáradhatnak szerényebb méretük miatt. A sütési idejük éppen ezért jellemzően 13-15 perc a termék teljes kiolvasztása után. Ezeket tárolni is nehezebb, ezért érdemes mindig frissen elkészíteni a szükséges adagot.
Legyen szó bármely típusról, természetesen a megfelelő konyhai gépek beszerzése alapvető fontosságú, ezért érdemes légkevereséses sütőt a Nagykonyhai.com Webáruházból vásárolni, illetve profi dagasztógépet is ugyancsak onnan beszerezni. Ha a megfelelő eszközök rendelkezésre állnak, a péksütemények elkészítése a receptek pontos betartásával és némi figyelemmel friss és ropogós örömforrást csempészhet a mindennapokba.