Ugrás a tartalomra

Pénteken felavatják az alkotóparkot

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. április 19. szerda 10:22
Április 21-én átadják a nagyközönségnek, s így az alkotók is birtokba vehetik az Y-híd lábánál létrehozott Graffiti Alkotóparkot. A kedd délutáni sajtótájékoztatón Szopkó Tibor alpolgármester és Kovács Kamilla civil részvételi referens a koncepció megszületéséről és jövőjéről ejtett szót.
Fotók: Horváth Csongor

Mint arról korábban lapunk már beszámolt: a hídépítő gigaprojekt keretében egy olyan - több mint háromezer négyzetméteres - alkotóparkot alakítottak ki, ami fiatalokat és idősebbeket egyaránt pihenésre, alkotásra, kikapcsolódásra csábíthat majd. A területen a tervek szerint leginkább graffiti művészeknek adnak majd lehetőséget arra, hogy street art jellegű alkotásaikat megfessék – de amolyan összművészeti alkotóparkként és közösségi térként is működhet majd a jövőben.

Az Y-híd építésénél még 2021 szeptemberében kezdődtek azok a munkálatok, aminek nyomán a Vörösmarty utca déli oldalán álló házsort elbontották. A miskolci önkormányzat attól tartott, hogy a funkció nélküli terület elhanyagolttá válik, ezért a hasznosításán gondolkodtak. Mindenképp szerették volna elkerülni, hogy közbiztonsága leromoljon. A fejlesztéspolitikáért felelős alpolgármester több szempontból is fontos lépésnek nevezte a létesítmény életre hívását. Szopkó Tibor szerint ezzel vált a monumentális fejlesztés igazán emberközelivé.

– Az Y-híd évtizedes adóssága volt a mindenkori állami vezetésnek a miskolciak irányába, melyet részben már sikerült is törleszteni – emlékeztetett a városvezető, majd hangsúlyozta: a fejlesztés torzóból azzal válhat egésszé, ha a forgalom egy részét a Tiszai pályaudvar mellett elvezetik majd az M3-as autópálya bevezetőjéig. Szopkó Tibor felidézte, a turbó körfogalom közepére ugyancsak kiírtak már egy tervpályázatot, aminek kivitelezése forráshiány miatt egyelőre még várat magára. Mindemellett további feltételként támasztotta a projekttel szemben az önkormányzat, hogy az állami beruházás keretében egy kerékpáros hidat is kiépítsenek.

A park nagy részét zöldfelületnek szánták, csupán a fennmaradó részt burkolták térkővel. Az aszimmetrikus pengefalak pedig nemcsak alkotó felületként funkcionálnak: hang- és rezgéscsillapító hatásuk is jelentős. Ezek a betonobjektumok már állnak, a kültéri bútorokat is elhelyezték, a fákat is elültették – nemsoká a bokrok is érkeznek, akárcsak a park használatát bemutató és szabályzó információs táblák. Habár a Graffiti Alkotópark ötlete Magyarországon egyedülállónak számít – tekintettel arra, hogy a „szabad alkotás” a közterületeken tiltott –, regulákkal azonban itt számolni kell.

Ugyan még formálódnak a szabályok, nincs részletes használati utasítás vagy házirend, ám a szakemberek igyekszenek olyan szabályzatot kialakítani, ami meglehetősen nagy szabadságot enged az alkotóknak – szögezte le a városháza civil részvételi referense. Kovács Kamilla ismertetése mentén nem megkerülhetők azok az ajánlások, kérések vagy akár konkrét szabályok, melyeket be szeretnének tartatni a graffitizőkkel. Így például a környező házakat a tértől elválasztó betonfalak festése nem megengedett!

Az alkotópark szinte teljesen elkészült, így most pénteken három és hat óra között fel is avathatják azt. Az első nagy közös festéssel egybekötött hivatalos megnyitón az ihletet hozó háttérzenét Kacsenyák Gábor és Nahaj Máté duója szolgáltatja majd az alkotni vágyóknak. A szervezők akrilfestéket és aszfaltkrétát limitált mennyiségben biztosítanak a megjelenteknek.
 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!