Ugrás a tartalomra

Pészah: egy különleges ünnep a miskolci zsidó közösségben

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2019. április 14. vasárnap 09:41
Országosan sokkal több embert vonzzanak az egyiptomi kivonulás ünnepéhez tartozó széder esték látványosságuk, sikerességük és jó hangulatuk miatt – mesélt a miskolci főrabbi a zsidóság jövő héten kezdődő ünnepéről.

A pészah szó megkerülést, átugrást, elkerülést jelent, mert a tízedik csapás Egyiptomban az elsőszülöttek halála volt. Ennél a történetnél a Tóra, vagyis Mózes öt könyve leírja, hogy be kellett mutatni egy bárány áldozatot, aminek vérével az ajtófélfát és a szemöldökfát be kellett kenni. Az ilyen módon megjelölt házakat pedig a halál angyala elkerülte, átugrotta. Markovics Zsolt főrabbi beszélt az ünnepkörről.

– Ez egy nyolcnapos ünnep, aminek az első két napja és az utolsó két napja a főünnep. A három zsidó zarándok ünnep egyike, ami azt jelenti, hogy Jeruzsálembe kell zarándokolni és ott, a szentélyben áldozatot kell bemutatni – magyarázta a főrabbi. – A pészah idén április 19-én, pénteken este köszönt be. Ilyenkor széder estet tartunk, ami egy nagyon jó hangulatú, vidám, pörgős közösségi rendezvény nálunk. Konkrét forgatókönyv szerint zajlik: 30-40 percet imádkozunk, majd leülünk az előre megterített asztalokhoz. Én beszélek majd az ünnepről, meséket mondok, különböző dolgokat mutatok végig, amik jelképesek és mind az egyiptomi kivonuláshoz kapcsolódnak. Lesznek közös énekek, aztán elfogyasztjuk a mindenki által ismert macesz gombócot.

Ezeken az estéken a családok együtt vesznek részt, így a gyerekeket is várnak külön programmal. – Az étkezés előtt három pászka van előttem, eltöröm a középsőt, majd a nagyobbik részét eldugjuk, amit az evés után kell megkeresniük a gyerekeknek úgy, hogy közben mi, felnőttek mondjuk nekik, hogy hideg-meleg. Az, aki megtalálja, kérhet valamit. Két élményem volt: egy kislány azt kérte, hogy áldjam meg a szüleit, egy kisfiú pedig azt, hogy csináljak meg ötven fekvőtámaszt. Nem volt mit tenni: ünnepi öltözetben „földre vetettem magam”, és tele hassal azonnal lenyomtam neki ötven fekvőtámaszt, hiszen ezt kérte – nevetett a főrabbi.

Markovics Zsolt úgy nyilatkozott, nagyon fontos, hogy felhívják a figyelmet az ünnep különlegességére. – Olyan dolgok vannak előttünk, amiket máskor nem használunk. Például keserűfű, ami az egyiptomi fogság keserűségére utal, sós víz, ami a könnyekre, tojás, ami a születés és halál körforgására, továbbá sült nyak, ami a pészaki bárányáldozatra.

Az ünnep első napja az Egyiptomból való kivonulásra, utolsó napja pedig a tengeren való átkelésre emlékezteti az ünneplő zsidóságot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!