Ugrás a tartalomra

Rabok készítettek bútorokat a megyei központi kórháznak

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 17. hétfő 16:00
Pelenkázó ágyakat, tárolószekrényt és éjjeliszekrényeket is készítettek fővárosi fogvatartottak a Gyermekegészségügyi Központnak – jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón. A rabok egy jóvátételi program részeként döntöttek úgy, hogy valamit szeretnének visszaadni a társadalomnak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, valamint annak Gyermekegészségügyi Központja között nem újkeletű a kapcsolat: fogvatartottak korábban festettek már ki szobákat, a napokban pedig hatan kerti munkába fognak a kórház területén – tudatta a megyei büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka. Szeidl Tamás hozzátette: ezzel a rabok is szeretnék bizonyítani, hogy hasznos tagjai a társadalomnak, és szeretnének valamit jóvátenni abból, amit okoztak. – Meg kell mondanom, hogy Miskolcon nagy az érdeklődés a közösségi jóvátétel iránt, a fogvatartottak már várják az alkalmat, hogy mikor segíthetnek – mondta el.

Fotó: Juhász Ákos

Orosz Zoltán, a büntetés-végrehajtási szervezet szóvivője elmondta, a Budapesti Faipari és Kereskedelmi Kft.-nél készítették a bútorokat, ez egy országos kezdeményezés tehát. – A fogvatartottakra természetesen felügyelnek a munkavégzés alatt, a biztonsági előírások betartásával dolgozhatnak. A szervezetnek 12 gazdasági társasága van, valamennyi 100 százalékos állami tulajdonban. Azoknak a fogvatartottaknak, akik valamilyen szakmában járatosak, gyakorlati helyet tudunk biztosítani számukra. Ők már így térhetnek majd vissza a társadalomba; sokkal gyorsabban, hatékonyabban tudnak beilleszkedni a munkaerőpiacra is – ismertette.

Révész János főigazgató örömének adott hangot, hogy cégek, tehetős vállalkozók mellett ma már közintézmények, közszervezetek is megjelentek adományaikkal. A Magyar Honvédség kórtermeket festetett ki például, a bíróság részéről egy jótékonysági futóversenyen vettek részt munkatársak. Most pedig a BVOP támogatja a kórházat. – A közszférában is egyre erőteljesebb az összefogás annak érdekében, hogy egymás munkáját segíteni tudjuk, egyre erősebb a társadalmi felelősségvállalás – húzta alá a főigazgató.

Breitenbach Sándor műszaki igazgató ismertette: a BVOP-tól most egy nagyobb méretű tárolószekrényt, tizenkettő darab betegágy melletti éjjeliszekrényt és nyolc pelenkázó ágyat kaptak. Az új eszközök a koraszülött- és a gyermek intenzív osztályra kerültek. – A gyermekek hangulatát nagymértékben segíti, hogy színesek a bútorok; a környezet így elviselhetőbb, otthonosabb – hangsúlyozta, hozzátéve: a büntetésüket töltő fogvatartottak a tapasztalatok szerint nagy lelkesedéssel, odaadással és nagy szeretettel végzik a munkát a kórháznál.

Soós Andrea főorvos kiemelte, rendkívül fontos a gyermekek számára, hogy milyen környezetben gyógyulnak; nem mindegy, milyen kórterem és bútorok veszik őket körül. – Ha vidám és modern berendezési tárgyak, eszközök vannak körülöttük, akkor jóval könnyebben viselik a bentlétet – hangoztatta.

Szűcs Ildikó főorvos végül hozzátette, bízik abban, hogy folytatódik az együttműködés, más szervezetekkel is, a kórháznak, az osztálynak és személyesen neki is vannak még ötletei, mit lehetne fejleszteni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!