Ugrás a tartalomra

Salamon, Egressy, Elek útját járhatja be – hat év után újra van diósgyőri a válogatott keretben

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. október 08. kedd 15:40
Régóta várták már a piros-fehérek szurkolói, hogy kedvenc csapatuk soraiból magyar játékos kerüljön be a labdarúgó válogatott keretébe. Hosszú évek után most ezt elmondhatják, hiszen a kiváló formában lévő Gera Dániel meghívót kapott Marco Rossitól. Sőt! A DVTK Labdarúgó Sportakadémia növendéke, Szűcs Kornél – szintén első alkalommal – is csatlakozott a kerethez.

Több ezer lájk csak a DVTK hivatalos Facebook-oldalán a hír alatt: Gera Dániel meghívót kapott a válogatottba. Újra van miért büszkének lenni a Bükk lábainál, hiszen jól megy a csapatnak, és – szinte törvényszerűen – ez a csapat játékosainak egyéni sikereire is jó hatással van (ahogy természetesen fordítva is igaz: ha fut a szekér a tagoknak, akkor a csapat is könnyebben kerül jó periódusba).

„Nagyon megérdemelt”, „épp ideje volt, hogy észrevegyék, hónapról hónapra jól játszik” – olvashatók a hozzászólások, a számtalan gratuláció mellett természetesen. Gera kiváló formája tehát nem csak a szurkolóknak tűnt fel (legutóbb góllal és gólpasszal vette ki a részét a Nyíregyháza legyőzéséből), hanem a magyar válogatott szövetségi kapitányának, Marco Rossinak is, aki több alkalommal személyesen is megtekintette a diósgyőriek játékosát.

Tény persze az is, hogy a diósgyőri játékos A-válogatotthoz való csatlakozásához az is kellett, hogy a Franciaországban szerepelő légiós, Loic Nego megsérült.

Ez azonban semmit nem von le Gera érdemeiből, teljesítményéért így is jár a gratuláció.

A 29 éves játékos egyébként felnőtt pályafutása kezdetén négy mérkőzésen szerepelt az U21-es válogatottban, egy gólt szerzett. Most pótbehívót kapott, életében először csatlakozott az A-válogatotthoz, ami azt jelenti, hogy akár pályára is léphet Hollandia ellen hazai pályán, majd Bosznia-Hercegovinában a Nemzetek Ligájában.

A válogatott programja:

Október 11., péntek (Nemzetek Ligája)
20:45 Magyarország – Hollandia

Október 14., hétfő (Nemzetek Ligája)
20:45 Bosznia-Hercegovina – Magyarország

Gera Dániel a Győri ETO ellen, hazai pályán. Úton a válogatott felé. Fotó: Mocsári László

 

– Elképesztően boldog vagyok! Édesapámnak telefonon mondtam el az örömhírt, édesanyámnak személyesen, sírtunk, nevettünk, tomboltak az érzelmek. Csodálatos minden! – kommentálta a hírt Gera Dániel a klub hivatalos honlapján.

A válogatottban több ismerős arccal találkozhat, köztük a DVTK Labdarúgó Sportakadémia növendékével, Szűcs Kornéllal, aki szintén első alkalommal csatlakozik a válogatott keretéhez.

A DVTK hivatalos honlapja szerint, ha Gera bemutatkozik, ő lehet a klub történelmének – külföldiekkel együtt számított – 27. válogatott labdarúgója. Diósgyőrből legutóbb egyébként Ugrai Roland kapott úgy meghívót a magyar nemzeti csapatba még 2018-ban, hogy korábban nem szerepelt ott.

A diósgyőri labdarúgók, akik szerepeltek az „A” válogatottban (wikipedia):

Berecz István: Az 1941-es budapesti, jugoszlávok elleni mérkőzésen szerepelt. A mérkőzés alatt jobbösszekötő poszton játszott. Egyszeres válogatott játékos, aki elsőként képviselte a diósgyőri színeket a magyar labdarúgó-válogatottban.
Füzér János: 1942-ben, Horvátország ellen jobbszélsőként volt tagja a nemzeti válogatottnak.
Károlyi József: A magyar válogatott kapusaként 1947-ben, a Jugoszlávia elleni mérkőzésen viselte először a címeres mezt. Később az Újpest csapatához kerülve további két alkalommal őrizte a nemzeti tizenegy hálóját.
Dudás Zoltán: 1955-ben, Prágában volt először (egyben utoljára) diósgyőriként válogatott, de később a Budapesti Honvéd csapatából is bekerült a legjobbak közé.
Szigeti Oszkár: Az 1958. április 20-ai, Jugoszlávia elleni mérkőzésen Grosics, Mátrai és Sipos mellett volt a védelem tagja.
Solymosi Ernő: Húszéves korában lett először válogatott játékos, amit diósgyőri színekben még 7, újpestiként 30 további szereplés követett. A hatvanas évek egyik legismertebb magyar játékosa volt.
Tamás Gyula: 1967–69 között nyolc alkalommal diósgyőri játékosként, később még háromszor a Vasas kapusaként képviselte hazánkat a válogatottban.
Tatár György: Összesen 11 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben, mindvégig diósgyőri játékosként. Az 1978–80. közötti időszakban öt alkalommal volt eredményes a válogatottban.
Kutasi László: Hat válogatottságot ért el. 1979-ben négyszer játszotta végig a mérkőzések 90 percét, kétszer lecserélték.
Szántó Gábor: Diósgyőrből ő volt a tizedik válogatott játékos. Nyolc alkalommal képviselte a DVTK színeit a magyar válogatottban. Később a Ferencvárosból is meghívták a nemzeti csapatba.
Salamon József: Három alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban. Ezalatt a csapatkapitányi karszalagot is viselhette.
Borostyán Mihály: Szántóval és Salamonnal együtt 1979-ben Nyíregyházán volt először válogatott. Később még négy alkalommal lépett pályára Lakat Károly szövetségi kapitány bizalmából.
Egressy Gábor: 1996–2001. között volt válogatott, miközben 1998–1999 között a Diósgyőri FC játékosaként szerepelt, összesen 5 alkalommal a válogatottban.
Köteles László: A DVTK kapusa 2008–2009 között volt a nemzeti válogatott keretének tagja, pályára nem lépett.
Rudolf Gergely: Egyetlen Diósgyőr-beli válogatottsága a Belekben edzőtáborozó csapat Fehéroroszország elleni mérkőzésén kapott 45 percet.
Futács Márkó: 2014. március 5-én a Finnország elleni barátságos mérkőzésen debütált a válogatottban, összesen háromszor képviselte a miskolci csapatot.
Elek Ákos: 13 évvel az utolsó diósgyőri pályára lépő után, 2012. szeptember 7-én a 75. percben Hajnal Tamást váltva szerepelt a válogatottban először diósgyőriként, sorrendben tizenkilencedik alkalommal. Azt követően még tizenkétszer szerepelt a nemzeti tizenegyben, ezzel holtversenyben ő lett a válogatottba legtöbbször bekerült diósgyőri labdarúgó. Ő az egyetlen diósgyőri játékos, aki világversenyen képviselhette a csapatot, a 2016-os Európa-bajnokságon.
Kádár Tamás: 2013 első válogatott mérkőzésén, a beleki edzőtáborban barátságos meccsen Fehéroroszország ellen első alkalommal a DVTK színeiben, utána még tizenkét alkalommal képviselte a klubot. Elek Ákossal holtversenyben a legtöbbször válogatottba került labdarúgó.
Ugrai Roland: 2018-as világbajnoki selejtezők alatt Svájc ellen lépett pályára először a válogatottban, amelyet 5-2-re elvesztett a nemzeti csapat. A második magyar gólt Ugrai szerezte.

További hírek

Olvasnivaló