Ugrás a tartalomra

A szakma szerint a MIHŐ Kft. példa a többi távhőszolgáltatónak

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 27. szerda 15:51
Városunkban ülésezik a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) összevont Műszaki és Energiagazdálkodási bizottsága, amelynek tagja a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ) is. A kétnapos tanácskozáson a távhőszektor aktuális témáit vitatják meg.
Fotók: Mocsári László

„A mai megbeszélésünk két bizottságnak az együttes ülése, amelyet negyedévente rendezünk meg. Az ország minden részéből érkeznek távfűtéssel és távhőtermeléssel foglalkozó kollégák. Elsősorban műszaki kérdések kerülnek napirendre és a távfűtés jövője” – ismertette Zanatyné Uitz Zsuzsanna, a MaTáSzSz Elnökség tagja, a Műszaki és Energiagazdálkodási bizottság vezetője, aki főállását tekintve a Kaposvári Távfűtés műszaki vezetője.

Hangsúlyozta, a távfűtésnek van jövője, különösen amióta bekerültek az energiamixbe a megújuló energiaforrások is, mint itt Miskolcon például a geotermikus hőenergia, amelyek alternatívát jelentenek a gáz kiváltásában. 

„A miskolci egy nagyon jó példa a megújuló energia felhasználására a távfűtésben, egyben a földgáz kiváltására, amely ma országosan is az egyik fő feladat. A távfűtés alkalmas a megújuló energiák, sőt, a hulladékhő hasznosítására is, hőszivattyúkkal ezt a hőt felhasználhatjuk az alacsonyabb hőfokú víz felmelegítésére. Kicsit irigykedve is nézzük a miskolci távhő rendszert, amely egy hatékony távhő. Ez azt jelenti, hogy több mint ötven százalékban megújuló energiát használ, kapcsolt termelés is van, és ez a rendszer tovább fejleszthető. A többi távhőszolgáltatónak is ilyen hatékonnyá kell válnia” – szögezte le a bizottság vezetője. 

Bernáthné Barczi Judit, a MIHŐ Kft. koordinációs és kommunikációs főmunkatársa kiemelte, nagy megtiszteltetés, hogy a Miskolci Hőszolgáltató Kft.-t kérték fel a bizottsági ülés megszervezésére, és vendégül láthatják az ország távhővel foglalkozó szakembereit. A miskolci vállalat mindkét bizottságba delegál tagot. Elmondta, a tanácskozás két napos, az első nap programjában az elméleti kérdések megbeszélése dominál. Másnap a résztvevők a MIHŐ biomassza-kazánházával ismerkednek meg. 

A kommunikációs főmunkatárs szerint kiemelt témaként kerültek napirendre többek között a 2023-24 évi gázbeszerzés tapasztalatai, a hőtermelői energiamix MEKH általi kezelési problémák, a széndioxid (CO2) referenciaár számítás felülvizsgálata, a távhőtermelői biomassza-beszerzés kérdései, valamint az energiahatékonysági irányelv idei módosítása főbb pontjainak áttekintése és a távfűtés várható jövője.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!