Ugrás a tartalomra

Szakmák éjszakája Miskolcon is

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. április 13. szombat 14:31
A Miskolci Szakképzési Centrum az idei Szakmák éjszakáján 15 tagintézményében várta az érdeklődő fiatalokat, szülőket, tanárokat. Az esemény legfőbb célja a különböző szakmák bemutatása, népszerűsítése és a szakmunka presztízsének növelése volt. A résztvevők élményalapon ismerkedhettek meg a szakmákkal és a képzéseket folytató intézményekkel.

Keresett szakmák, biztos elhelyezkedés

Acélrózsa-készítés, fizikai kísérletek, gokartozás és természetesen partnercégek is várták a fiatalokat és az őket kísérő szülőket, tanárokat a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában. A nyolcadikos Babos Gergő az Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából érkezett ide, s bár már tudja, hogy informatika szakon akar továbbtanulni, most mégis a hegesztés keltette fel leginkább a figyelmét. – Talán elsőre könnyűnek tűnik, de logikát és nagyfokú precizitást igényel ez a munka. Úgy gondolom, valóban meg kell becsülni az ezzel foglalkozó embereket – fogalmazott a diák.

Az Andrássy igazgatójától megtudtuk, hasznosak az ilyen nyílt napok, pályaorientációs rendezvények, hiszen van olyan tanulójuk, akik a Szakmák éjszakáján szeretett bele az iskolába és az itteni képzésekbe. – Az itt kitanulható szakmák keresettek Miskolcon és a régióban – hangoztatta Molnár Péter. – Akik itt végeznek, bizton el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, és egyetemen is megállják a helyüket. Komoly céges kapcsolataink vannak, A Bosch régóta partnerünk, és a FUX-szal valamint a Joysonnal is egyre szorosabb az együttműködés. Sőt, a letelepülni szándékozó Lufthansa is megkereste már az iskolánkat. Olyan képzési formát tudunk majd indítani, ami a cég szakembereinek az utánpótlását szolgálja majd.

Jó szakmaválasztás, jó irány

A Szakmák éjszakájának miskolci megnyitóját a Miskolci SzC Baross Gábor Szakgimnáziumában tartották, intézmények, cégek képviselőivel, illetve egy nagyobb termet teljesen megtöltő diákokkal, szüleikkel és tanáraikkal. Itt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondott köszöntőt. Bihall Tamás kiemelte, „ma a szakemberek jó módban élhetnek”, ha jól dolgoznak és jó szakmát választanak. – Ezért is azt javaslom, hogy fontoljátok meg: egy jó szakmaválasztás egy jó irány az életetekben. Vannak hiányszakmák, de az újabb ipari forradalom, a digitalizáció, a gazdaság átalakulása is megfontolt döntésre int. A szakképzés is megújuláson megy át, a kamara pedig azt az álláspontot képviseli, hogy a gazdaság igényeihez kell igazodni – hangsúlyozta a kamarai elnök.

Karrier és jövő is a szakmatanulás

A Barossban szintén látványos bemutatókkal hívták fel az iskola által kínált képzésekre a figyelmet: volt gépkocsi-szimulátor, bepillantást nyerhettünk a motorkerékpár-szerelésbe, a postai ügyintézésbe, de a mozdonyvezetés élményét is átélhettük egy szimulátoron.

A Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziumában mások mellett a Joyson Safety Systems Hungary Kft. is képviseltette magát. A cég képviseletében Szekeres Áron HR-vezető elmondta, a Kandóban – a támogatásukkal – nemcsak szakmát, hanem karriert és jövőt is kapnak a diákok.

Emlékeztetett: a Kandó Lego robotika csapata indult a 2018-19-es First Lego League versenyen, a cég a versenyre való felkészülésben is segítette a diákokat, de a 2019-20-as tanévben is támogatja a robotika csapatot, ehhez tárgyi eszközöket – speciális Lego-készletet, szenzorokat, akkumulátorokat – és szakmai segítséget is biztosít.

A Kandó 16 tanulója vesz részt ebben a tanévben duális képzésben a Joysonnál. A cégnek több partneriskolája is van Miskolcon, a tanulók gyakorlatorientált duális képzése érdekében működnek együtt.

Baghyné Urbán Ilona tagintézmény-vezető arról szólt, hogy informatikai és villamosipari-elektronikai ágazatban képeznek diákokat, szeptembertől pedig meghirdetik a távközlési ágazatot is. – Iskolánk hét helyszínen, laborokban fogadja a látogatókat, mások mellett például a Lego-robotok programozásával is megismerkedhetnek – sorolta.

„A szakképzésé a jövő”

Országszerte 160 település 476 szakképző intézménye várta az érdeklődőket több mint 4400 programmal a Szakmák éjszakáján pénteken 18 és 22 óra között. – Nemcsak egy éjszaka a szakmáké, a szakképzésé maga a jövő – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Szakmák éjszakája országos pályaorientációs rendezvény fővárosi megnyitója alkalmával.

Mocsári László és Végh Csaba képgalériája

A miniszter kiemelte, hogy a szakképzés továbbfejlesztésével a kormány újabb lépést tesz a munkaalapú társadalom felé, ezért szükség van a jó szakemberekre és az ő megbecsülésükre. A kormány nemcsak a felsőoktatásban, hanem már a középiskolai oktatásban is erősíteni szeretné a fiatalok képzését, hogy szakmájukhoz értő emberként mielőbb be tudjanak lépni a munkaerőpiacra, a vállalatok életébe, ezzel hozzájárulva a magyar gazdaság további erősödéséhez. Palkovics László hozzátette: az elindult kedvező demográfiai tendenciák folytatódása mellett el kell érni, hogy minden magyar fiatal úgy kerüljön ki az iskolarendszerből, hogy az alapkompetenciákon túl rendelkezzen olyan készségekkel, kompetenciákkal, amelyek megalapozzák a gazdaság által igényelt képzettség elsajátítását és az egész életen át tartó tanulást.

A piaci szereplőkkel szövetségben, a kamarák és a vállalatok kezdeményezésére még gyakorlatiasabbá és vonzóbbá szeretnénk tenni a szakképzést. A szakképzés jó választás, ami kiszámítható jövőt, biztos megélhetést jelent - hangsúlyozta a miniszter.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!