Ugrás a tartalomra

Szakterülete a bőr – orvosra szükség van

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2019. május 13. hétfő 11:56
Dr. Károlyi Zsuzsánna több eljárást is meghonosított Miskolcon, országosan az elsők között. A bőrgyógyászat terén elért kiemelkedő eredményei, valamint a városért végzett áldozatos és kiváló munkája alapján Miskolc díszpolgárává választották.
Fotó: Végh Csaba

Dr. Károlyi Zsuzsánna Budapesten született. Gyermekkorának első éveit a fővárosban töltötte, 1956-ban került a család Kazincbarcikára, ahol édesapja a sebészeti osztály vezető főorvosa lett. – Egy konzervatív, orvosi, polgári családból származom, édesanyám tanítónő volt, édesapám pedig orvos, általa nyertem bepillantást ebbe a szakmába. Ő úgy tartotta, egy orvosra mindig szükség van. Ezt igazolta neki az élet is, hiszen amikor orosz hadifogságban volt, úgy élte túl, hogy orvosként dolgozott. Láttam, hogy ez egy nehéz terület, de nagyon szép hivatás. Sokáig pedagógusi pályára készültem, nyelvtanárnak, végül mégis az orvosit választottam a családi indíttatásom révén – mondja Dr. Károlyi Zsuzsánna. 

Kazincbarcikán végezte középiskolai tanulmányait, majd nagyon jó eredménnyel nyert felvételt a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. A felsőoktatásban megismert tanárai közül máig tisztelettel gondol vissza Krompecher István anatómus és Endes Pongrác kórbonctan professzorokra. Utóbbit az irodalmi elemekkel átszőtt, élményszerű előadásaiért kedvelte. A szigorló évet Miskolcon töltötte, ekkor nagyon érdekelte a pszichiátria és az ideggyógyászat. Végül az akkoriban még „mostohagyerekként” kezelt bőrgyógyászat
mellett döntött. – Azért gondoltam meg magam és váltottam az ideggyógyászat és a pszichiátria területéről a bőrgyógyászatra, mert úgy éreztem, ez jobban illik egy nőhöz. Nagyon sok szállal kötődik a társszakmákhoz, hiszen a bőr a belső szerveknek a tükre.

1975 októberében a Semmelweis Kórház Bőrgyógyászati Osztályán helyezkedett el, ahol negyven éven át dolgozott. 1996-ban nevezték ki osztályvezető főorvosi posztra. Jól felszerelt osztályt és aktív orvoscsoportot örökölt, jó partnerekre lelt fiatal kollégáiban. Intenzív tudományos tevékenységbe kezdtek, hamarosan országos elismertséget vívtak ki több területen is, elsősorban a belszervi betegségekhez kapcsolódó bőrtünetekkel foglalkoztak. – Nagyon szerettem az osztályon dolgozni, kiváló munkatársaim voltak. Amit elértem a bőrgyógyászat területén, azt ezzel a csapattal értem el. Négy-öt olyan szakorvos dolgozott velem együtt, akik a tudományos életben is aktívak voltak és fogékonyak az új dolgokra. Kiváló szellemű kollektíva volt – mondja Dr. Károlyi Zsuzsánna, akinek vezetése alatt tizenhat olyan orvos szerzett bőrgyógyászati szakképesítést, akik közül többen Európában is megállják a helyüket. 

Vezetése alatt épült fel egy új, korszerű, bőrsebészeti műtővel felszerelt bőrgyógyászati osztály, amely az ország egyik vezető bőrgyógyászati intézményévé vált. Megvalósította Borsod-Abaúj-Zemplénben a bőrdaganatos betegek komplex ellátását, számos új terápiás eljárást vezetett be, a fekvő betegek mellett az osztály speciális ambulanciáin (allergológia, fototerápia, mycológia, phlebológia, biológiai terápia) lehetőség nyílt a bőrgyógyászati betegségek magas színvonalú, speciális ellátására is. – Otthon,belgyógyász férjemmel soha nem unalmas az élet, mert szinte minden érdekes esetről „konzultálunk” – mondja Dr. Károlyi Zsuzsánna, akinek felmenői között szerepel a bibliafordító Károli Gáspár testvére. – Tizenhárom orvos van a tág családban különböző területeken. Nagyobbik fiam is doktor lett, mindkét menyem és a testvérem. Egy családi összejövetel a szakmáról is szól. 

Számos érdekes esettel találkozott munkája során. – Volt egy férfibetegem, aki egyedül túrázott a Bükkben, mikor egy keresztes vipera megcsípte. Mire leért, többször elvesztette az eszméletét, de végül túlélte. Nem ér véget a történet, ugyanis pár hónap múlva egy buszmegállóban állva villám csapott bele, amit szintén túlélt – idézi fel. 

Munkásságát számos szakmai elismerés övezte, Markusovszky-díjat nyert az Orvosi Hetilapban megjelent
cikkével, munkásságának elismeréseként 2010-ben Kaposi Mór emlékéremmel tüntették ki, több alkalommal nyerte el a Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle Nívódíját és az amszterdami Európai Bőrgyógyászati Kongresszus poszterdíját. Több mint kettőszázötven tudományos előadást tartott a világ különböző pontján, kilencvenhét közleménye mellett három könyvfejezet és egy könyv fűződik nevéhez, ez utóbbi „Emésztőszervi betegségek bőrtünetei” címmel. Több cikluson át a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségének és a Bőrgyógyász Szakmai Kollégiumnak tagja, négy évig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Orvosi Kamara Szakmai Bizottságának elnöke volt. – Nekem nagyon sokat adott Miskolc: nagyon aktív a tudományos és a kulturális élet. Itt találtam otthonra, a családom itt nőtt fel, jó középiskolákban tanulhattak a gyermekeim és a város környezete is gyönyörű – mondja Dr. Károlyi Zsuzsánna.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!