Ugrás a tartalomra

Új színházi ünnep alakult

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. szeptember 27. szerda 12:18
A színészek védőszentjének, Szent Genesiusnak az ünnepét hirdette meg Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus.
Mikita Gábor, a Miskolci Színészmúzeum Thália-ház színháztörténész-muzeológusa. | Fotó: Juhász Ákos

A miskolci Ars Sacra fesztivál keretében szeptember 18-án jelentette be Mikita Gábor, a Miskolci Színészmúzeum Thália-ház színháztörténész-muzeológusa, hogy családjával, Dobos Klára újságíróval és Mikita Dorka Júlia színinövendékkel együtt új színházi ünnepet indít. Az ünnep Szent Genesiusról, a színészek védőszentjéről kapta a nevét.

Genesius az ókori Róma elismert színésze volt, aki népszerűségét leginkább Jézus Krisztus színpadon való kigúnyolásának köszönhette. A Krisztushitre tért színészt azonban Diocletianus császár kivégeztette. Ünnepe augusztus 25-re esik.

Szent Genesius tisztelete markánsan él különböző színházi kultúrákban, meghatározóan Londonban és New Yorkban, ahol rendszeresen találkoznak egymással azok a színházi alkotók, akiknek a hit fontos szerepet tölt be az életében. „Ez volt az, ami engem nagyon megfogott, és ez alapján fogalmazódott meg bennem, hogy rendszeres találkozási fórumot teremtsünk a színházi világban élő művészeknek, a színházi dolgozóknak és a közönségüknek” – mondta Mikita Gábor.

A színháztörténész szerint a világban történő negatív tendenciák miatt most különösen nagy szükség van biztos támaszra és arra, hogy alkalmanként összejöhessenek, illetve közösséget alkothassanak az ugyanazon érdeklődésű, és az egy lélekkel élő emberek.

„A kezdeményezéssel tulajdonképpen a hasonlóan gondolkodó alkotók és érdeklődők hálózatát szeretnénk kialakítani, ami a közösség és a hit erejénél fogva lényegében védőhálóként is funkcionálna. A hittel élőket várjuk, felekezeti hovatartozás nélkül, illetve azokat, akik érdeklődnek a hit iránt és nyitottak a lelkiségre” – fejtette ki Mikita Gábor.

Merev szabályok és műfaji megkötöttség nélkül szerepelnek majd Szent Genesius ünnepének rendezvényei között színházi produkciók, kiállítások, koncertek, ismeretterjesztő előadások, beszélgetések. Az ötletgazdák célként fogalmazták meg, hogy a programok emberközeliek, bensőségesek, barátságokat és közösségeket építőek legyenek. „Ez megnyilvánulna abban is, hogy elsősorban kamara jellegű produkciókban gondolkodunk, azaz kis közösségekben, ahol az ember nem érzi azt, hogy elvész a tömegben, hanem ahol a jelenlévők képesek egymásra figyelni és mindenki bele tud nézni a másik szemébe. A célunk az, hogy megmutassuk az emberekben rejlő szépséget, hogy ez felemelhesse lelküket” – hangsúlyozta Mikita Gábor.

A kezdeményezés a bejelentéssel, vagyis az első gyertyagyújtással elindult, és érik tovább, csendesen.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!