Ugrás a tartalomra

„Zöldül” az autóipar környezetünk védelméért

Utoljára módosítva
2020. augusztus 28. péntek 13:45
A Sajó Autó ügyvezetője, Nagy Máté azt vallja, nem csak haladni kell a környezettudatossággal, tenni is kell érte.(x)

Az Opel, Peugeot és Citroën miskolci márkakereskedése is ezen az úton halad.

– A környezettudatosság nagyon fontos, egyre fontosabb az egész világon, és nyilván a mi életünkben is – kezdte beszélgetésünket Nagy Máté. – Napról-napra szembesülünk a hírekkel, hogy globálisan olyan intézkedések születnek, melyek a környezetünk védelmét erősítik. A fenntartható jövő érdekében és környezettudatos szemléletben „zöldül” az autóipar is: a gyártók és a beszállítók a környezetbarát megoldások mielőbbi bevezetésére törekednek. Ezek nyilván az az autógyártást is érintik, a környezeti terhelés mérséklése érdekében az autóipar valamennyi szereplője jelentős erőfeszítéseket tesz. A gyárak erőforrásaik egy részét fokozatosan az elektromos és hibrid járművek fejlesztésére csoportosították át, és eljutottunk odáig, hogy megjelentek a hibrid-hajtású modellek és az elektromos autók is. Nyilván haladni kell a kihívásokkal, mert aki nem száll versenybe le fog maradni. Ez nem csak a gyártói szinten van így, hanem kereskedés szinten is.

A Sajó Autó célja, hogy a vásárlók, az ügyfelek mindig minőségi szolgáltatást kapjanak, az igényeiket maximálisan teljesíteni tudjuk. Éppen ezért az általunk forgalmazott három márka – Opel, Peugeot, Citroën – modelljei között megtalálható a Opel Grandland hibrid és a Corsa elektromos változata. A Peugeot 208-as és 2008-as elektromos változata, a 3008-as hibridje. A Citroënnél a 5 aircross hibrid míg a c3-nál és c4-nél a jövőben elérhető lesz a tisztán elektromos változat.

A Sajó Autó telephelyén hat elektromos töltőállomás is működik, mindhárom márka szalonjában van töltő, felkészültünk, megcsináltuk azokat infrastrukturális fejlesztéseket ahhoz, melyek a növekvő igényeket és keresletet ki tudjuk szolgálni. 
Közös fejlesztés
Az ügyvezető kiemelte, hogy a PSA-csoport (a Peugeotot, a Citroënt és Opelt gyártó vállalatcsoport) erőssége, hogy a három márkával közösen tudja fejleszteni az elektromos motorokat, az akkumlátor csomagokat.
– A PSA-konszern célja, hogy 2024-re az összes elérhető márka összes modelljéből legyen tisztán elektromos változat is. A tervek szerint pedig 2020 év végére mindhárom márkánál meg fognak jelenni a kisteherautóból is az elektromos változatok. A törekvés tehát egyértelműen látszik, azonban az infrastrukturális fejlesztéseknek is haladnia kell, hogy a mindennapi használat igényeit ki tudja elégíteni – tette hozzá.

A cég és a magánember is

– Természetesen cégünk, a Sajó Autó is környezettudatosságra törekszik – folytatta Nagy Máté. – Mivel folyamatosan fejlesztjük a telephelyünket is, úgy alakítjuk ki, hogy minél környezetbarátabb legyen, minél kevesebb energia felhasználásával. Ennek megfelelően a fűtési rendszerünk és elektromos hálózatunk segítésére be vannak építve napelemek, napkollektorok és hőszivattyús rendszerek is. 
Arra a felvetésünkre, hogy magánemberként is környezettudatos-e, a következőket mondta Nagy Máté: – Igen, úgy gondolom, hogy amit meg tudok tenni azt megteszem. Odafigyelek, hogy milyen háztartási készüléket választok, milyen technológiával fűtöm, vagy épp hűtöm a lakásomat, mit vásárolok. A döntésének hátterében a környezeti szempontok is szerepet játszanak. Szelektíven gyűjtöm a hulladékot, és bár apró dolognak tűnik de nem szemetelek, és egyáltalán nem szeretem, ha ilyet látok. Az sem titok, hogy magánszemélyként évente több alkalommal szoktam természetvédő alapítványokat támogatni. Egyértelműen fontosnak tartom a környezetünk védelmét, hiszen ennek szellemében neveltek. Most ezt adjuk tovább például a másfél éves keresztlányomnak, Liliennek is, tanítgatjuk neki ezeket a dolgokat.

Fenntartható autózás

A hibrid technika lassan megszokottá válik a hétköznapokban. A hibrid és elektromos járművek térnyerésével jelentősen mérsékelhető lesz a közúti közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás, ám várhatóan még évekig eltarthat a folyamat. A fenntartható autózást hosszú távon és globális szinten elsősorban a környezetbarát technológiák térhódítása mozdítja elő. Ez azonban egy sokszereplős, elhúzódó folyamat. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!