Ugrás a tartalomra

Acéllábos: terülj-terülj Miskolckám

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. június 25. kedd 11:50
Újfent rányitottuk az ajtót a Miskolci vendéglátóhelyekre. Amit találtunk: street food, klasszikus magyar konyha, fagyi, kávé, ebédmenü, hagyományos és virtuóz ízek.
Fotó: Mocsári László

A város tele van remek ételekkel, csak meg kell találni azokat. Ebből a kínálatból ad ízelítőt a nézőknek a Miskolc Tv gasztro műsora, az Acéllábos.

Kevesen tudják például, hogy a Karib-térségnek van egy nem hivatalos enklávéja Miskolcon, mégpedig a Népkertben – igaz inkább kulináris, mint államjogi értelemben. A Vigadó KicsiSéf kocsija tavaly parkolt be a belváros legnagyobb parkjába.

Mocsári László képgalériája

Az elmúlt egy év a munkáé és a kísérletezésé volt. Somos László egy 2014-es mozifilmből nyerte az ihletet, hogy egy food truck-ben készítse a spanyol ajkak kedvenc kajáit. A séf című filmben a cubano szendvics viszi a prímet, így a fiatal szakács is erre a különleges ételre alapozta a boltot. Emellett quesadilla és roppanós corn dog kérhető, desszertként pedig churros, ami öntetbe mártogatva az igazi. A KicsiSéf tökéletesítette az ételeit, a munka eredményét pedig mi is megkóstoltuk. Perfecto!

Műsorunk második állomása egy igazi miskolcikum: az Avasi sörházat mindenki ismeri ilyen vagy olyan módon. A név maradt, az üzemeltetők azonban sűrűn váltották egymást az utóbbi években. Bialkó Áron üzletvezető ennek a folyamatnak a végére kíván pontot tenni.

Mocsári László képgalériája

Ott jártunkkor kifejtette, hogy nem híve az újvonalas flikk flakkoknak. A modern konyha vívmányait használva készítik ételeiket, de a hagyományos módon. Semmi öncélú csavar. A  söröző részben a street food, az étteremben a klasszikus fogások is megtalálhatóak a kínálatukban. Nekünk például cseh marhapörköltet rittyentettek pihekönnyű burgonya gombóccal.

A gyomrunk kellemesen megtelt, de nem liftezett, mi viszont igen, mégpedig a Szinvapark második emeletére. A JAM Étterem & Kávézó a béke szigetét teremti meg a nyüzsgő bevásárlóközpontban. Egy kis időre lekerül rólunk a szatyrok terhe, és koncentrálhatunk az előttünk gőzölgő kávé zamatára.

Mocsári László képgalériája

A helyet működtető Vojcsik Krisztián ugyanis baristaként komoly figyelmet fordít arra, hogy kiváló minőségű, egyedi aromájú kávé kerüljön a csészékbe. Az a la carte kínálta bőséges ételválaszték mellett minden nap kétfajta menüvel várják az üzletek és drogériák megfárdt vándorait. Akik pedig trendi cuccok helyett prémium minőségű fagyira vadásznak a JAM-be azoknak is érdemes betérniük.

A kulináris kalandozásokat az Archibald Biszróban zártuk. Aki eddig csak az ebédmenü miatt járt a sétálóutcán nemrégiben nyitó helyre, az gondolja át a dolgait. "Az étteremben minden rendben van!" – hangoztatja Bulgakov művében Archibald Archibaldovich, és ez a nevét megöröklő bisztróra is teljes mértékben vonatkozik: modern, mégis barátságos vendégtér, tip-top kiszolgálás és remekül átgondolt étlap jellemzi az Archibaldot.

Mocsári László képgalériája

Margaritával nem találkoztunk, de koktél helyett kiváló cseh söröket csapolnak. Zsóka Roland cégvezető a megújult konyhát is megmutatta stábunknak, és ha már ott jártunk, készítettek is nekünk egy jó kis fűszeres szűzérmét, vargányás gnocchival. Szóval igen, az étteremben minden rendben van.

Ezt pedig önök is láthatják, ha június 27-én 19.25-kor a Miskolc Tv-re kapcsolnak.
 

További hírek