Ugrás a tartalomra

„Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk”

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 26. vasárnap 18:03
Kallós Zoltán kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató címben idézett mondata tökéletesen illik a Dunán innen, Tiszán túl című Kárpát-medencei ifjúsági, népművészeti tehetségkutató versenyhez, amit idén tizedik alkalommal rendeznek meg. Vasárnap Miskolcon tartották az utolsó elődöntőt.

Az elődöntőket a borsodi megyeszékhelyen kívül budapesti, Heves megyei, délvidéki, felvidéki, erdélyi és kárpátaljai helyszíneken rendezték. Rápóti-Fekete Mónika főszervező, a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, mintegy 3200 gyermek vesz részt a programban, Miskolcon közel félszáz produkciót láthatott a közönség és a szakértő zsűri, népzene, néptánc, népmese és népdal kategóriában.

– Ahogy például Hollywoodnak, úgy nekünk is vannak hőseink. Nekünk itt van a népművészetünk, ezt kell művelnünk, ebből tudunk lelkileg-szellemileg fejlődni. Minden gyermeknek azt mondom, hogy néptáncoljanak, énekeljenek magyar népdalokat, és gondolkozzanak magyarul – fogalmazott.

A szervezők célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet és népzene csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.

Sebestyén Márta volt a zsűri elnöke. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész úgy fogalmazott, „az embert mindig nagyon meghatja, hogy ebben a nagyon felgyorsult világban fiatalok hajlandóak arra, hogy komolyan foglalkozzanak olyan dolgokkal, amikhez szinte felnőttekhez illő kitartás és elmélyedés szükséges”. S ebben – tette hozzá – a szülőknek és a felkészítő tanároknak is sok áldozatot kell meghozniuk.

– Annál jobbat nem is kívánhatnánk magunknak, magyaroknak, hogy kultúránk generációról generációra hagyományozódjon tovább. Hiszen így maradunk meg magyarnak – hangoztatta.

A produkciók közül, minden kategóriában, csak a kiemelt arannyal elismert fiatalok jutottak tovább a június 22-ei döntőbe, amit szintén a miskolci Művészetek Házában tartanak.

A döntő nyerteseinek jutalma könyv, CD és még sok értékes nyeremény. A Miskolci Kulturális Központ különdíjként felajánlotta, hogy a győztesek felléphetnek számos miskolci népművészeti és hagyományéltető nagy rendezvényen. A döntő részvevői a tavalyihoz hasonlóan a Miskolctapolcai Barlangfürdőben pihenhetik ki a verseny izgalmait.

(A külső kép minap-archív, fotó: Végh Csaba)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!